Zdravím, chtěla jsem se zeptat. Dceři jsou 4 týdny... A jen mě zajíma , odkdy bych mohla dát malé třeba čaj... Teď když budou v létě horka. Děkuji za odpověď 🙂
@adelaid89 pokud kojíš tak žádné jiné tekutiny nepotřebuje - jen častěji koj (třeba co hodinu) a když ,,zkušenější´´ příbuzní budou trvdit něco jiného.
malý se narodil v březnu takže přes léto byl starší a nic krom MM jsem nedávala (až do 5m byl plně kojin bez jakékoliv jiné tekutiny pak začali příkrmy a i tak jsem kojila
@raduska21 jasně, že víc pijem, ale proč by se teda kojenci nemělo nabídnout častěji kojení a místo toho mu dávat vodu, nebo čaj? akorát si to komplikuješ převařováním vody, kupováním kojenecké, sterilizací lahviček apod.
@betelgeuzz Přesně tak,absolutně stačí jen kojit.Žádné čajíčky,nebo voda
Ja mam syna cervnovyho a kojila jsem + dostaval prevarenou kojeneckou vodu po lzyckach.Pozdeji pil caj z v lahve.
@betelgeuzz myslim, ze kojeni je jidlo i piti zaroven, kdyz je vedro, tak vice pijeme a mene jime, urcite kojit casteji, ale nevidim problem v tom, dat mimo to par lzicek caje ci vody...
Ve 4.týdnech jen častěji kojit,ma malý žaludek a pokud se zaplacne čajem,vodou,už se nemusí u prsu tak snažit. Plus lahvičky dost kazi techniku kojení. Takže bych jen častěji kojila. Pokud přeci jen chcete davat vodu, pak na lzicce a neprehanela bych to.
Nase mala je rozena min.rok v cervenci,sileny vedra ,kojila jsem snad co hodinu.A doktorka mi rekla ,ze muzu nabidnout po lzickach prevarenou vodu.
taky jsem přes léto jen kojila. na požádání samozřejmě. ne podle časového harmonogramu typu jednou za tři hodiny na deset minut, takhle rozhodně ne.
Take jsem loni v tech vedrech mela kojence a davala jsem prevarenou vodu po lzickach, nebo flasticku a kapkalo mu do pusy, a vypadal vdecne...par lzicek vody urcite nicemu neublizi a uz jen pro ten pocit v puse, kdyz je vam vedro...
Momentálně řeším stejný problém (malá má 5 týdnů). Dnes jsem se konečně rozhodla zkusit dát trochu kojenecké vody. Dopadlo to fiaskem. Asi dvakrát pocucala z lahve a od té doby, když jí vidí, tak řve (a pak, že když zkusí láhev, tak se odnaučí pít z prsu 😀). Kojím co se dá, ale rozhodně nemůžu kojit co půl hodiny až hodinu skoro 45 minut a pak zase znova. Samotné mi ty vedra nedělají dobře a navíc, taky musím dělat i něco jiného. Malá má dudlík už od porodnice, takže si nemyslím, že dudlík a láhev kazí kojení, jelikož kojíme opravdu dost. Dnes jsem pro jistotu počítala pročůrané pleny, jestli je dostatečně hydratovaná. Zítra zkusím kojeneckou vodu po lžičkách a uvidím. Všude čtu, že MM mléko stačí, ale sama tomu nějak moc nevěřím a navíc malá přibývá až moc (za 3 týdny kilo) a pokud budu kojit ještě častěji, tak to bude otesánek. Takže jsem pro raději přidat kojeneckou vodu než častější kojení, když tak velmi dobře prospívá.
