Milé maminky, už se to tu řešilo, ale přesto bych se Vás chtěla zeptat na Vaše zkušenosti s prvními kašičkami. Synovi jsou 4,5 měsíce a minulý týden nám paní doktorka na kontrole doporučila začít s nemléčnými kašemi, protože syn (dosud plně kojený) už málo přibírá. Snažím se v tom teď zorientovat, ale zatím marně. Nemléčné kaše jsou ty, které samy mléko neobsahují, ale při přípravě se mléko (MM) přidává? Nebo se dělají z vody? Jaké kaše se odvědčily Vám? A jak jste je děťátku dávaly - lahvičkou se savičkou na kaši nebo lžičkou? Dávala jsem dřív malému espumisan lžičkou, takže lžičku docela zvládá. A v kterou denní dobu (doktorka mi radila večer, ale nebude mít potom malý břichobol?)?
Předem děkuji za rady 😉
Ahoj, jako bys psala o nás, s tím rozdílem, že já mám dceru 🙂 Taky se paní doktorce zdá, že málo přibíráme. Přitom malá ve 4,5 měs vážila 5700g, je plně kojená. Já mám 162 cm a průměrná váha 48 kg (teď po porodu 52), tatínek má 175 cm a do dospělosti byl taky docela hubeňour cca 60kg, moje matka do pětatřiceti vážila 42 kg a moje sestra po dvou dětech má ve třiceti 40 kg. Zkrátka se mi skoro 6 kilo na téměř 5ti měsíční dítě zdá docela dost s ohledem na rodinné dispozice...
Ale tabulky jsou přece pro pediatry směrodatné 😠
taky nám doporučila kaši - Sinlac, no tak jsem ji zkusila, malé teda chutná, protože je sama o sobě slaďoučká, bez přidaného cukru a ředí se jen vodou. Sama si nastavíš jak moc ji chceš mít řídkou.
Ale nemůžu ji dávat večer, malá mi až do teď trpěla na koliku a kaše na noc je pro ni ještě moc těžká, sem tam ji dám během dne, jen tak na chuť, hodně řídkou a podávám ji lžičkou. Množství si dám tak jednu tu malou umělou lžičenku a zředěné s vodou to vyjde tak na 5 lžiček pro malou. Chutná ji moc a určitě by snědla celej talíř kdyby mohla, ale na to že je pořád plně kojená a jak říkám do teď trpěla na bolení, musíme prostě pomaličku zvykat na jiný věci 😉
@fideho
mléčné kaše obsahují mléko a přidáváš jen vodu
nemléčné mléko neobsahují a musíš ho přidat.
Kupuju jen mléčné a nejvíc se mi osvědčila Sunarka na dobrou noc (modré krabice). Zlkusila jsem i Sunarku z oranžové krabice a taky chutná. Na Hami kaších se mi nelíbí že nesedí množství přidaného prášku dle návodu, pak jsem zkoušela Nutrilon kaši, ta mi přišla sladká a řídla mi. Nestlé nekupuju ani nevím proč.
Podávám jen lžičkou a dávám jen k večeři (19:30) a spinká celou noc. Bolestí bříška jsem se taky obávala naštěstí se nám vyhly.
ahoj, přeji hodně úspěchů při zavádění příkrmů - kašičky. Dávám večer, 1,5h před spaním /ještě ji nakojím před usnutím/. Z kupovaných jsem zkusila Nutrilon rýžovou, Hami, Sunarku /ta se mi hůř rozmíchavala/, malé chutnají všechny..cca do týdne byla na plné dávce kaše, tedy 180ml. Nepřipravovala jsem podle návodu, ale jak potřebuji hustou..a stejně tak 75% kaší vařím, z rýže, pohanky, jáhel, ovsa, někdy přidám ovoce, nedoslazuju..
@fideho co by ses ptala jak idiot? vůbec ne. Vařím tak 1 polévkovou lžíci /já 2, vařím na 2dny/ na porci, trochu vody, dávám pozor aby se voda nevyvařila a dolévám ji, vařím do hodně měkka, pak přidám kousek másla a rozmixuju. Někdy k tomu přidám ovoce už vařit, třeba jabko, hrušku, někdy přimíchám čerstvé. Před podáváním přidám mléko, Sunar. Ovesnou dělám když máš tužší stolici, pěkně se po ní vykaká.
Já byla spokojená s Hami, dobře se romíchávaly. Kaši určitě lžičkou. Nám naštěstí kaše večer nedělala problémy.
