Ahoj, ráda bych se vás zepatala na zkušenosti s přechodem z dětské výživy na mléko. Může mít dítě problém s přechodem na čerstvé mléko, které není pasterizovné? V jakých dávkách lze dítě na čerstvé mléko přivyknout? U nás doma se běžně pije selské mléko a nevím, jestli teď nemám zase chvíli kupovat trvanlivé, jenže u nás nikomu nechutá.
V dětství jsme vždycky pili čerstvé mléko od vlastních krav a problém jsme nikdy neměli. Dnes domácí kráva sice není běžná, ale čerstvé - selské mléko se sehnat dá - např. na farmářských trzích nebo z rozvozů. Čerstvé mléko se pasterizuje do 100 stupňů, díky čemuž by mělo být prosté jakýchkoliv choroboplodných zárodků. Souvislost nepasterizace mléka a tuberkulózy mi nicméně připadá nesmyslná, to už má větší vliv příliv imigrantů z východu Evropy.
@mmaleckovaa Jak velkému dítěti chceš dávat mléko které není pasterizované? Podle mě by to neměli pít ani dospělí, pokud nemáte vlastní krávu, u které jste si 100% že není bacilonosič nějaké nemoci. Právě také díky konzumaci např. sýrů z nepasterizovaného mléka se znovu u nás začínají objevovat nemoci jako např. tuberkulóza. V obchodě je všechno mléko pasterizované ze zákona a to i to, které je prodáváno pod názvem čerstvé mléko a taky všichni soukromí zemědělci by měli prodávat jen pasterizované mléko, pokud nechtějí přijít do konfliktu se zákonem a hygienou.