kojit, kojit a kojit, kdykoliv mimčo potřebuje 🙂, tzv. na požádání, případně zkusit stlačování prsu (zmačknout prs mezi palec nad dvorcem a ostatni prsty pod dvorcem, co nejblíž k hrudníku, zvýší to tok mléka a mimčo motivuje k sání)a během jednoho kojení prsa klidně i několikrát prostřídat (jak mimčo nesaje efektivně z jednoho prsu ani při stlačení, tak nabídnout prs druhý)
mateřské mléko je z cca 90% voda, přizpůsobuje se při kojení z prsu (bez kloboučků) potřebám dítěte, podáváním většího množství vody by spíš poklesla laktace a na druhou stranu pár lžiček vody nic nevytrhne (od dehydratace nezachrání), no a lahvička by spíš pokazila kojení
@gebymaruska přibírání časem klesne, toho se neboj ... spíš bych se víc bála toho, že poklesne tvorba mm a mimčo bude kojení bojkotovat a nebo začne přibirát naopak málo, když budeš nabízet vodu (a s dudlíkem mám vlastní zkušenost u starší dcerky, že přisátí pokazit umí, i když se používá málo a až u staršího mimča, ta změna ale byla dost pomalá, takže mi to hned nedošlo, kde je problém)
@katyxq No toho, se zatím nebojím, jelikož mléka mám tolik, že musím mnohdy první odstříkat, aby se z prsu napila. A pak tím častým přikládáním nemám šanci ani ty prsa pořádně vyprázdnit, jak se hned tvoří další. V sobotu jsem si koupila nové kojící podprsenky a už je začínám mít zase těsné.. Za chvíli s takovou budu nakupovat snad v oddělení stanů. Tak dudlík beru hlavně z toho hlediska, že je lepší než prst/ruka, jelikož dudlík se dá časem sebrat. Kdežto zkus dítěti sebrat cucající prst. A hodně to asi bude i o tom samotném dítěti, pokud je "prsofil", jak malé doma říkáme, tak se prsa jen tak nevzdá.
Ahoj holky, můžu se zeptat kdy jste tedy začaly/máte v plánu začít dávat i jiné tekutiny..? Teď to řeším -malá je plně kojená, všude na netu jsem četla, že to prostě stačí, ale teď v těch vedrech na mě koukají všichni (rodina a ti všudypřítomní "chroničtí radiči")jako kdybych ji trápila žízní.. Já ale na ní vidím, že žízeň nemá.. Ale jde mi o to kdy teda začít? Někde píšou, že ani s prvními příkrmy není třeba, kdy teda?
Pokud kojis tak jen zvýšit četnost. V létě v době bdění pily mimca klidně co 20-30 minut. Mam deti narozene v březnu a květnu takže v létě plně kojené,nic navíc jsem nedávala,stejne to nechtěli,pit něco jiného a z něčeho jiného začali až po 10 měsíci.
Holky moc děkuji za rady 🙂
Wikiskripta: Častá chyba – podávání čaje mezi kojeními s představou, že dítě musí během kojení i pít – je to zbytečný a škodlivý zvyk. Pokud kojení selhává, jedná se ve většině případů o špatnou techniku kojení zejména při jeho zahájení, předčasné podávání jiných tekutin a potravy než je mateřské mléko, malou sebedůvěru matky, že dítě kojením uživí nebo o kombinaci těchto příčin.
+ tchýni, matku a příbuzné, co mají nekojené děti, poslat přinejmenším k šípku s linkem k prostudování http://www.kojeni.cz/maminkam/brozura-kojeni/
@alikam Až s kašičkama, tzn.v 8 měsíci.
@gebymaruska ony ty prsa máš teď tak nalite, ale po šestinedělí se to upravuje dle skutečné potřeby dítěte.
Jinak at si každý říká, co chce, já bych taky přes největší vedra přidávala vodu. Alca ma dudlík od narození a prso odmítla přesně na den v 7 měsících, předtím se prisala vždy dobře takže žádnou techniku sání ji dudlik nezkazil. A to byla jednou denně na flasce, protože večer jsem už od začátku nemivala mléko.
Takže u nás jelo zcela bez problémů flaška, dudlík, prso, naprosto v pohodě..
