Ahoj holky, mám 10 měsíčního chlapečka. Na příkrmech je od cca 4,5 měsíce. Kolem 6měsíce jsme začali zavádět lepek, nejdřív jen po troškách, ted už měl obilnou kaši k snídani a k večeři. Prospívá, bříško ho nebolí, ale kaká 3x denně...což mi připadá trochu dost, takže jsem ted pár dní lepek vynechala a kaká jen jednou denně. Samozřejmě jsem propadla panice, že to bude alergie na lepek, případně celiakie....nemáte někdo podobnou zkušenost?
Kdyby měl intoleranci, tak by ho hodně bolelo bříško a poznala bys to. Jinak naše maminky nad těmito věcmi nepřemýšleli a dávali nám to, co si mysleli, že je dobé. Žádný lepek se neřešil a nemyslím si, že to bylo špatně 🙂 Ale samozřejmě pokud by měl i další příznaky navštívila bych lékaře 🙂
@slunickova123 muzu se zeptat? z jiných diskuzi. vím že jsi pediatr...po jak dlouhé době se projeví účinky držení bezlepkové nebo i bezmléčné diety?můj syn (16mesiců) má už od léta velmi řídkou stolici, obejmnou,1-3krát denně, pokud měl i mléko dost páchla. krevní testy negativní, nic honebolí, vypadá že je vpohodě, prospívá.výtěr též negativní.tak jsem zkoušela držet bezl i bezml dietu ale nevidím žádný efekt, tak teď nevim jak dlouho vydržet....
Bezmlecna asi behem dni, bezlepkova alespon nekolik tydnu. Nejsem tedy gastroenterolog, tot muj odhad....
@slunickova123 děkuji za odpoved a uklidnění. Jen mi to připadá jako taková zvláštní náhoda, jinak je spokojený, bříško ho nebolí určitě.Asi ho moc pozoruju....ale mám strach, abych něco nepokazila.
@meyryen taky je u celiakie temer vzdy horsi prospivani, porucha rustu..jestli pekne roste, bude to ok, podle me( ale dite jsem nevidela).
@slunickova123 děkuji!
@meyryen muj muz ma celiakii od malicka, tam jsou opravdu priznaky radikalnejsi. proste jsou ty obiloviny hure stravitelne nez masozeleninove prikrmy a ovocne presnidavky, co se jinak davaji. zvazila bych jen davani kasi na noc, mohlo by ho to v noci trapit, jestli to hur zpracovava, ale nejake intolerance bych se v popisovanem pripade asi nebala.
@meyryen jeste doplnim, ze jsme kvuli manzelove chorobe prave na zavadeni lepku byli hodne nachystani, konzultovali jsme i s jeho gastroenterologem, nebo jak je ta odbornost.. a sice samozřejmě není pediatr, ale jeho názor se shodoval s obecně razenou teorií dneska, zavádět alergeny včetně lepku postupně, nevyhýbat se tomu, dokud jsou děti kojené, je to ideální čas.dokonce nám doporučil lepek testovat co nejdříve po zavedení příkrmů.
ještě můžeš zkusit obilne kase s menším množstvím lepku, např. ne pšeničné, ale ovesné, případně přidávat do ovoce pár ječných nebo žitných nabobtnalých vloček. mnnožství lepku je v pšenici největší. hezký článek je tu na wiki.
@slunickova123 sice nenáme velké přírůstky, ale to jsme neměli už od narození...ted přibývá tak 300gramů měsíčně a natahuje se do dýlky 🙂
Nemyslim ze je to tim, celiakie ma spoustu jinych projevu a pokud je jinak spokojeny,, netreba se bat.