My ze začátku, kolem 5. měsíce, dávali nemléčnou rýžovou Sunarku. Stačí přidat jen vodu. A dávala jsem ji do lahve.
ráda bych se zeptala, máme 7 měsíců, jsme plně kojený,může se dávat do mléčné kaše třeba sunarka MM?Vím,že se dávají do nemléčných-mléko a do mléčných voda.Ale malá mi málo přibírá,myslíte,že je problém míchat mléčnou s MM?Zkoušela jsem to a chutná ji to tak.
prosím o radu, názor.... plně kojím, malýmu bude 22.8 už 4.měsíce a máme začít dávat v poledne mrkev+brambor atd. Chci se zeptat zda můžu dřív začít na noc kaší, jelikož se mi malej začal už 3 den budit na jídlo co hodinu, dvě....a nebo první mrkvičku s brambůrkem a až za čas kaši...A zda můžu začít už dnes a nebo počkat až do toho 22. DÍKY VŠEM
Ja zacla davat od nestle nemlecnou kasi-moje prvni kasicka adavam to v lahvicce protoze na lzicku tj.hodne ridky teda.Myslela jsem ze to bude husty trosku.
@fideho @krmv @olunka @jan719 @margeta @maruberu @lv @mafeska @carolinlida @ined77
Ahoj Maminky,
mohla bych Vás poprosit, zda byste se staly součástí naší Wiki knihovničky Modrého koníka tím, že napíšete své případné zkušenosti s kašemi, jejím zaváděním, podáváním apod.? 🙂
Stačí svou zkušenost vložit zde: https://www.modrykonik.cz/kase/ . Pomůžete tak ostatním maminkám, které si právě prochází se svými nejmenšími stejným obdobím a v knihovničce, kterou si tady společně tvoříme, hledají radu, tip, pomoc, zkušenosti. Čím více takových zkušeností v knihovničce bude, tím přínosnější bude tato přehledná forma informací 😉
Děkuji Vám, že pomáháte a přeji krásný den!
Janča
zítra si na to sednu 🙂 a napíši...dnes jdeme na koncert 🙂
já je vůbec nedávám, malá je furt kojená , takže nevím, jestli můžu nějak posloužit 🙂
My měli od cca 4,5 měsíce nemléčnou rýžovou Sunarku.
my dáváme od 4 měsíce mléčnou Sunarku
Já jsem kašičky dávala navečer a byla jsem spokojená s různými druhy, jak od Hami, Hipp, tak Nestle, když jsou v akci, tak se dají koupit i za dobrou cenu, od začátku jsem ale používala mléčné kaše
Dobrý den,
taky mám dotaz ohledně kaší nebo spíš s postupem zavedení...malé jsou dnes 4 měsíce, ale na příkrmech jsme už déle. Byla na UM a nějak ji to přestalo chutnat tak jsme ji začali zpestřovat jídelníček...Zeleninu zvládá zatím skvěle, jak mrkvičku, tak brambůrky, brokolici, pastiňák 🙂 vše super, tak jsem si řekla, že ji zkusím už dát kaši (máme SUNARKA rýžovo-kukuřičná) jako dala si ale snědla mi tak 5 lžiček, což si myslim, že napoprvé to není špatný, ale příšerně vřeštěla a nechtěla ji tak jsem ji musela dát trochu mlíčka a jak nebrečela když jsem ji vzala flašku tak si dala a mlíčko dopila...děláme to tak i se zeleninou když je vzteklá...potřebovala bych asi jen uklidnit, že se to zpraví, protože poslední měsíc je opravdu šílenej :D A ještě jestli můžu tu kaši udělat trochu hustší aby jí to všude neteklo...když je po koupání...nebo je lepší dát ji kaši před koupáním a pak dopít mlíčkem? nevím si rady nějak :D
Já bych dávala první kašičku u tak malého miminka tu nemléčnou a tu bych míchala z UM co používáte 🙂 Já mám zkušenosti, jen s kašičkami sunarka,malé chutnají a papá je pořád. Nemléčné mají také...... 🙂 Já jsem zastánce vše na lžičku. Malá mi pije z flašky jen sunar 🙂
já jsem jako první kašičku dávala sinlac. jde dělat jak s vodou tak i s mlékem a dávala jsem ji navečer lžičkou 😉 .
a pojem nemléčná kaše chápeš dobře 😉 .