Nestlé Yogolino, máte zkušenost?

pavlabartova
6. bře 2018

Zdravím, chtěla bych se poptat jestli máte někdo zkušenost s výrobky Nestlé Yogolino? Dostali jsme teď balení, je na něm psáno, že je pro děti od 6 měsíců, ale moc se mi nezdá složení - mléko, cukr, maltodextrin, modifikovaný kukuřičný škrob, zahušťovadlo aj. Nechci přehánět, ale na první jogurt mi to přijde jako nic moc.

nafuka
6. bře 2018

No fuj, naprostá zbytečnost co prckovi nic nedá. To radši bílý jogurt kolem 8. měsíce.

pavlabartova
autor
6. bře 2018

Také si myslím, jen si občas připadám pro okolí jako ta máma, co všechno moc hrotí a zkoumá.

kajalka
6. bře 2018

@pavlabartova Podle mě už je to v dnešní době nezbytnost. Jdeš si koupit maso a ono je třeba z 50% voda, dochucovadla, zhušťovadla, barviva, konzervanty, atd.. takže opravdu je třeba pečlivě zkoumat, co vlastně kupuješ. Zdraví máme každý jen jedno a jídlo je alfou omegou.

bekyc
6. bře 2018

Nevidím důvod proč nedat bílý jogurt a místo toho dětem cpát tyhle předražený hnusy. Obětovala bych se a snědla to sama. :D

maii
6. bře 2018

@pavlabartova no staci se podivat po tom okoli - 50% cechu ma nadvahu/je obeznich, kazde druhe dite je alergik, je dlouho znamo, ze stravovaci navyky (a problemy), ktere si osvojime v detstvi, se s nami tahnou cely zivot. A podobne to je i s pohybem, obuvi, se vsim.

Kdyz to nebudes "resit", tak kdo za tebe teda? Nestle? Pribina? Zdravi svoje nebo sve rodiny bych fakt nesverila slepe do rukou firem, jejichz motivaci je tak akorat zisk. Cist umim, informace si vyhledat taky umim, a ty podle vseho taky ;)

podaji
6. bře 2018

Obavam se ze to neni jogurt ale bila obarvena hmota. Jogurt se slozenim zahustovadla a skroby zasadne nekupuju. Je to pouze radoby mliko a aby to bylo husty tak tam narvou tyhle hnusy. Jooo udelaj tomu peknou reklamu obal a on si to nekdo raaad koupi. Dneska lidi dal hodne na vzhled a ne na obsah. Diteti bych to nedala ani nahodou a ja sama bych to nabidla spis manzelovi co tvrde maka tam vim ze to "zuzitkuje"😉

jaanicce
6. bře 2018

Minule nas kvuli tomu malem vyhodili z Alberta. Zkoumali jsme u vseho slozeni i se strejdou googlem- spis pro zajimavost a sekuritak za nama lozil tak dlouho, az nam udelal prednasku, ze je zakazano si v obchode cokoliv fotit. Koukal na nas jako na magory, kdyz jsme mu rikali, ze proste jen resime slozeni..

