zdravím chci se zeptat malý bude 2.1. 6.měsíců tedy je to skoro měsíc co sme začali přikrmovat zeleninou ,občas kašičkama s ovocem (jinak sme na um) a dnes jí měli chvíli tchán s tchýní a vecpali jí jahodovej jogurt sice to snědla bez problémů na mou naštvanou reakci se jen smáli s tim že svoje děti tim v tom věku taky dávno krmily.. snažim se na netu marně najít jestli s toho nemůže mít nějakej problém ,bojim se ,i toho že se dneska nevyspíme protože já nevim jak jí to může či nemůže ublížit. jediný co sem vyčetla že se má (někde psali v 7. někde v 8.měs. začít s bílym jogurtem :/ víte někdo jestli se jí nemůže nedej bože něco stát ?
já mam kaši krupicovou co vyrábí pro mimi od 4.měsíce a občas jí do toho zamícham švestku asi si to budu muset víc pročíst ,dcerku už rozhodně dávat nebudu ještě vyhrožovali že jí přivezou lipánka ... když sem řekla že to stejně smí až od roka dočkala jsem se opět výsměchu doufam jen že jí nebude bolet bříško nebo tak něco ,ale díky za odezvu
@lenkaro jj, ale kdyz jsem rikala doktorce, ze davam kase s ovocem, tak rikala, ze je to parada, takze ja nevim, kdo ma pravdu. Verit budu asi vic sve pediatricce, je to vyborna pani, ktera lecila uz me jako miminko. Mlecne vyrobky taky nedavam, dcerce je dnes sest mesicu teprve. Takze stejny pripad jako ty😉 Ale jinak prikrmuju zeleninou, masem (hovezi, drubez, dnes poprve losos), ovocem.
@majaaa82 to sme na tom opravdu stejně taky mam doktorku která lečila ještě mě a předtim i tátu když byl malej :D dnes už tam je jen na záskoky a normálně tam je její dcera 🙂 ale o příkrmech mi nic moc neřekla jen že mam začít od ukončeného 5.měsíce a brožuru s odkazem na feedo stránky
@lenkaro jo s bananem jako ovoce se dela hodne vyjimek...obsahuje latky ktere uklidnuji...ale zase ma plno cukru...
Ad kase...to spis bude s bananovou prichuti...? Ja je neznam...jen varim, zkuste taky kouknout na tu knihu...
Plno info jak a kdy s prikrmy, recepty,co delat pri ruznych detskych nemocech a potizich...a vse prirodne, myslim ze budete nadsena
@lajla ta dama je vytecna doktorka, krome jineho ma akreditaci k tomu, ze u ni stazuji mladi pediatri, kteri delaji atest. Je to matadorka, celkem vyhlasena po cele Praze. Ditko naprosto prospiva, nevidim duvod, proc to hrotit. Ted jsem k vanocum dostala kucharku pro kojence, tvarila se jako kvalitne zpravovana knizka. Hm... autorka je vtipna, soli, pouziva worchester ci kecup. Toliko ma duvera v knihy o tom, co ma dite jist.
@lajla jinak davam spaldovku, ta.je od ctvrteho mesice, male je ted sest mesicu. Do ni banan, hrusku ci jablko. Potize s travenim.nejsou, spinka celou noc. Pak take kukuricne kase, ryzove kase. Ale neochucene. Nevim, pro mam.kupovat bananovou kasi, kdyz ji tam ten banan muzu dat sama 😉 Jo a diky za odpoved k tomu memu ovulacnimu dotazu 😉
Nic se ji nestane, možná trochu prdíky (cukr, mleko), ale už neopakovat. Tchanovcum asertivne vysvětlit, co mala smi, idealne je vůbec nenechavat rozhodovat o jejím jídelníčku. Říct, dnes má k jídlu tohle a je to tady a tady. Nás syn 16m ji jen bílé jogurty. Taky nevidím důvod ho cpat chemii. Když chci, aby měl ovoce, nakrájím mu ho ke svačině.
