Ahoj, bohužel se nám nepodařilo kojení a protože mám malého hladovce, ráda bych pomalu začala s příkrmy /narozen je 27.2.- takže za pár dnů nám budou 4 měsíce/. Jsem trochu splašená z těch ukončených a neukončených měsíců - myslím, že 27.6. máme ukončené 4 měsíce, nebo ne? 😕 Také mně zajímá, jak upravujete zeleninku doma anebo jak ohříváte koupené příkrmy (v mikrovlnce se prý nemá). Děkuji!
děkuji moc za rady,já mám ten mozek nákej přitroublej i když nekojim 🙂))
@eliskaschwamm U nas to bylo taky tak. Kojila jsem jen 7 tydnu,pak UM a to byl sileny jedlik. S prikrmy jsem zacala ve 4.mesici a to bylo stejne. Nejak u nej neslo takove to - jednu zlicku,druhy den 3-4 lzicky,pak dojist. me snedl jeden den pul sklenicky,druhy den ji dojedl,treti den snedl celou sklenicku. Zacinala jsem tedy sklenickama a ohrivala jsem v misce v mikrovlnce. Jinak domaci jsem varila normalne ve vode.
A ještě se tedy chci zeptat na kašičky - dávaly jste na noc? Jaké a jaká značka je dobrá? Četla jsem kritiku na Hami, že jsou moc sladké a pozitivní hodnocení na Nestlé.
Nejlepší kašičku uděláš tak, že pohanku, rýži atd rozvaříš na kaši, rozmixuješ a doředíš tak, aby až to vychladne, to pojmulo UM. Když není čas, tak si kup ve zdr. výživě instantní kaše(mají nejrůznější-jáhlová, pohanková, kukuřičná, docela dobrá je myslím Nestlé rýžová krupička-maj i v DM). Uděláš z vody-zase trochu řidší, abys pak do toho zamíchala UM, až vychladne na ca 40´. Já ty Nestlé, Hami atd mléčné kaše nekupovala, někdy výjimečně, je tam moc věcí zbytečně navíc 😉 I naše pediatra mě od nich zrazovala
Aha, tak děkuji. A navíc to vyjde levněji, když se to uvaří takhle přímo,že jo...
@eliskaschwamm Já myslím, že to levněji vyjde, ale jak jsem psala, ty hotové instantní jsme nekupovali, tak zas tak moc srovnání nemám. Nebo se dá udělat z vloček kašička, to je taky rychlovka. A hlavně, teď budou borůvky, maliny...tak se dá udělat každý den s jiným ovocem-opravdovým ovocem, ne jen s příchutí, jako je v těch hotových.. 😉 A ještě jeden tip, co se týče příkrmů-je fajn si třeba udělat do zásoby různá pyré- ať už brambor+mrkev+dýně, nebo kořenová zelenina atd a napytlíčkovat po porcičkách do mrazáku..určitě to oceníš teď v létě-nemusíš stát každý den u plotny a oceníš i v zimě, až se nebude dát sehnat hezká zeleninka... 😉
taky máme dítě na UM a o příkrmech jse četla a četla, ono všude najdeš trochu něco jinýho, já si z každého vzala něco... a asi tak, byla hodně vyspělá, splnovala všechna kritéria pro příkmry (třeba množství vypitýho UM za za 24hod a tak), takže jsme začala ve 4.měsích, zelenina, postupně masozelenina, v době oběda, pak asi po měsícci dopoledne ovoce, pak třeba po dalším měsíci a něco odpoledne ovoce, jogurt s ovoce, nebo jen jogurt, ted už občas chleba s něčím a zelenínu k tomu, pak jsem začala až kolem 8.měsíce dávat i večer masozeleninu a ráno jí stačilo do 9.měsíce jen mlíko, od 9.měsíce má ráno kaši
ohledně kaší, na noc to opravdu není úplně nejlepší a určotě ne ve 4 nebo 6.měsích
a kaše pokud nedělám doma (což aktuálně ráno moc nestíháme) tak kupuju ve zdravé výžově (rýžová, pohankový, jáhlová, ovesná, špaldová...) a k tomu dávám ovoce, zavedla jsem ořechy, jsou to jen čistý kaše, bez nic přidanýho a vyjdou opravdu levněji než ty HAMI a jiné sladké hnusy
@eliskaschwamm Příkrmy jsem ohřívala v kastrůlku s vodou, kam jsem skleničku s příkrmem postavila a pomalu jí míchala, měli jsme i ohřívačku a myslím, že je to celkem zbytečná investice. Jinak jsem na začátku vařila zeleninku (nejčastěji mrkev a brambor nebo brokolici) v kojenecké vodě a pak rozmixovala pozděli rozmačkala vidličkou.
@eliskaschwamm Ahoj,jj, ukončený budete mít 😉 Zeleninku u nás děláme v parním hrnci, když je to potom pro umixování moc husté, tak naředím zel.vývarem. Dá se v něm dělat i maso, rýže atd., koukni někde na článek o výhodách vaření v páře... A skleničku nejlépe ohřeješ ve vodní lázni v plecháčku...