Ahoj, chtěla bych svojí 11 měsíční holčičce trochu obohatit stravu a kromě klasiky brambory/rýže/těstoviny jí začít jako přílohu podávat třeba i vločky, pohanku, jáhly, ... Máte s tím některá zkušenosti? Jak se připravují a jaké koupit?
@kamilka007 ja pridavam do prikrmu vzdy hrst vlocek, staci to sypnout ke konci ono je to rychle uvarene, vlocky neproplachuji. ja ale jeste mixuji syn odmita kousky.
@kamilka007 ještě se dá použít quinoa (způsob vaření i použití podobný jako rýže), amarant (dobrý třeba ve formě těstovin - ono v těstovinách je vůbec výběr - špaldové, kukuřičné, rýžové, pohankové, ty amarantové - doporučuju střídat s běžnými semolinovými), bulgur, kuskus...
@kamilka007 Jáhly jsou super, koupila jsem si v krabičce jahelník, je to připravená směs - v pytlíku jáhly a ve 2. sušené ovoce a semínka. Dá se z toho uvařit jak jáhlová kaše, tak to upíct jako jahelník. Podle toho jsem si vypočítala, kolik je toho potřeba - jahel na jaké množství vody - a kupuju už jen pytlíkové jáhly...
Taky jsem dělala ozimou pšenici ze zdravé výživy - povařím ve vodě nebo vývaru, dělám to jako rizoto - třeba s mrkví a kukuřicí. Klidně i bez masa.
Bulgur je taky super, vaří se podobně, jde použít i jen jako příloha.
Z quinoi jde i pomazánka.
Vločky jsou skvělé na kaši, smíchám večer v hrnci vločky a sušené ovoce, zaliju mlíkem, ráno přiliju trochu vody (nebo to jde udělat naopak, to je jedno 😉 ), osladím medem nebo ječným sladem a povařím 🙂
Ty bláho, o některých obilninách jsem ani NESLYŠELA! 🙂 No vyrazím do zdravé výživy a něco pokoupím.
@kamilka007 Inspirovalas mě, dělám jahelník 😉290 g jagel, 3x spařit a slít, aby nebyla hořké, zalít 6 dl mlíka a 4 dl vody, špetka soli. 10 minut vařit, 10 minut nechat odstát. Osladit a dát ovoce a máš to jakokaši a nebo 4 žloutky + sníh do toho a 25-30 min píct. Já dala dovnitř jen žloutky a sníh navrch, vždycky s tím tak různě experimentuju 😉
holky a co pohanka???? Od kdy je možné jí dát? Našemu je 7 měsíců. Holce jsem je dělala, ale už si nepamatuju, jestli nebyla starší....
holky a co pohanka, dáváte???? Od kdy je možné jí dát? Našemu je 7 měsíců. Holce jsem je dělala, ale už si nepamatuju, jestli nebyla starší....
@andelka
@luthien.k
@petraprostejov
@kamilka007
@kalo Pohanka mi nechutná, tu piju jen v pytlíkovém čaji s šípkem proti zácpě.
@kalo no my jsme začali přikrmovat v 6měs., takže na tu pohanku došlo tak v 8měs. asi, dělala jsem pohankové instantní vločky, se zeleninou.
Jinka my taky děláme bulgur, kuskus a quinou - ale to nebylo v otázce 😅 bulgur dělám s masem a zeleninou jako rizoto, quinou v kombinaci s rýží, nebo samotnou do polívky, kuskus jako přílohu nebo taky do polívky.
@kalo Mrkni na tyto stránky 🙂 Je to sice reklama, ale je to stručný popis a ty recepty mají dost zajímavé...
http://www.lagris.cz/produkty/racionalni-vyziva
http://www.lagris.cz/recepty
Jasně 🙂 Vločky dávám obvykle povařit do polévky jako zavářku, z jemných vloček dělám kaši, vločky dávám i do palačinek. Jáhly se musí pořádně propláchnout vařící vodou a pak povařit buď ve vodě, když je to příloha, nebo v mléce. Mojemu moc chutná jáhelník (nákyp s jáhlami a ovocem). Pohanku klasickou moc nemusím, ale jsou i pohankové vločky, ty stačí zalít vařící vodou a trochu povařit a dát to jako přílohu jakoby rizoto, nebo udělat kaši.
Kupuju často v DM. Ale mají to v každé zdravé výživě.