Od kdy zařadit kravské mléko?

montmirail
16. črc 2022

Od kdy jste zařadili dětem kravské mléko. Tím myslím že bych z něho uvařila třeba kašičku. Nemyslím na pití. Někde píšou že až od druhého roku, to mi přijde hrozně pozdě. Jde mi o to, že večer kupujeme kaše (většinou Hipp) ale zaprvé mi to přijde hrozně umělé a za druhé většinou jsou ochucené. Myslíte že bych v 6 měsících mohla uvařit normálně krupicovou?

ekou
16. črc 2022

Ja jsem cca od 6.mesice davala jogurty z kravskeho mleka a kolem 9.mesice jsem z nej varila kase. Od 1,5 pak uz normalne i na piti.

tasimia
16. črc 2022

@montmirail normální krupicku bych ještě nevarila, kravské se má dávat až od roku. Spíše zkus Sunar krupicove, jsou vhodné.

Ja jsem normalni krupici dala tak v 10m.

jjasmina
16. črc 2022

@montmirail já jsem dávala po roce

michaela666
16. črc 2022

Kaši z kravského mléka začala jíst až po roce. Do té doby jsem dělala z UM.

martt
16. črc 2022

@montmirail Do roku jsem dělala kaše z UM třeba i bramborovou. A pak jsem začala dávat normálně kravské nebo kozí to jsem dávala častěji.

hasara33
16. črc 2022

@montmirail od půl roka cca dávám bílé jogurty z kravského mléka a kaši jsem začala dávat cca kolem 9. měsíce a to jen proto, že se mi dcera kompletně odstavila od mléka, nechtěla žádné a v žádné podobě, tak jsem zkusila tu krupicovou kaši a to vzala na milost 🤔 v půl roce se mi to zdá ještě brzy 🤷‍♀️

montmirail
autor
16. črc 2022

Děkuji všem 👍 asi ještě tedy počkáme

me_druhe_ja
16. črc 2022

Jogurty od 7-8m, kravský polotučné na kaši kolem roka a na pití kolem 18m. Ale bez problémů i na pití i kolem roku. 🙂

syslounek
17. črc 2022

Kaši z mléka tak od roku, do té doby jsem vařila různé kaše z vody (ovesná, jáhlová, pohanková instantní) a po zchladnutí vmýchat UM. Často jsem je přichucovala sezónním ovocem (rozmačkaný či rozvařeným). Bez UM a ovoce vydrží i do druhého či třetího dne.

katula94
17. črc 2022

@montmirail Nikdy. Potrebujeme lidske mleko a pak zadne. Lidske mleko je pro deti, kravske pro telata.

https://nutritionfacts.org/topics/dairy/ - videa s cz titulky od lekare a odbornika na vyzivu s odkazy na nejnovejsi vyzkumy

https://bileminus.cz/

marge_s
17. črc 2022

Taky ti prihodim. 🤣 od te doby co jsem zacala davat kasi. Nekdy po tom pul roce. Stejne snedli par lzicek. Kase z dm - ty jednodruhovy, treba spaldovou apod. V navodu je - tusim -naredeny panak mleka. Fakt mi prislo ujety do toho patlat UM z palmace. To radsi obyc cerstve plnotuc. 🙂

marge_s
17. črc 2022

@katula94 tak nerekla bych, ze mleko muze za vsechny hruzy a nemoci sveta. Ale s tim mlecnym prumyslem to je fakt. I mne to prinasi urcite moralni dilema 🤔

michaela666
17. črc 2022

@marge_s Jsou mléka i bez palmového oleje. Malá ho pije od narození, takže přidat odměrku do jednodruhové kaše a k tomu nějaké ovoce bylo chuťově lepší, než dělat kaši z vody.

montmirail
autor
17. črc 2022

@katula94 zajímavé, ale tady nejde přeci o nadměrnou konzumaci ale pár lžic do kaše 🤷‍♀️

marge_s
17. črc 2022

@michaela666 jj verim, mne to prislo cely tak nejak divne synteticky. Priznam se, ze me to UM nijak neokouzlilo. Vim, ze je urcite kvalitni, vsechno, ale nejak mi jednoslozkova krava prisla lepsi, i kdyz vim, ze to neni objektivni. A deti jsem kojila vsechny do tri let, takze ani nebyla potreba neco takoveho kupovat 🤷🏾‍♂️. Pisu to spis s tim, ze to neni jed a ta troska diteti urcite neublizi. Kdyby pily litr denne, tak je to samo neco jinyho

katula94
17. črc 2022

@marge_s nemuze za vsechny hruzy, jiste, ale prispiva vetsine nejcastejsich civilizacnich chorob, u malych deti zvysuje riziko diabetu atd. atd., Zkratka neni to mleko urcene pro lidsky organismus, a tak to dela paseku. Podporuje pribirani a nepodporuje prilis rozvoj mozku (protoze tele ma mit za chvili sto kilo, ale mozek jako clovek nema), kdezto lidske mleko podporuje jen optimalni pribirani lidskeho "mladete" a mnohem vyrazneji podporuje rozvoj mozku.

