Dobrý den maminky, prosím jak dlouho převařujete plnotučné mléko? Chci začít malému dávat v roce do müsli,krupice..
Klasickou kaši krupičnou a jídla z plnotučného mléka(bramborová kaše,palačinky,koprovku apd) jsem vařila od roku,ale klasicky do müsli nebo k pití jej nemá ani syn(1r a 8m) a ani dcerka(skoro 4 roky).Vždy jsem z mléka vařila
Neni treba prevarovat. Kupovane mleko je pasterovane
@veronikav31 a můžu se zeptat na důvod proč nedávate na pití apod. jen na vaření
@fouskovi protože mléko celkově zahleňuje a vzhledem k tomu,že jsme pořád mezi dětmi,starší dcerka je 2.rokem ve školce,tak nosí rýmu skoro pořád a když by pila ještě mléko,tak by to bylo horší.Já když mám chřipku,angínu a jdu k doktorce tak mi taky radí vysadit mléčné výrobky a nejvíc mléko
@veronikav31 takže dítěti odpirate mléko jen z důvodu aby nebylo zahlenene to je docela smutné
@fouskovi já jí mlíko neodpírám, dostává jogurty,sýry apd. a fakt se nebojím toho,že by toho měla nedostatek. smutné by bylo kdybych do ní mlíko cpala horem dolem a lítala s ní k doktorce kvůli zahlenění.a ostatně mám to zkonzultované s pediatrou a alergologem že v případě rýmy nedávám pít mlíko ani ve školce.takže spíš smutné je to,že mě kritizujete,aniž víte o co jde.
Dávám malé mlíko od 11 měsíců normálně do lahvičky na pití. Kupuju čerstvé nebo přímo od krav a to potom převařuji, ale o z obchodu by mě to ani nenapadlo 🤷🏼♀️ Jinak má samozřejmě i jiné mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, smetánky, smetanu..) ale mlíko miluje, ohledně já taky 😍
A nevysazuju ani při nemoci 😊 jen při střevních potížích samozřejmě 😂
@fouskovi Kupované mléko fakt neobsahuje nic tak závratného, aby se nepodávání nazývalo odpiranim. Takhle malý děti je lepší kojit nebo dávat UM, obsahuje aspoň přidané vitamíny. Jinak mléko má vápník a co dál? 🤷
@nonfood a to převaření má udělat přesně co? Však v krabici to má šílenou trvanlivost, to asi nebude obsahovat neco, co by se převařením zničilo. 😯Jestli přímo od krávy, to asi bude jiná. 😄
@veronikav31 to je nesmysl, starý mýtus. Nezahleňuje, hlen se mění v průběhu nemoci každou chvíli.
https://doma.nova.cz/clanek/zdravi/skodi-mleko-...
@dendy26 tak to můžu zkusit vysvětlit mé 4 leté dcerce,která hlen vykašlává,má ucpaný nos a ztěžuje si na klasický knedlík v krku-či-li hlen.Krom toho mléko není v době nemoci opravdu potřeba-vařím z morkových kostí a ty nahrazují svým způsobem mléko, jinak dcerka ráda jí i jogurty,kvalitní,žádné přeslazené.takže výživu má a upřímně,pokud není kvalitní mléko od krávy tak to co se prodává v obchodech není až tak kvalitní,není potřeba jej dítěti podávat.Krom toho zahleňování mi potvrdil i 2 alergologové a pediatra
@veronikav31 a v některých případech mléko pomáhá čistit plíce díky tomu,že se na ten hlen naváží nečistoty nadychane ze vzduchu,které se nezachytily v nose a pak se vykaslou. Je fakt,že to, co se koupí v obchodě má do mléka daleko. Není nad čerstvě podojene ...
