Maminky mám prosbu....holčička se mi narodila 10.7. tudíž se chystáme k 10.11. na první příkrm (od jednoho měsíce jsme na UM). Jenže ted už několikátou noc po sobě máme velký problém s usínáním spojený s hladem. Maličká mi nevypije více jak 150ml mlíčka...někdy ani to né...přes den dobrý,ale pak se napapká kolem páté večer...po šesté koupem a kolem sedmé (hned po dvou hodinkách už si vyžaduje znovu) - obvykle přes den a dříve jí stačí po třech až čtyřech hodinkách. Dopije sotva 120ml, žmourá se,ale nenutíme jí spinkat až když vidíme,že je vážně utahaná,má maličký očička,tak jdem uspvat - mezi 19h a půl osmou...ale to začíná neskutečný řev,pláče a lapá po dudlíku,strká si prstíky do pusinky a vydává ty její hladový zvučky 🙂....když nám to nedá,uděláme znovu v osm mlíčko a znovu vypije 120ml a ani přesto mi hned neusíná,tak jako dříve...to se u papání opotila,unavila a usínala už v náruči. Ted mi příjde,že to mlíčko jí nedosytí,ale je to jen jako pití.....máma radí přidat na noc do mlíčka krupičku. Máte s tím někdo zkušenost??Moc moc prosím o radu...děkujiiii 😉
Děkuji mockrát...no maličká se budí asi poprvé po šesti hodinách - mezi 1 a 2 ráno a ak opět pravidelně tří hodinové intervaly 🙂. Ta rýžová kašička se dá koupit??Je nějaká kterou doporučujete??
Co zkusit takové ty kaše pro miminka jako je Sunarka atp. Já to dělala malé řidší než je doporučené dávkování na krabičce a dávala jsem jí to do lahvičky a velmi dobře jí to zasytilo.
@svobodnanovaevca ano, da. Ja kupovala nemlecnou ryzovou od Hami, pravdou je, ze Hami nektere ty sve kasicky doslazuje, ale tuhle konkretni ne. Nekdo dava prednost vareni, ale ja jsem kupovala a s touto konkretni mam zkusenosti dobre. 🙂
Moje mamča dávala bráchovi, jelikož byl furt hladovej, krupičku už hned po šestinedělí 😀 takže za mě ano 😉
Už jsem zaúkolovala přítele a koupí mi jí. Vyzkoušíme...to víte rady našich maminek a babiček,že my už byli od dvou měsíců na krupičce a bez bolestí bříšek atd atd. Nicméně asi něco na tom bude,protože jak vidím,děti si sami řeknou,že už jim je to málo a chtějí víc.....doufám,že jí to bude chutnatmzasytí se a opět zmizí to špatné usínání,poněvadž dřív mi po mlíčko spinkala vysloveně jak miminko a až do dvou do tří do rána...ted jsou to tři hodiny utrpení,dokrmování,pláč a uspávání...děkuji moc a dám vědět .-)
Boze, holky proc? Opet kase na noc a jeste u takhle maleho mimi a jeste jako prvni prikrm. Tady je spousta informaci, proc ne. Tak si to precti. Nam dite na um od zacatku, ale kasi sem dala az po 9mesici a to rano ke snidani, vecer vyjimecne jakou nouzovka kdyz nestiham. Zbytne se zatezuje organismus. Takhle maly jedine um a i casteji
Nevím zda je rozumné napájet mlíčkem každou hodinu po 120ml,protože víc mi nevypije a provázeno pláčem,hmataní po dudlíku,papání ručiček a hladového zvuku...dávám jí mlíčko častěji,ale věřte,že jí je to málo a hned po vypití,zas pláče.....tak co jiného radíte??Nachystáno má 150ml,ale víc jak stovku či 120 nevypije a stejně je hladová...
@svobodnanovaevca urcite bych to um zahustit zkusila, je mozne, ze tolik objemu do sebe nedostane, muze ji byt tezko z prepiti a zaroven byt hladova. Neslysela jsem o jedinem ditku, ktere by po zahusteni kasi nebo krupickou melo potize. A druha vec, nase matky a babicky zahustovaly na noc uz po sestinedeli a vsichni jsme zdravi a vyrostli jsme. A 4 m je podle odborniku optimalni vek pro zavadeni prikrmu, pokud jsou na um 🙂
Přesně tenhle názor má moje matka...vychovala tři děti a říkala mi,že už ve dvou měsících nám dávala krupičku a jak z nás vyrostli zdravý jedinci 😀 Já se jen chtěla pro jistotu optat zda s tím má některá zkušenost,zda dávat kašičku jen na noc a nevadí,že s ostatními příkrmy začnu až od toho 10tého??