katula94
17. črc 2022

@montmirail par lzic v kasi samozrejme nikoho nezabije (kdyz nebereme ohled na hruzy mlecneho prumyslu), ale jde spis o to, na jakou rutinu sebe a dite ucite. Radeji bych do kase dala treba ovesne mleko. Osobne doma nic kravskeho nemame, nechci znit nejak ofenzivne, ale podle me zkratka mleko pro telata nema co delat v lidskem jidelnicku. A nerikam to proto, ze bych byla nejaky "arogantni vegan" co vas sem prisel hejtit (ja vim, ze 99% lidi bere kravske mleko jako normalni kvuli mlecne propagande po prvni a druhe sv. valce a jsme na to nauceni od rodicu, ktere to naucili jejich rodice), ale kdyz to zkusite brat s otevrenyma ocima a reknete si, ze nebudete jist cokoliv co ji ostatni jen proto, ze to dela kazdy a zacnete se vazne zajimat o to, co ktere potraviny delaji s lidskym organismem, zjistite, ze kravske mleko je jednou z veci, ktera nam vylozene skodi, akorat z toho mame vsecky mozne osteoporozy, rakoviny,... Asi tak trochu takova "karma" za to, co tem chuderam kravam a telatum delame.

marge_s
17. črc 2022

Ale tak optikou tohohle nemuzes jist morske ryby, protoze tady to neni normalni, brambory jsou neprirozene, to jedli indiani, kytky bych nejedla, prptoze je dokazano, ze si “povidaji”, med je prece pro vcely, tak pro nas je blbe atd…to nemuzes tak brat 🤷🏾‍♂️ To bys mohla byt breatharian. Stejne muzu argumentovat tim, ze za ty tisice let, co o mliko pijeme, jsme adaptovani.

syslounek
17. črc 2022

@katula94 Jaká poválečná propaganda? Mléko lidé pijí od pravěku. Proč jinak by krávy domestikovali. Jako propagandou beru spíš všechna ta rostlinná "mléka", které se člověk naučil vyrábět před "nedávnem".

marge_s
17. črc 2022

Btw videli jste nekdy slozeni tech “rostlinnych” mlek? 🤔 ja to vzdala (mam dietu u ktere se nesmi konzervanty a spousta daksich veci).

katula94
17. črc 2022

@marge_s Adaptovani nejsme. Vsechny ty nemoci, ktere to zpusobuje, jsou dukazem. Jen za ty roky nedopadneme jako treba cernosi, kteri po mleku muzou skoncit ve spitale.

katula94
17. črc 2022

@marge_s delejte si domaci rostlinne mleko bez konzervatu.

marge_s
17. črc 2022

@katula94 ne diky, ja si dam kravu. 😆 kapacitne bych to nedala a nemam tu potrebu. Onehda jsem to potrebovala kdyz jsem vylucovala alergii u syna (nakonec nerval kvuli brichu, ale kvuli postizeni). Uplne staci, ze si delam doma vsechno od chleba po pralinky. Zakladni potraviny kupuju. Navic setrne pasterovame mleko neni destilka, ma hodne uzitecnych prvku a clovek ma jist pestre
Mleko mam v zasade jen k snidani do ovesne kase, to by mi nedavalo smysl. Ovesnou z ovesneho 🤔 a do vareni. Tim se neotravim.

syslounek
17. črc 2022

@katula94 No jasně, že vypít litr mléka denně není zdravé. A je jedno jestli je rostlinné nebo živočišné. A podobných videí najdeš na netu 100+1 a pokaždé ti budou říkat něco jiného. A mléčnou intoleranci mají převážně asiaté, ne černoši.

mysh_me
18. črc 2022

@katula94 ja bych na tebe mela dotaz, kdyz uz se to tady tak zvrtlo 😅 z ceho by podle tebe melo male dite ziskavat vapnik? Rekneme dvoulete, uz nekojene lidske mlade 🙂
Pro kontext vysvetlim, rodina me hrozne nahlodava, ze dcera nepije zadne mleko (kravske ani UM), ze ji bude neco chybet. Ja to delala dost intuitivne, UM jsem zavadet nechtela, mala ji hezky vse, odstavila se postupne sama, davam jogurty a syry, ale nema je kazdy den a nesni toho az tolik… kazdy se hrozne divi, ze nepije mleko - ja vim ze jde hlavne o zvyk predchozich generaci, vim ze ziviny ma z normalniho jidla pokryte, ale s tim vapnikem me proste zviklali 🤔

katula94
18. črc 2022

@syslounek ja ale nestuduju zdroje typu "jedna baba povidala", ale velke vedecke studie, WHO atd.