@amazonkajanik to by museli všichni bydlet k dosahu vesnice kde se dojí krávy. existují mlékomaty,ale jezdit desítky kilometrů se nevyplatí.Několikrát jsem mléko z mlékomatu kupovala,ale co jej zrušili tak není moc možností-bohužel.snažím se kupovat kvalitní čerstvé mléko na vaření,ne krabicové trvanlivé
Holky roční děti mohou mléko? Tedy, klasické? Mám čerstvě rok starou holčičku, samozřejmě jí jogurty, sýry, mléčné výrobky, ale takhle mlíko nee.. No ale abych se vrátila k tématu - zrovna dnes syn přinesl ze školy mlíčko v krabičce s brčkem, tuším Lipanek a on si ho otevřel, samozřejmě malá násoska mu půlku vypila.. Jsem měla strach aby neměla nějaké střevní problémy, nebo tak a ono to je tedy ,, v pohodě,,..Jsem ráda, že jsem zrovna na tohle téma narazila.. 😉
@fouskovi
mliko samo o sobe neni zadna vyhra
@veraakubik A jaké jí dáváš sýry a mléčné výrobky? Stejně je to ve většině případů mléko, sůl a nějaké ztužovače a zahušťovadla, ne? 🤷 Proč by nemohla mléko? Jako přinejhorším se z toho víš co 💩. Neříkám jim to zvesela lít do lahviček. Ale mnohem horší mi přijde ohánět se tu tvrzeními, že mléko dítě do tří let nesmí, ale od 9 měsíců krásně papá pribiňáčky 🙄 (čili MLÉKO, kilo cukru a nějaké to barvivo, aroma...)
Jestli je mléko obecně dobře nebo špatně, k tomu se úplně necítím kompetentní se nějak vyjadřovat, ale jen taková věcná poznámka k tomu slavnému mléku přímo od krávy/ z mlekomatu. Pokud ho prevarite, tak v něm vytlucete podstatně víc cenných látek, než kdyby bylo ošetřené jen pasteraci (což je fakt výrazně šetrnější metoda), takže buď risknout že z mléka od krávy budete mít srajdu a nechat ho tak... A nebo nedělat zbytecny výlety a manévry, a koupit normálně v obchodě ;)
Padly tady dva mýty o mléku. Zajímavé, že se vždycky v takových diskuzích objeví.
Mléko nezahleňuje
https://zeny.iprima.cz/zdravi/kontroverzni-mlek...
Trvanlivé mléko je svým složením téměř totožné jako čerstvé. Dokonce to bylo kdysi dávno testováno v pořadu A dost, jestli se nepletu.
A jinak k dotazu... Mléko z obchodu bych nepřevařovala. Nicméně já bych v roce dala ještě UM.
@prejeta_zaba spoustu doktorů-pediatrů i alergologů říká,že děti do 3 let by neměli pít klasické mléko.Jinak dá pribiňáky nedávám vůbec,když už tak domácí,kupovaný vůbec
Nikdy jsem ho nepřevařovala.
Mleko nezahlenuje,ale pokryva jicen povlakem, ktery muze drazdit. Ja taky pri ryme a kasli mleko nedavam, pak je to vyvoj a lecba fakt jina. Detem jsem nikdy nic neprevarovala, nezijeme ve sterilnu, stejne si kdeco doma olizly, klasicke plnotucne mleko davam asi od dvou let. Jen cenove se vic vyplati umele 😀 ti nasi vypiji karton mleka za tyden 😀
@alcar
dcera ma rok a pul a klasicke mliko jeste nemela.mlecne vyrobky ano ale porad davam UM,ma v nem vsechny vitaminy a mineraly
@veronikav31 to je fakt,že jednu dobu to byl boom a pak se po automatech slehla zem. Lidi je nejdřív brali útokem a pak se to nevyplatilo,je nechávat dál. Na kravine co jsem dělala,měli automat u kauflandu a nakonec ho stáhli,víc zaplatili za nájem placu,dovazeni mléka,čištění automatu,než vydělali
Já dávala na vaření od půl roku trvanlivé plnotučné, od 9 měsíců na pití, nepřevařovala jsem.
@veronikav31 muzu se zeptat v cem morkove kosti nahrazuji mléko? Dekuji
@slunickovm vitamíny,je to kvalitní potravina.Ono když se podíváte tak dnešní mléko ve většině obchodů nemá s mlékem nic společného,většina vitamínů je zničena
Pokud ho nemáš rovnou od krávy ale z obchodu, tak vůbec 😉