@svobodnanovaevca Promin ale zahravas si se zdravym sveho.mimca!!! Takto male mimco nema jeste uplne dozralou travici soustavu a kasema mu ji jen zatezujes!!
Proc proste malou nevykoupes, das ji mleko a HNED do postele. Pust ji treba ukolebavky dej dudlik a ona usne! Vim o cem mluvim. Nasi male je 7 mesicu a MM ji staci na celou noc a kasi bych ji nedala ani omylem.
A argumenty ze my dostali krupicku uz po sestinedeli a nic nam neni? Podivej se kolik lidi boli zaludek a ma zazivaci problemy.
Takze delej jak myslis, ale pro me je zdravi mimca prednejsi nez ji dat kasi.
@svobodnanovaevca
pokud nechceš poničit trávení tvé dcery, tak ne.
můžeš ji navečer dát nějaký zeleninový vývar a nebo zeleninový příkrm.
kaše - to je jen samý sachard - může mít v budoucnosti nesnášenlivost lepku a bezlepkovou dietu, která zrovna není lehká, náběh na obezitu atd...
Ahoj, dříve, než bych dala plnou dávku kaše na noc, zkusila bych malé dát pár lžiček kaše odpoledne tak tři dny po sobě, abys zjistila, jak ji snáší. Pokud ji přetráví bez problémů, klidně bych už na noc začla krmit kašičkou 🙂
@svobodnanovaevca Bydlíme v přízemí starého baráku, pod námi sklepy. Máme plouvočku a dlažbu. Malá se plazí a nevypadá to, že by se jí chtělo hned tak na kolínka, tak jsem jí ušila jen takový široký zateplený pás. Na zádech ho zapnu na suchý zip. Ušité to bylo za 30min. Máme tu kolem 18st, někdy se povede na 19st a malé pořád kontroluji ruce a nohy a bříško a má je v pohodě teplé. Má body, punčochy, ten pás a mikinu a někdy když mi přijde kor zima vyfasuje na pučochy ještě ponožky.
@svobodnanovaevca Uf, pardon, tohle patzří někam úplně jinam, vůbec nechápu, jak se to dostalo sem. Nějak jsem se překlepla. 😀
@svobodnanovaevca Hele, pokud se bojis te krupicky, dej ryzovou kasi, klidne i doma varenou. Ryze je beznou soucasti zeleninovych prikrmu u takhle malych nekojenych...
@svobodnanovaevca urcite ne klasicku krupicku, tu treba varit v mlieku...ale je mnozstvo kojeneckych kasi, tak siahni po nejakej primeranej veku
@pajdousekk Ahoj,,,nevím zda působím jako maminka,které své dítě takhle neukládá,ale věř,že jí vyždy vykoupem (poněvadž to miluje), nakrmíme,pak i zpíváme,kolébáme..navodíme atmosféru a do půl hdinky řev..nebo dokonce usne,jako dřív,akorát s tím rozdílem,že se během půl hodiny až hodiny vzbudí a hystericky pláče a lapá po jídle..tak jí dám znovu,opět vypije 120 a vyhazuje to a pláče dál....10.11.máme ukončený 4 měsíc,takže si nemyslím,že bych kašičkou nějak ohrozila zdravý svého miminka
@loc Jak prosím kombinujete tu rýžovou kašičku s UM??? Je na krabicích návod??Abych jí nedala jen samotnou kašičku,ale zkusila prvně zahustit mlíčko...
@svobodnanovaevca tak jsem to nemyslela, jen si u toho uspávání v úvodním příspěvku napsala, že ji nenutíte spinkat, že až vidíte, že se jí chce spát, tak jdete uspávat. Proto jsem psala, že bych ji vykoupala, nakrmila a HNED dala do postýlky. Nečekala bych na to až se ji bude chtít. Ona si to osvojí a bude to mít jako rituál a bude dobře usínat.
Píšeš, že se během půl hodiny od usnutí vzbudí a lapá po jídle. Jak to prosim tě vypadá, to lapání? Víš po půl hodině když vypije tolik mít hlad nemůže. A sama píšeš, že to vyhazuje. Takže bych hledala příčinu jinde, ne v tom že má hlad. Nepůsobí to tak na mě.
Není ji třeba horko? Zima? Nebolí ji bříško?
