Příkrmy 4měsíčního kojeného dítěte

evapater89
5. srp 2016

Maminky, prosím o radu. Jak s příkrmy?
na 4 .měsíční prohlídce -respektive ukončené 4 měsíce mě doktorka i přes to, že plně kojím řekla, že mohu začít přikrmovat, že je naše malá Emma dost veliká a je fakt, že kojím stále, prostě na vyžádaní.
Dcerka má 8 kg a 72 cm. tak jsem začala s mrkvičkou a teda je to jedlík - neskutečné. Od té doby co ji přikrmuji a vidí, že něco jím tak se začne vztekat a ráda by také jedla 😀 Když ji přikrmuji tak si chytá lžíčku a otevírá pusinku a je snad bezedná.
Nicméně na večer ji bolívá břísko.
Myslíte že je to tím,že jsem začala brzy, nebo se to upraví? snažím se jí toho moc nedávat aby neměla bolení..
A proč se vlastně doporučuje s příkrmy u kojených dětí začínat později?
Já mám syna, jen před 6 lety to bylo zase trochu jinak...
Děkuji 🙂

izz76
5. srp 2016

@evapater89 Tak pokud dítě prospívá,není nutné přikrmovat už ve 4.měsících z MM získá vše potřebné a ona ta vařená mrkev zas tak významnou výživovou hodnotu nemá. Mám dceru 18 a 2roky a obě jsem začala přikrmovat v půl roce,dost dlouho jim trvalo než přišly jídlu na chuť,byly téměř plně kojené až do 9-10měsíce. Dnes na základadě nových poznatků se doporučuje využít jakési imunologické okno a seznámit dítě s lepkem kvůli alergii,ale mě naše mudr řekla,že v pohodě stačí do 7měsíců. Takže není kam spěchat s příkrmy,mě třeba připadalo takové nepřirozené už ve 4m dávat miminku jídlo 🙂

hanih
5. srp 2016

@evapater89 Souhlasím s výše napsaným. Dcera byla plně kojená do 6. měsíce, až potom jsme ji začali přikrmovat. I doktorka to takto doporučila s tím, že pokud prospívá, není kam spěchat. Dceři se ale příkrmy moc nezamlouvají, takže v podstatě i teď, v jejích téměř deseti měsících, kojím stále jako předtím. Jinak co se týká toho, kdy začít přikrmovat - četla jsem článek, bohužel už na něj nemám odkaz, že pro miminko snad do roka, má výživově největší hodnotu právě mateřské mléko, takže je pro něj prospěšné ho kojit a je zbytečné dávat cokoliv jiného. V půl roce se začíná s příkrmy proto, aby si dítě začalo zvykat na jinou stravu a pak to pro něj nebyl šok. Doktorka mi ještě říkala o tom, že v MM je málo železa, takže je dobré, když se od toho půl roku dává zelenina právě kvůli tomu.

evapater89
autor
5. srp 2016

Děkuji za názory, já budu pomalounku pokračovat v ochutnávaní, mě by už přišlo líto jí to odepřít když jí to tak chutná, MM bude stejně převažovat. U syna, kterého jsem kojila do roku a půl, stejně vedlo mlíčko. Já nechci nahrazovat mléko příkrmy, jen když už jsme žačli tak ať si to vše ochutná 🙂
Spíše mě zajímá, jestli jí tím nějak neublížím, že jsme začali tak brzy?

ladyhacek
5. srp 2016

Nám na 4.měsíční také říkali příkrmy - já začala mezi 5-6m > někteří děti jsou na příkrmy zralejší dříve > syn třeba sněld 100g až v 7m a doteď nejí moc. Když už jsi začala asi bych nekončila 🙂. Mrkev může ucpávat > sice se říká první mrkev, ale dej raději cukteu, dýni, špenát.... > 3 dny jedna potraviny aby se zjistlo zda vyhovuje a pak dalí dny jiná > přírmy > nejprve bych to nazvala ochutnáváním > 2 lžižky, další en 3-4, další den 5-6 . nebo co sní > to u nás bylo maximum, ale dcera kamarádky také hned baštila > v 5m snedl co syn v 8m 😀

sedmikraska84
5. srp 2016

Mám dceru 7 měsíců. Kojím a příkrmy od 5teho ukončeného protoze už to bylo potřeba, ale stejne vůbec nechce jist.Kojeni ji vyhovuje nejvíce a je pravda ze se říka, že jim od 6 teho už dosla zásoba železa takže je potřeba ho získat z potravy normální. Ale když ji chutna.Budte rada🙂nám nevím kdy začne poradne jist.

veronika223
Odpověď byla odstraněná
Zobraz