packaf
6. bře 2018

potravinářské firmy proklouzly do čekáren pediatrů a nabízí pokračovací mléka a různé kapsičky na cesty apod. Bylo toto před 30 lety? A v takové kvalitě a kvantitě? Naše malá nemá žádné pokračovací mléko, v 15 měsících měla asi 3 kapsičky (pouze když jsme jeli na delší cestu) a je mi úplně jedno, že jsem pro okolí ta divná máma co vše hrotí! Neměla ani banán a brambory má k jídlu sporadicky, fakt to nepotřebuje. Kaše, zelenina, ovoce (vařené, místo pamlsků v podob kapsiček), občas maso (jen bílé) nebo rybu (lokální). Do 2 let je optimální kojit, často se setkávám s tím, že od cca 10 měsíce - 1 roku maminky ukončí kojení s tím, že je to pohodlnější mu dát UM, můžou jej připravit dopředu, dát tatínkovi do tašky a má 4h. volna pro sebe. Pro mě nepochopitelné, stejně jako kapsičky, piškoty pro děti, Jupíky, Brumíky a různé cukrové předražené vody pro děti! Vždyť je to přece pro děti, tak to musí být dobré, nešizené a zdravé? Nemusí, nejsou na to zákony/vyhlášky, takže místo jogurtu máte pseudojogurt se zahušťovadly, želatinou a cukrem. Co mu doma do bílého jogurty dát dle sezóny maliny, jahody, jablko, ať pozná skutečnou chuť ovoce a popř. dosladit medem, ochutit oříšky? Reakce okolí neřeším, ať si myslí co chtějí, je to Vaše dítě a Vy nesete odpovědnost za jeho zdraví. Za pár let s takovou stravou "pro děti" může být na inzulínu.

pavlabartova
autor
6. bře 2018

Díky 🙂 sníme asi s manželem, pokud vůbec. Prckovi zatím vařím sama - zeleninu na páře, maso od okolích chovatelů, sezónní ovoce, kaše také nekupuji, takže mě tyhle super jogurty dost zaskočily. Já jogurty dělám sama z kravského mléka, ale zatím se bojím dávat prckovi.

maii
6. bře 2018

@jaanicce no to bych ho poslala do haje a nechala si zavolat vedouciho. Tihle sekuritaci jsou desne duleziti, zvlaste ti, co v DM delaji, ze nakupuji...

@packaf jen komentar k uvodu: pred 30 lety zase nebyly informace, a to ani ve forme Slozeni na vyrobku. Sirily se tenkrat jine veci a jinymi kanaly. Tenkrat bylo - a v mnohych rodinach stale je - bezne, ze deti od nakych 6 nebo 8 mesicu tlaskaly to, co dospeli, akorat treba bez soli, do pribinaku se jim drobily piskoty, aby je to lip zasytilo, na spani se kojenci strcila nejaka super zahustena kase, aby spal klidne, atd. Nepripada mi, ze by Husakovy deti a dnesni tricatnici byli vsichni zdravi, stihli a meli dobre navyky.

Jinak takova pomucka pro vsechny, nejen rodice: pokud chcete udelat neco pro sve zdravi, tak jednoduchy krok je, ze nebudete kupovat vyrobky, na ktere bezi reklama v televizi nebo v cekarne u doktora :D o nic neprijdete, maximalne neco usetrite.

pavlabartova
autor
6. bře 2018

@maii Naštěstí tv nemáme 🙂

jaanicce
6. bře 2018

@maii Taky jsme ho poslali do haje, ze tam vubec nemusime nakupovat. Zkouseli jsme i aplikaci na susenkach. My jinak mame svoje vyzkousene vyrobky, co kupujeme, ale meli jsme debatu o palmovem tuku a nejak jsme zabredli v susenkach a resily jsme co sragory tam je..

jaanicce
6. bře 2018

Docela me to stve. Zijeme na mensim meste. Uprostred je albert, na kraji ostatni kramy-spis pro motoristy. Male kramy, co tu byly, ustoupily vietnamcum a trhy tu mame jednou tydne v sobotu. Takze clovek nema moc sanci v klidu, normalne nakoupit a vsechno musi zkoumat. Treba ta zelenina a ovoce v albertu. Hruza! Jesteze existuji sezoni bedynky, ale jinak je to dost unavny..

pavlabartova
autor
6. bře 2018

@jaanicce Bydlím v malém městečku a trhy tu nejsou žádné - pokud pominu nějaké oblečení a krámy. Občas jsem zajedou s jablky a mošty, ale teď v mrazech nic. Ráda bych také měla možnost zajít na trh a koupit domácí vajíčka, pečivo nebo maso. Ale je to spíše tak, že se snažíme všechno dělat sami. A zbytek nakoupit přes internet. Obchodní dům tu nemáme, ale ty menší samoobsluhy tedy také nic moc, předražené zboží z ochoďáků, ovoce a zelenina děs.