@lajla na tu knihu mrknu, už dlouho hledám kuchařku pro děti. 😉
Nestane se jí nic, maximálně ji to trochu prožene. Ale nepatří to do stravy, až - jak sama píšete, od 8.m bílé jogurty. Tchýně s tchánem jsou tedy .., no dávala bych pozor, ať ji necpou kraviny.
@lv ono je to s nima těžký když jim je skoro 60 což znamená že už je to skoro 30let co měli doma malý dítě ,na jednu stranu jim nechci odepírat vnouče na druhou stranu nechci ublížit malý právě tim že jí budou cpát zbytečný nesmysli ,neni to tak dlouho co se tchýně ptala jestli si jí může na den vzít k sobě ale 1)bych se tak dlouho bez malý asi zbláznila a ona taky 2)po téhle zkušenosti se toho nejspíš ani nedočká
@lenkaro tu knihu napsala jedna pani doktorka, neurolozka...ktera mi treti dcerku dala dohromady prirodni lecbou, pote co si odlezela svych par mesicu po ockovani v nemocnici a dr do ni cpali pouze atb a kortikoidy, furt to same bez efektu, holka na tom stale hur...bylo ji 14 m...nechci to dale rozvadet...uz je v poradku. Pro me je tato pani doktorka neskutecne skvely a obetavy clovek...a vzdy kdyz mame potize spojim se s ni...svoji mudru jsem nevidela ani nepamatuju...ne vsechny knihy jsou braky
@lenkaro ja tedy zcela souhlasim s @lajla a knizku si rada take zakoupim, a myslim si, ze nelze srovnavat dve ruzne knihy, to mi nejak hlava nebere, ze jedna kniha je sit, tak budou i vsechny ostatni @majaaa82 ???
no nic, ale k tem tchanovcum, tam bych pratelsky ale razne zakrocila, at se smeji, ale at te respektuji, zkus vygooglit slozky toho ovocneho jogurtu... to bude radosti... ja davam jen bile jogurty doted, dochucuji medem, ovocem doma... a ty kupovane ovocne chemicke blafy nekupuju ani pro sebe..., jsou i vyjimky, to je pravda, ale pochybuji, ze ji dali nejaky kvalitni...
špaldová mouka od čtyřech měsíců? No, tak to se hodně čas změnil. Lepek byl dětem postupně a opatrně dáván od šesti měsíců
@lajla Na Tebe mám dotaz, co zahnívá v žaludku? Hlavně tedy - jak je něco takového možné?
Jednou se nic nestane.Nediv se jim,kdysi to bylo opravdu běžné, a děcka byly mnohem zdravější. Já dávala ovocný jogurt malému běžně od 7m,protože mi bílý jogurt přestal jíst, a nepomohlo dát do něj ani ovoce.Lipanka jsem taky dávala od 6m,občas.
@magdalenax za našich dob od 6týdnů v podobě odvarů,pak od 9m,pak od 6m,a teď od 4m.Pokaždé je to jinak.
@magdalenax viz nahore, spatne kombo potravin...obilovina plus ovoce treba . Casta chyba u malych deti...spatne kombinace pretezuji organismus atd...staci si zagooglit kdyz se nechce cist knihy proc a jak...jen jsem nacala...kdo chce bude se chtit o tom neco dozvedet kdo ne mavne rukou a pujde dal
@kackakastanka dekuji, verim ze budete nadsena
@magdalenax
http://www.zivepoteseni.cz/news/zasady-spravneh...