katula94
18. črc 2022

@mysh_me skutecnost je prave opacna. Mleko z tela vapniku vic "vytahne" nez ho doda. Lide, kteri se mleku vyhybaji, maji silnejsi kosti. Nenechte se zviklat. Nezapomente, ze prave ti lide, co vas tlaci do konzumace mleka apod. jsou lide, kteri sami na stari uz maji nebo budou mit zdravotni problemy, a tak logicky asi nebudou nejlepsim zdrojem rad o vyzive.
Osobne me pobavilo, kdyz mi tchan delal prednasku o tom, ze je spatne, ze nejim maso a nepiju mleko, a sam mel pres 10 infarktu a pri tom poslednim malem zemrel. Tvrdil mi, ze je zdravy jak rybicka a ze ja si skodim. Prislo mi to jako bavit se s alkoholikem, co ma chlastem zniceny zivot a vyklada mi, jaka je hloupost nepit. Nejsem si uplne jista, koho vlastne svym proslovem presvedcoval.
Manzel, ten jaksi maso a mleko prestal konzumovat se mnou nekdy pred trictvrte rokem (pri seznameni mi tvrdil, ze by bez toho nemohl zit, ja mu to nijak nekomentovala, ale pak logicky jedl co jsem varila a pak zjistil, ze ji 2 mesice rostlinnou stravu a ze mu to fakt chutna a vyhovuje, tak se uz nehnal kupovat si nekde maso ci mleko a ji tak se mnou, jen si obcas vezmeme od rodiny domaci vejce). Tedka mi hezky pribral, jak mu chutna 😄 a desne se mu zlepsilo akne, se kterym mel problemy cele roky.
Mimochodem dneska se da mleko uz krasne nahradit, pred lety to bylo mnohem horsi. Kaufland ma luxusni kokosove jogurty (milujeme ten maracujovy) ve sleve za 35kc velky 400g jogurt, taky tam maji smetany do vareni (sojovou, ovesnou, kokosovou, na slehani), a dokonce uz i kysanou smetanu.
https://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-f...

A co se tyce vyzivy deti, doporucuju sjet v odkaze nize uplne dolu a prostudovat si prehlednou brozurku, je tam vypsane komplet o vyzive tehotnych, kojicich zen, a pak o vyzive deti. Je to tam pekne rozepsane, jake vitaminy jsou treba a jak je ziskat, pripadne jestli je dobre nejaky vitamin doplnovat, ale je to vse ve strucne forme, zadny elaborat.
http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/deti/

Jestli vas celkove zdrava vyziva zajima a rada se mrknete na ruzne dokumenty, mam par opravdu oblibenych, tak muzu taky vystrachat nejake odkazy.
Kazdopadne nutritionfacts.com je velky overeny zdroj s kratkymi videi snad o vsem, a vetsina z nich ma ceske titulky. Staci si ve vyhledavaci zadat v anglictine heslo, ktere vas zajima (treba calcium, dairy atd.) A jednotliva videa pak uz shlednete s cestinou.

ruzova_pastelka
18. črc 2022

@katula94 Holka, ty zřejmě, stejně jako autoři těch stránek na které odkazuješ, nepočítáš s tím, že si ty studie někdo najde a přečte. Jenže mě tohle baví a tak jsem to udělala.

Takže... našla jsem odkaz na jedinou studii, tu švédskou (Milk Intake and Risk of Mortality and Fractures in Women and Men). Ta se zabývá tím, že lidé, kteří pijí denně 3 a více sklenek mléka mají větší riziko zlomenin a předčasného úmrtí než, pozor, lidé co pijí jednu sklenici denně. Doporučení lze shrnout jako - 3 je moc, 1 je akorát. Co tam máš dál? 😃

katula94
18. črc 2022

@ruzova_pastelka to jen dokazuje, ze pit 3 sklenice mleka je horsi nez jednu. Nedokazuje to nic o tom, ze pit mleko je prospesne. Existuje kvantum dalsich studii, ktere potvrzuji, ze jeste lepsi nez jedna je zadna. Ale jestli si myslite, ze po precteni jedne studie toho vite vic, nez doktor, ktery na prochazeni tech studii ma cely tym, ma na to skolu, zabyva se tim roky a roky, a zachranil tim zivot sve babicce, kterou poslali z nemocnice domu umrit, on ji naordinoval komplet zmenu jidelnicku a babca zila dalsich 30 let, tak prosim. Zijte si jak chcete, podilejte se na tyrani krav, huntujte si zdravi materskym mlekem pro telata, ktera po par dnech posilaji na smrt, aby vy jste si mohla dat sklenicku...je to vas zivot a vase svedomi. Ja jen odpovedela na dotaz podle meho nejlepsiho svedomi, nekolikaleteho studia tematu a na zaklade 2 let bez masa a mleka a pozitivnich dusledku takove stravy.
Mam vic energie, lepsi zazivani, a pri astenozoospermii na vysledcich spermiogramu jsem bez jedineho leku otehotnela po 6 mesicich a ve 12. tydnu jsem dosud nemela jedinou kapku spineni, ani jednou jsem nezvracela, a vsechny vysledky mam na jednicku.