@78marcela ale to je právě to - večer "nebylo" mléko, v 7m bojkot kojení (v tomhle věku to opravdu není odstavení z vůle dítěte, je to reakce např. na nízký tok mléka, pokles laktace, jak mimčo nesaje z prsu ideálně - kvůli dudlíku,láhvi nebo jinému sacímu pítku třeba).
@gebymaruska teď ještě u tebe tvorbu mléka silně řídí poporodní hormony ... uvidíš za pár týdnů, jak kojení půjde, až mimču bude muset aktivněji sát. Přeju, ať tmjde dobře - a kdyby ne, informace se dají snadno nalézt, třeba i tady na MK https://www.modrykonik.cz/jak-kojit ... moje starší byla prsomilka veliká - a přesto se jí přisátí pokazilo mojí chybou (dudlík a pak později brčko), po vynechání dudlíku/brčka se to zlepšilo, ale už to nebylo ono, kojená teda byla nakonec do skoro 3 let, "jen" kojení nebylo vždy úplně příjemné, musela jsem hlídat, jak se přicucla.
Jak říkají holky, pouze kojit. Mlicko je vytvořené pro tvé miminko tak, jak potřebuje. Proč ho ještě ředit vodou, čajem, aby ztratilo živiny, jaké má?
A cim viaac kojis, tym je mliecko redsie, takze ako pisu holky. Prisposobi sa miminku. Naozaj vodu ani caje nepotrebuje.
Memu synovi je pres 6 mesicu a stejne ho v lete budu kojit. Zacali jsme s prikrmy tenhle tyden, ale i tak klidne do 9.mesice neni potreba nic navic, kdyz se k tomu koji. Kdyz bude pribyvat, bude spokojeny, tak nevidim duvod mu davat jinou tekutinu.
@alikam ono je dost vody i v zelenine v prikrmech, co tem miminkum starsim taky pomaha a staci. Jen bych kojila. Jak ja si vzpominam, jak nam v Rakousku zahanelo zizen cerstve chladne mleko od krav ze statku 🙂 bylo to lepsi nez zmrzlina🙂 a to mliko v prsou neni nijak horke, je docela chladne, co jsem vypozorovala, takze pro miminko osvezujici urcite. Taky na me vsichni koukali jak na hroznou matku, ze maleho ucim spat samotneho bez kojeni a jak ted obdivne koukaji, kdyz ho vecer polozim, usne a az rano me vola😄 ale to je na jinou debatu. Chci tim rict, ze kazda mame svuj nazor na veci no
Takhle malé dítě určitě nepotřebuje nic jiného než MM, a to ani ve vedrech. Naopak pití vody i čaje miminko zatíží, protože není vybaveno na to "trávit" čistou vodu. Dcera se narodila loni v květnu, pak bylo to tropické léto a opravdu, nic než kojení dle potřeby (neboli na požádání) není třeba.
@78marcela Ano, to je přesně to, pořád to vypadá, že je vše v pořádku a pak se najednou dítě odmítne přisát nebo "není mléko". Příčin může být samozřejmě víc, jedna z nich bude dudlík.
@katyxq já mám na to svůj názor. O kojení jsem si přečetla v těhotenství snad všechno, co šlo. S výsledkem takovým, že jsem ji trápila později hlady a skončili jsme málem na infatrini. A vyzkoušela jsem všechno, fakt všechno, abych laktaci zvýšila. A nic. Takže večer jsem ji dokrmovala od 3.mesice. Podle me je prostě množství mléka daný.
@l_eslie mně se nechce věřit, že by příčinou byl dudlík, a teprv po 7.mesicich se odmítne prisat skrz něj.
Prostě uz nechtěla a ona vůbec nechce nijak mléko, dostat do ní UM je taky docela boj. Buď kaše, nebo nic, samotný ho vyblinka.
A ať je to jak chce, vzhledem k tomu, že je u děti s dudlíkem podstatně nižší riziko sids, tak byl pro mě dudlík důležitý.
@adelaid89 kojíš, nebo dáváš UM? při kojení není potřeba dávat žádné čaje.