jaanicce
6. bře 2018

@pavlabartova To chapu. Me stve, ze jsme obsancovany obchodama a je to k nicemu. Kamarad, ktery zil ve spanelsku a pak se vratil se smal, ze to co tady jime by tam oni nikdy nejen nejedli ale ani nekoupili. Je to zoufalstvi. Snazime se uz nejakou dobu jist rozumne, samozrejme si taky obcas zaprasime, ale to je jen malo kdy. Pak zacne clovek shanet a bere to jako normalku, ale i tak me to proste stve. V krame miliony obalu, smejdu a clovek premysli jak to udelat, aby do sebe necpal humus a bylo to za rozumnou cenu.

maii
6. bře 2018

@pavlabartova domaci pecivo zvladnes lip nez 95% ceskych pekaren, tajemstvi je akorat v dobrem robotu, co ti uhnete testo (jsem lina i slaba) a v kvasku, ktery si taky sezenes. A na prebytky - vejce, ovoce, atd. - se (v sezone) zeptej pres inzeraty vylepene v okoli, spousta lidi se toho rado zbavi. Maso je asi v Cechach problem skoro vsude, pokud nema clovek dobre kontakty...

jaanicce
6. bře 2018

@maii hodne se romohly ty bedynky. Je to ted skoro vsude, ze v sezone zemedelec z okoli pripravi bedynku svoji zeleniny/ovoce co rano natrha a vetsinou je to podle velikosti + rozvoz. Akorat si nevyberes co ti tam da, proste to co mu zrovna zraje. Podle me se to da vygooglit. U nas to funguje suprove od jara do podzimu.

packaf
6. bře 2018

@maii Ano, to je pravda, ale tehdy na české potraviny české normy, žádná legislativa EU. Byla přísnější a salám opravdu salám a ne s 30% masa (a to možná ještě přeháním) a jogurt byl skutečně jogurt z mléka bez škrobů a želatiny. Nepopírám, že se lidé stravovali jinak, i miminkům se, pravda, dávalo to, co dospělým, ale za mě říkám, bylo to poctivější. Doma se více peklo, vařilo, udilo, dělaly se domácí zabíjačky, dnes nesmíte dát domácí jitrnici sousedovi, protože to zakázala slavná EU!
Na druhou stranu, mléko patří telátkům, MM miminkům. Neříkám, že to striktně dodržuju, občas si dám jogurt, nějakou smetanovou tyčinku, ale neláduju tím rodinu horem dolem 4x týdně. Nemáme intolerance, alergie, ekzémy a říkám si, že to domácí vyvařování dceři za to stojí, že zatím všechny potraviny snesla bez problémů. Dodavatele zeleniny máme místního zelináře, na maso místního řezníka, přes léto pěstujeme svou ovozel, zavařujeme, mrazíme, džemujeme, přebytky občas prodám, rozdám po rodině. Lidé se vrací ke starým zvykům a všímají si, že potraviny v marketech nejsou výhra.

maii
6. bře 2018

@packaf to s tema zabijackama je blbost, to psali v blesku, ze se nesmi zabijet a zvat sousedi;) je to hoax jak prase, uz se To vyvracelo. Jinak za sociku nebylo moc aditiv a nahrazek, proste nebyly, ale zase se moc nekontrolovaly procesy. To ti muzu zarucit. Do dzemu slo ovoce v takovym stavu, ze by ses divila. Na hodne veci vcetne skladovani a hygieny a obalu se kaslalo. A ano, koupit kvalitni salam lze i dnes, ale ne za 50,- kilo. Schvalne si zkust prepocist, kolik tenkrat stala obyc dusena sunka a kolik stoji ted - a vem to k prumernymu platu. A pak taky problem nedostatku, ze. Vyber je dnes mnohem vetsi, plus si muzes vybirat i bio, od soukromniku, atd. Tohle vzdychani nostalgicky nemam rada, ok, byly normy a ano, gothaj byl jeden a recept byl kvalitni, ale taky spousta ALE. Pravda je takova, ze vetsina lidi jde za Cenou. Je to tak, i markety by chtely profavat jen kvalitu, ale meli by prebytky a malo zakaznilu. Bohuzel to tak je, vyslo rozhovoru se sefama myslim globu nebo ceho, a tohle ti potvrdi spousta velkych podnikatelu.

