Od kdy jste dávali příkrmy?

4. srp 2024

Dobrý večer, od kdy jste dávali miminkům příkrmy? Malej má 4 měsíce, je plně kojen, začala bych s mrkví, chtěla jsem od 5 měsíce ale přijde mi že mu asi mlíčko moje nestačí, myslíte že bych mohla zkusit už teď? Děkuji

zmrzlinka
4. srp 2024

Můžeš 👍

cilkat
4. srp 2024

Co znamená "nestačí"?
POkud jen to že přibírá méně, než minulý měsíc, je to zcela normální s tím, jak se dítě začíná hýbat a možná mu mléko naprosto stačí.
Pokud to, že je na prsu furt, může to být i tím vedrem (a možná spíš než o příkrmu bych uvažovala o nabízení vody).
Pokud se začíná zajímat o to, co strkáš do pusy ty lézt ti do talíře, směle do příkrmů (věk na to má a tenhle projev je prý ten správný čas, kdy začít).

Dala bych bacha na to, že mrkev staví... pokud měl syn problém s prdíky, tak bych mrkev zatím počkala a začala třeba dýní nebo bramborou...

Ale věkově "klidně můžeš" ... mě se starší v tomhel ěvku začal tay o jídlo zajímat a brzy ochutnávat.... a to "jen ochutnávání" mu vydrželo skoro do čtyř let...

autor
5. srp 2024

@cilkat přibral mi od 3 do 4 měsíců 160g, podle dr je to dobré ale mě přijde že je to dost málo, nevím, občas se mi u kojení dost vzteká, občas si říkám jestli je dost najezeny když se mi hodně budí než usne, jinak v noci se budí 2x, ale když jíme tak nás sleduje, vyloženě kouká na to jídlo a nehne se, když jím a je u mě na ruce občas mi to jídlo chytne😃 tak nevím abych mu nějak neublížila když mu ještě není 5 měsíců, jinak prdíky měl , a to dost trpěl a trpí občas i teď a že by neměl mrkev jsem nevěděla tak děkuji za radu

rosalindamelinda
5. srp 2024

S příkrmy se má začínat od 6.měsíců věku. To, že je na některých přesnídávkách napsané, že se to může už od 4.měsíce neznamená, že to dítěti musíte začít dávat. V půl roce to úplně stačí, mladším dětem to zbytečně zatěžuje zažívací trakt. Píše se to i v těch příručkách z porodnice, že do půl roku věku se má dávat jen MM nebo UM.

veruuu_kubesovic
5. srp 2024

4mesicni miminko se prostě projevovat bude, takže jen letět nebude a příkrmy to nezachrání...
Já starší dceru několika, zacla jsem naivka s příkrmy moc brzo a dcera je absolutně odmítala, měla jsem o to víc nervy...proto u syna jsem začala s příkrmy až tehdy,,až se mi sapal po talíři, ale ten byl pro změnu kojeny...
Za mě co popisuješ je typické pro 4 měsíční mimo, chce prostě akci, ne zaplacnout za každou cenu žaludek...

cilkat
5. srp 2024

Pokud se budí 2x za noc, tak pole mě nijak hlady netrpí . Že se u kojení vzteká může být z mnoha různých příčin (teče moc, teče málo... chce zároveň pít a zároveň vidět tu zajímavou věc za sebou/hrát si/prdět/čůrat.... má prostě úplně jinou představu...).
Popis mi přijde, že spíš sleduje pohyb... pokud nemá tendenci jít po věcech vyloženě pusou, asi bych ještě počkala. Ty čtyři měsíce jsou spíš hranice, kdy už 'se smí'.
Ještě poznámka: mě s příkrmy radila pediatrička, nevím, jak moc dobrou pediatričku máte vy, ale klidně bych si řekla o názor jí.
A to, že ze začátku vlastně vůbec nejde o jídlo, ale o ten "zážitek z nové věci" ... a že každou novou potravinu nejdřív dávat 3-5 dní, kvůli sledování snášenlivosti, víte určitě taky, že.

andelka
5. srp 2024

Začínala jsem mezi 5 -6 měsícem. Spíš později než dřív. U tří dětí. A postupovali jsme pomalu. Hodně se kojili, co hodinu dvě, pokud nebyl delší spánek. Což teda nebylo v noci.