Ahoj maminky mam 4,5mesicni miminko a chtela bych vedet od kdy muzu davat synovi lipanky,pribinacky a podobne dobroty?
@veroon1 dej mu bily jogurt. Nejsem fanatik, co se detske vyzivy tyce, ale pribinacky a spol jsou desne tucne a maji hodne bikovin, je to zahul na ledviny ditete + naprosto zbytne. Dite to nepotrebuje v zadnem veku a uz vubec ne ve 4. mesicich. Kdyz uz musis, tak pockej minimalne do roka.
Od 18m a jen občas, jako mlsek. Víc dítěti prospěje kvalitní jogurt. Ty jsem dávala asi od 8m. Do pul roku jenom mm.
Vůbec a ani to nějak nemám v plánu, on taky ne. Až bude chtít, koupí si to a sní. Umělotina, škrob, dobrota v hoodně ironickém podání. Já si někdy dám z Lidl Sweetelo, takový jako pribináček, mnam. Ale miminko netrap. dej mu pusu a mléko.
Pribináčky nikdy, jedině Lipánka anebo domácího lipánka. Ostatní jsou plné umělotin a hnusů.
Jinak tvaroh nejdřív od roka, sem tam. Do tý doby jsme dávali kvalitní bílý jogurt, asi od 9m.
Holky, mně výživová poradkyně říkala, že je to docela kvalitní ten Pribiňák a že to malému můžu občas dát, ale to mu byly dva roky....jinak za mě osobně co nejdéle to půjde bych dávala bílou activii ( tu jsme měli teda doporučenou do dr, nebo Holandii- prostě bílý jogurt....) Nic sladkého,děti si na to strašně rychle navyknou,,,
Neměla doteď 😉 - akorát někdy po druhém roce jednou ochutnala Matyldu (trochu zdravější verzi) a nejelo jí to 🙂 (jinak mléčné nemůže kvůli alergii, tohlébylo v rámci testování, jestli reaguje lépe). Tvaroh a cukr určitě nepatří dětem minimálně do roka, ale i pro dospělé je tvaroh vysoká zátěž trávicího traktu a nezakysané mléčné podporuje množení kvasinek a taky přispívá k rozvoji alergií.
Pro děti jsou desítky vhodnějších jídel než tyhle sladké (p)otraviny - https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
Pockala bych radši do osmi,devíti měsíců a pokud uz chcete dávat pribinaka,delejte raději domácí,víte co miminku dáváte o tom,že v ceně jednoho pribinaka si uděláte doma minimálně tři ani nemluvim. Teď bych dávala maximálně bílý jogurt s probiotiky,ale i ty jen občas....
u nas pribinaka az od roku a pol
Tak já dávala bílou hollandii asi do 2 let, dokud mu to samotný chutnalo, pak jsem do ní začala míchat mražený ovoce a pribiňáky, lipánky a tvaroháčky jsme začali až někdy od 2,5 roku. Prostě jsem ho nechala, ať je zvyklý jenom na čistý jogurt, dokuď to jde.
My zkusili teď poprvé,je mu 11 měsíců a posral se a měl boleníčko,takže já mu dávat zatím nebudu..dokud mi baští bílé jogurty budu mu dávat ty..
proč pořád každý chce dávat tyhle sra...pardon za toto slovo...naučme děti jíst zdravě 😉
pribinaček kupuji jen z mlečné farmy (protoze ty kupovane v obchode jsou hnus) a dávám od roka
@veroon1 tyhle věci začal náš malý dostávat až po 18m...do té doby měl klasické jogurty...
Měla asi v11.měsících. Tady se o tom mluví,pomalu jako by to byl jed. Neříkám, když dítě jí pribináček každý den, to není nejlepší cesta a bílý jogurt je daleko lepší, o tom žádná. Ale jednou za čas se nic nestane. Sladké ochucené jogurty, pudinky apod nekupuji, ale pribináček jo. Má ho ráda. Víte třeba, na čem jste vyrostly vy? Co jste jedly? A nechalo to na vás následky? Já prý pribináček jedla pomalu od půl roku, otrávená nejsem, obézní taky ne, moje ledviny taky.. nechci od nikoho odpověď,je to řečnická otázka 🙂
a jak casto davate nebo jste davali detem ty bile jogurty?
dávám asi od roku a půl, doté doby jsem dávala bílé jogurty. Kolik kelímků přesně za týden už nevím ale 3 určitě.Od té doby co ochutnala ochucené kelímky, pribináky, bobiky atd už bílé jogurty nechce ani vidět ☹
@veroon1 Od 8 měsíců dostával bílé jogurty,měl ho každý druhý den.Od roku jí pribinačky,activie,lipánky 😊
Dcera mela od 7m bily jogurt chocensky 10%tuku(deti ho potrebuji🙂),potom michany napul s lipankem + banan,nic jineho do roka moc nechtela,krome kojeni. S prikrmy zacala v 6m. Chce to zdravy rozum a zadny extrem. tesim se az tady za 5-10let budu cist jak deti potrebuji bilkoviny a cukr az se na detech mamin "fanaticek" ukaze co jim chybi. stejne jako ted je lepek od 4m a pred 6-7 lety se do 8m nesmel a vsichni biji na poplach jak maji deti malo zeleza a dalsiho, protoze jsou krmene jen bezkrevnym masem a ucene,ze jatra jsou jed atd,atd😀😀
@veroon1 Jak píšou holky výše - tvaroh nejdřív po 1. roce (tak mi to doporučil pediatr), je hodně tučný a těžký. Moje dítě naštěstí tyhle sladké věci nemá rádo a spokojí se s obyč bílým jogurtem, případně doplněným o ovoce nebo trochu domácí marmelády. Pokud později budeš chtít svému dítěti něco takového dávat, doporučuju jedině vanilkovýho Lipánka - nemá v sobě žádný zahušťovadla (želatinu, škrob), stabilizároty ani barviva, narozdíl od např. "pramenu zdraví z Posázaví". Prostě pokud tě to zajímá, vždycky si přečti složení - ve tvarohovým dezertu nemá být nic jinýho než tvaroh, smetana, cukr a případně nějaké přírodní aroma.
@veroon1 Vzhledem k tomu, že jsou z tvarohu, tak by se neměly dřív než v roce. Tvaroh je pro takto malé děti příliš velká zátěž na ledviny. A vzhledem k obsahu nemalého množství cukru a dalších "dobrot" .... no, to už si musí rozhodnout každý sám.
Jinak na internetu kolují recepty na domácí pribináček, který bude mít obvykle mnohem přijatelnější složení (a vyjde i levněji) než ten kupovaný.