maii
6. bře 2018

@jaanicce joo bedynky sou super. Ale zas jsou hodne lokalni (cti: v praze, v brne, mozna v par okolnich mesteckach kolem tech zelinaru), nebo uz ne..?

jaanicce
6. bře 2018

@maii nn koukam, ze se to dost rozmohlo. Staci zadat do googlu a je toho docela dost. My jsme teda na Praze vychod a v sezone je to velka bedynka za 200kc+ 50kc rozvoz.

maii
6. bře 2018

@packaf jo a jeste jedno: ja vim, ze kopat do EU patri k mistnimu politickynu koloritu, ale co ma EU spolecnyho s tim, ze byly po sociku zruseny normy? Ze existuje sedesat variant policanu, od hnusu od Babise po kvalitni vyrobky od malorezniku? Mezi roky 1990 a 2004 potravinarsky prumysl a spotrebni chovani Cechu stacio zhovadit dost a dostalo se k nam i spousta levnych chemickych novot - ne ze zapadu, tam preferuji vicemene kvalitu, ale od kolegu z Polska atd. Hlavne, ze to je levne a je toho dost. Zla EU s sebou prinesla napr. to, ze kazda potravina ma mit uvedene slozeni. A taky to, ze se muze vyrabet vic nez 1 verze potraviny. Kdyby lidi cetli slozeni a zajimali se... a umeli pocitat...

pavlabartova
autor
6. bře 2018

@jaanicce k nám bohužel bedýnky nevozí, dříve vozili, ale zájemců bylo málo, tak se nevyplatilo. Zavezou max. do okresního města a nebo za poplatek ke mně domů, ale jen omezený výběr věcí :(

packaf
6. bře 2018

@maii ... já dobu před revolucí nezažila, v roce 89 mi byl 1 rok 🙂 a že článek psali v Blesku? 😃 tam toho nakvákají, co se jim zrovna hodí. Normy byly i po revoluci, neříkám, že nějaké přísné, ale pořád přísnější ČNS normy než dnes z EU! Pak nám zde dovážení s.ačky z DE a AT, co by oni sami nejedli (třeba v Penny už nenakupuju téměř vůbec, z 90% je to odpad s těchto států)! Pak tady máme fantu s glukózo-fruktózovým sirupem místo cukru pro Němce! A vím, že to není nijak zdravé, ale takto je to i s těmi "zdravými" potravinami. Pokud už tady něco máme v jejich kvalitě, tak za cenu, kterou by DE a AT zákazníci za to peníze nikdy nedali. Ano, Poláci umí vyrábět ve velkém za "skvělou" cenu, ale proč? Protože do roku 2020 mají na toto výjimky, vyjednali si to v Bruselu! 😕 A proto v našich marketech jsou české výrobky dražší než ty polské. Ráda bych věřila tomu, že ředitelé marketů by chtěli prodávat kvalitní tuzemské potraviny, ale když vidím, že česká bio mrkev u nich stojí 100,- (příklad) a u malého zelináře/prodejce sotva polovinu, celozrnná žitná mouka 99,- a v prodejně zdravé výživy 33,-, tak se mi tomu nějak nechce věřit, že by byli takoví lidumilové. Obzvlášť, když potom zisky vyvedou do mateřských společností do zahraničí, aby nemuseli odvádět daně u nás. 🙂