Uplne zjednodusene...tech odkazu a knih je spousta
Jinak jogurt jsme poresily😉 tak nebudeme plytvat energii🙏
@kackakastanka to mě taky napadlo ale značku nevim a vzhledem k jejich hodně špatný fin.situaci pochybuju že to byl nějaký zázrak... nejspíš něco za 4kč s tzv příchutí jahody ,mno večer něco vyblinkala ráno snad už zbytkem zaplnila plenu. a to že nesmí jogurty jsem jim říkala několikrát takže žádný přátelský upozornovani uz nebude
@andryyysssek Tak to že je tomu pokaždé jinak, to máš pravdu. Jestli máš doma Opavia piškoty, můžeš se podívat, jestli je stále uváděno na obale, od kdy? Já je tu nemám a léta už je nekupuji. Zajímalo by mne, za to tam ještě píšou. Bývávalo tam, že od šesti měsíců, pak asi od těch devíti, jak píšeš Ty, nebo od deseti a nakonec tam bývávalo až od 12 měsíců (ale to už je hodně let zpátky)
@lenkaro No, jestli ten jogurt byl ve třídě kvality jako kupř. Srdíčko, tak se není čemu divit. V šesti měsících bych se ovocného jogurtu nebála, ale jogurt za pětikorunu by to určitě nebyl a vyhnula bych se veškerým lehkým. Smetanový jogurt jen opravdu sporadicky, nebo radši vůbec, protože mléčné kultury jsou zrovna tak v jogurtu mléčném, který je lehčí na trávení, tomu dítěti dá to samé, jako smetanový, jen se vyhneš vytváření tukového základu
nejdříve jogurt a to bílý od 8 měs., ale moje dítě bylo kojené, děti na UM to možná můžou mít dříve, když s příkrmy obecně začínají dříve... ano nejlépe, když vždy ukážeš tohle má ke svačině, večeři atd., aby bylo striktně dáno, co bude jíst a tchánovci ti ho necpali tím, co nechceš... a myslím, že už si houby pamatujou, jak přesně ve kterém týdnu a měsíci své děti čím krmili - byla to jiná doba, děti spíš na um než kojené, tak bych se nedivila tomuhle myšlenkovému pochodu (těch tchánovců)... jestli mají dítě rádi, ať je necpou tím, co by mu mohlo uškodit, neudělat dobře - co ještě nemáš odzkoušené sama atd. Pevné nervy s tchánovci! Chce to hned od začátku pevně nastavit, ať máš pak klid...
Spaldovka se dava po dohode s lekarem od ukonceneho ctvrteho mesice, i na krabici maji info o 4+. Jeden smer v tom, co jist ci nejsit je o tom, vyuzit tzv. imunologicke okno, cili dobu, kdy kdyz se deti setkaji s urcitymi potravinami v teto dobe, nemely by na ne pak mit alergii. Okno je prave ctvrty az sesty mesic. Ja po dohode prikrmuji zeleninou (mrkev, brambory, petrzel, kedluben, lilek, cuketa, dyne, repa, hrasek, kukurice), ovocem (jablka, hrusky, banany, jahody ze zahradky zamrazene z leta). Jako prilohy pouzivam ryzi, brambory, testoviny, maso (drubez, hovezi, ryba) a vecer neochucena mlecna kase (ryzova, kukuricna, spaldova), kterou dochutim ovocem sama, obcas trochu prisladim medem. Take delam domaci presnidavky z jablek a hrusek. Toto mi moje lekarka schvalila a ditko prospiva uplne v pohode, nemela nikdy zadnou reakci, zazivani ma cajk, spi jak zabita celou noc, a to hnedle po veceri. Na kojeni v ramci druhe vecere uz ji vyndavam spici. Vcera ukoncila sesty mesic, tohle postupne davam od uko ctvrteho. Nevidim duvod, proc bych mela resit a hrotit, kdyz ji to jde k duhu.
@lenkaro ne nic se ji nestane, mliko evidentne muze...takze se nebojte. Jinak pokud vas nebudou respektovat dcerku nedavat
Jen okrajove...nemichat ovoce s obilovinou. Kouknete na kombo potravin...velmi spatna kombinace...kdyz uz tak se zeleninou