@svobodnanovaevca tak zahustit ji to muzes, vhodnejsi mi prijde uz zminovana ryzova kase, kterou proste zahustis hotove UM, ale moc bych si od toho neslibovala. Detem se proste spani meni, tohle na hlad uplne nevypada. Spis treba na paleni zahy, nebo boleni briska. Nehlede na to, ze kase na noc sice ma jako zasytit, ale casto je na deti prave tezka, takze bych to spis parkrat prubla pres den, jak na to bude reagovat a pak zkousela davat treba kasi kolem pate a po koupani dopit klasicky UM.
A co treba zoubky? Kdyz si strka ruce do pusy. A teda kolem 4 m je problem sr spankem dost casty. Nase spala od porodnice celou noc dokonce i bez jídla ale kolem toho 4-5 m to bylo horsi. Pak se to upravilo. Kazdej dle svyho nejlepsiho vedomi a svedomi. Jen je dobry si precist par odbornych zdrojů a pak si udelat usudek. Taky nejdem extra matka pres jidlo, ale neco fakt ne.
@pajdousekk Měla právě rituál...vždy jsme po šesté koupali,po půl sedmé krmili a kolem sedmé už hajala,usínala úplně sama a hezky....po celou dobu a až ted třetí,čtvrtou noc je to takové rozkouskované. Ona když má hladíček,tak po zasunutí dudýlku do pusinky,vydává takový hlasitý zvuky,jako by tahala a když nic neteče,vyplivne ho a pláče. A právě že si to mlíčko vezme po té půl hodince a opět vypije plus mínus 100ml....ale dneska je to lepší,kašičku jsme zatím nedávali,pokusíme se počkat ještě ten týden,až začnem s příkrmama a pak postupně zavedem i kašičku. Jen bohužel ted papá po dvou hodinkách ☹ a víc si néé a néé vzít.
@svobodnanovaevca ve 4 měsících vypít 120 je dost. A hlavně mimčo si vezme vždycky když se mu dá z lahve, protože mu to teče téměř samo. To co popisuješ mi prostě nepřipadá na hlad, jestli ji není spíš těžko.. a když začne po půl hodině, nepotřebuje si třeba jenom krknout? Zkoušeli jste to?
Zkoušeli,je pravda že si krkne a taky jsme vypozorovali,že se jí vrátily opět bolesti bříška..už byl klid a ted občas zas tlačí a chvilkama se kroutí. Mě spíše zaráží,že strašně pláče a po podání lahvičky tahá jak o život a je spokojená a napodruhé hned usne...
Zkusila bych ji pri tom krmeni po koupani dat pauzu na krknuti a pak pokracovala v krmeni dal. To pomaha. A co nejake kapky na prdiky, davate? My mame od zacatku probioticke Bio Gaia. Jsou sice drahe ale funguji na sto pro. I ted co ma prikrmy.
No nevím, u takhle malého mimča, i když je tedy na UM, bych kaši nedávala, moje mamka do mě taky pořád hustila, když se malá v noci budila, má hlad, má hlad, musíš jí dát na noc hodně kaše, my ti taky dávali kaši..zaplácnout dítě na noc kaší opravdu není řešením a ani mě to nepomohlo, malá se prostě budila ze zvyku, chtěla pochovat. Někomu spí děti po kaši ještě hůř. Jak už říkal někdo výše, hlad příčinou nebude.
@svobodnanovaevca mohu se prosim zeptat jak to nakonec dopadlo? Teď už je pozde na rady ale Já tipuji, že mela proste jen rostoucí fázi a přešlo to. Jinak 120 ml je podle mě normálka. Každý miminko má uplne jinou potřebu. Já třeba kojím a dokrmujeme um a 120 si malá dávala po příchodu z nemocnice. Přidávám fotku z knihy kde je fakt popsáno, že mimi jedi rozdilne. ..
@svobodnanovaevca Ahoj, urcite bych to zkusila, zahustit to mleko. Muzes krome krupicky zkusit i ryzovou kasicku ( je bez lepku, pokud ho nechces zavadet tak brzy). Tim nic nezkazis, naopak. Jen bych nejdriv davala neochucenou, az po par tydnech muzes zacit pridavat banan atd. Zda budes varit nebo kupovat je uz na Tobe. Syn byl ve 4 m take na UM, i kdyz teda jeste i castecne kojen a ja mu od 4 m take na noc mleko zahustovala a vydrzel mi krasne do rana. V Tvem prispevku nepises, zda spi mala celou noc, ale pokud ano, je jasne, ze ji samotne mleko pred spanim nestaci a kasicka by to vyresila 🙂