Počkání s příkrmy. Co myslíte?

hanydve
8. črc 2021

Zdravím, již nedávno jsem se tu ptala, zda začít s příkrmy, nebo ještě pár týdnů počkat. Ukončili jsme nedávno čtvrtý měsíc a pediatrem nám příkrmy byly doporučeny, i když jen plně kojím. Bohužel mám podezření na ABKM, hovězí, kuřecí, banány, a do toho možná ještě vejce a vepřové. Je to na palici. Myslela jsem si, že když prckovi zkusím začít pomaličku dávat ochutnávat zeleninu, že se to časem zlepší. Teď ale vidím, že to nebude tak jednoduché a tak se vás chci zeptat: minulý týden jsme dvakrát zkusili mrkvičku, mimochodem moc mu chutnala a dnes a včera brambory, po kterých pravděpodobně byl odpoledne neutišitelný pláč. Takže si myslím, že naše problémy se stolicí budou z brambor. To mě donutilo zapřemýšlet nad tím, že s tím ochutnáváním ještě počkám. Je to blbost, když už jsem začala?

jako_mala_holka
8. črc 2021

Blbost to určitě není, klidně počkej

jjasmina
8. črc 2021

@hanydve pokud prcek přibývá na váze jak má, počkala bych klidně do 6. Měsíce, my sme mrkvi končili, z toho byl brichabol strašný, takže klidně počkejte

eliska_f
9. črc 2021

S příkrmy začni spíš třeba dyni, cuketou - mrkev skrze ucpavani není ideální. Je fajn nechat jeden druh ze začátku vždy aspoň 5-dni/týden a pak přidat další. Tělo si tak lépe zvykne a vytvoří si dobrou mikroflóru. Pokud byl prcek doteď čistě kojeny, je opravdu potřeba dát čas u příkrmu. Jinak pokud dobře prospívá, samozřejmě příkrmy zavádět teď nemusíš, je to i zbytečné tak brzo.
Já začala příkrmy zavádět klasicky v 6 měsícich a už jsem patřila u mého okolí spíš k těm, co zaváděli později. Naštěstí i pediatricka mě v tomto podržela, že pokud prcek prospívá, je vhodnější skrze vývoj organismu zavádět příkrmy až v půl roce (samozřejmě při plném kojení).