Maminky, jak jste naučily děti jíst kousky??? Už jsem zoufalá... Syn (15 měsíců korigovaně , narozen 35+4 tt , 1650g/43 cm) , od miminka extrémní nejedlík , hodně blicí dítě. Jak má v jídle kousek, okamžitě zvrací :,( .
Ale třeba křupky , malý kousek pečiva , šunku , drobné těstoviny , rýží sní v malém množství a v "suchém" stavu. Jenomže z toho množství se prostě nenají. Máme od 6 měsíců problém s váhou.
A ještě dotaz dá se dítěti nějak postupně "roztáhnout " žaludek? Nemáte někdo zkušenost? Malý zvládne sníst opravdu malé porce a když dostane víc,tak to hned vyblinká.
Ahoj, muj syn neco podobneho, tak jsem kousky do omacek a kasi proste nedavala a dala vedle. Zaludek se mu roztahl rekla bych az okolo 2 let. Deti jsou ruzne. Dnes si myslim, ze syn jeste nemel vyzrale travici ustroji. Uz od narozeni casto blinkal, i kdyz byl jen kojeny. Je to relativne bezne, zadne obavy.
Ahoj, můj syn (20 měsíců) taky nechce kousky. Přesně, jak píšete, od malička hodně zvracel, byl problém do něj něco dostat. Nyní je schopen sníst tak čtvrtku rohlíku (suchého), rozkoše taky sušenku, tyčinku. Veškeré ostatní jídlo musím mixovat. Stačí malinkatý kousíček v jídle a dáví se a dál nechce jíst. Musím například mixovat i banán. ☹ Nevím, jak ho to naučit.
Ahoj,také nás to trápí malému je 13 měsíců(zatím bez zubů) a jakmile dostane kousek tak se začne dávit a pokud to nestihnu včas vyndat z pusy tak zvrací a to dost brutálně někdy i nosem a pak už nic nejí.Doktorka říkala,že se to musí naučit jinak se může stát,že budeme mixovat ještě ve školce(pěkně mě vyděsila) že prej sme to "podělali" už u prvních příkrmů.Neměli jsme to mixovat do hladka ale mačkat vidličkou...nepamatuju si,že by nám tehdy něco takového říkala ☹ Zkouším zeleninu uvařit hodně doměka a nastrouhat najemno někdy to sní ale z toho zase všechno letí ven.Jinak normálně prospívá.Sám si užužlá broskev,kukuřičnou křupku možná kousek chleba ale z toho se nemá šanci najíst spíš si hraje jinak hračky,vařečky,prázdnou lžičku kouše ostošest.
Najdi si na netu něco o paní Kejíkové, specializuje se na "rozjídání" dětí a právě u nedonošených je to hodně častý problem!
@jahodi Taky se mi to nelíbilo co mi paní dr.řekla.Někdy jsem fakt na prášky je mi ho hrozně líto když zvrací a pak je hlady.Kupovaný hamánek od 10.měs mi leží ve skříni,že to někdy zkusím přimíchat do toho co uvařím já a dohladka rozmixuju.Naposledy mi snědl celé nudle v hodně tekuté polévce a když jsem to s nima zkusila znovu za týden tak už zase nechtěl...Mám tomu nechat čas až bude mít třeba zuby nebo až na to přijde sám a nebo vydržet a zkoušet...Jo rohlík naposledy zahodil jako kdyby byl jedovatej
@trolik Řešily to tu maminky v diskuzích, ukazovala jim, jak mají správně krmit, jak dávát jídlo na stoličky. Kamarádka má dítě na Pegu a taky u ní byli.
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/maminky-nestandardnich-deti-poruchy-komunikace/
Možná se dá najít něco k terapeutickému krmení, ale u vás to třeba nebude tak zlé a bude ti stačit jen zprostředkovaná rada nějaké maminky, která u ní byla. Zkus se zapojit do té diskuze.
Hele , klid 🙂 , děti potřebují čas. Prostě je každé jiné, dcera valila celé těstoviny v 8 měsících a kluk viz. výše... Ale (musím to zaklepat) cca ve 20 měsících (korigovaně 19) nám vytřel zrak, jí jídlo!!!! Řízek, brambory, hranolky, chleba, rohlíky, jablka, hrozny, maso, polévky s kousky, sušenky, chipsy, tyčinky,kynuté knedlíky .... a včera celé těstoviny penne. Úplně jsem ze dne na den přestala mixovat. Fakt je že ho občas něco nadáví, ale naučil se to "vrátit zpátky" do pusinky, pokousat pořádně a pak polknout. Už neblije všechno (i když občas se ještě stane). Nejí tedy kvanta jídla, ale nehubne a je spokojený 😅 . Ale tedy zubů má už 16.
Takže dej mu čas, u nás nejvíce asi pomohly lízátka, vycvičil si sám dávící reflex a postupně zvládal jíst větší a větší kousky....
Ahoj, moje dcerka taky není zrovna jedlík, resp. dětská strava bez chuti jí prostě nechutná a naprosto nesnáší mixované maso v příkrmech. Kousky jsem jí naučila jíst na jídle, které jí chutná, např. ovoce(pomeranč začala vycucávat, pak vyjídat dužinu), maso jí pouze už v kouscích, mixované nesnese. Miluje kaše, takže na řadu přišla ovesná kaše. Asi nemá smysl se nijak závratně bát, to dítě si je schopné poradit, když jí samo, akorát je to občas za cenu toho, že je jak prasátko, ale to je to co mi vždycky pomůže.