Ahoj. Odpoledne jsem vždy dávala nějaké ovoce, a protože ona se nenapije, tak ke všemu přidávám vodu, a případně zase dohustím instantní kaší bez mléka, jako rýžovou krupičkou, pohankovou krupičkou, piškoty a tak... Jenže poslední dobou po jablku vždy blinkne, nebo při následném spaní brečí, protože ji stále pálí žáha, i po hodinách. A dokud to nevyhodí, stále se budí a brečí. Takže jablko už ne.
No a zbývá teď v zimě jen banán nebo hruška. Možná někde je lepší nabídka, tady ale je jen lokální Penny nebo Tesco. Přijde mi to hrozně málo střídat dvě věci...vůbec nevím jaké jiné ovoce? Citrusům se vyhýbám, to je také kyselé. Tak poradí někdo další ovoce? Občas na cestách dávám přesnídávku kupovanou, tu co neobsahuje modifikovaný škrob, ale to jí nechutná, meruňka ji také nutí pak blinknout...fakt nevím. Chci aby měla různorodost, ale v "našem" ovoci. Jinak ty jablka jí jsou kyselá, i když jsou sladká...
Zkus to mango 😉 V kupovaných přesnídávkách je už v těch od ukončeného 4. měsíce. Je to sladké a žáha by po něm pálet nemusela. Mému malému přesnídávka s mangem moc chutnala 🙂
co spíše řešit nějak to pálení žáhy? Mě na to pomáhaly mandle, tak to zkusit mléko z mandlí? Nebo taky strouhaná mrkev.
Souhlasím s Hojdou. Spíš mléko z mandlí (či jiných oříšků, nebo z máku). Citrusy jsou opravdu agresivnější, ale mrkvička by mohla bodnout. Nebo udělat přesnídávku doma. Jablečno-hrušková - hruška po udušení pustí víc cukru, takže je přesnídávka pěkně slaďounká...
Ona může pálit žáha i po tom sladkém, takže nemusí být problém jen ty citrusy.
apřístup k zavařenému ovoci nemáš? v zimě je to fakt jen jabko, hruška, s mrkví, bez, mango..
Ja davam kaki, mango, repu s jablkem, avokado s bananem, a ted jsme koupili merunky z Chile v Lidlu myslim a byly dobre. Mam nadelane zasoby jeste z leta. Skoda, ze nemas... 😒
Jak poznate, ze mimimo pali zaha?
Když jí to nevyhovuje, tak nedávej, vždyť se nic nestane? Počkej si na sezónu, já to tak dělám. My v zimě ovoce jíme minimálně, tropické skoro vůbec.
V zimě toho našeho ovoce moc není. Máme domácí hrušky a jablka a ještě mám v mrazáku švestky a borůvky. Jinak kupuji sem tam přesnídávku neslazenou 100% ovoce a banány. Myslím že ji s ostatním ovocem seznámím až v sezóně. Stejně sní maximálně půl skleničky a nestěžuje si 😀 ....tak se nebudu nervovat 😎
@blahova_andrea
@svetlus_pepca
@lv
@alcar
tak mango opatrně zkusím, je sice velká exotika, ale jestli ho najdu, tak to zkusíme. Jinak (alcar) řepu jsi vzala kompotovanou nebo z čerstvé?
@diamanta ja to mango pro jistotu pri prvnim "okusu" podusila na pare. A dej duzinu spise od okraje, ne tu co je uplne u pecky. Jsou v ni vlakna a mala mi to vysprtavala z pusy. Repu kupuju cerstvou, nastrouham, podusim nebo podusim a rozmixuju nebo pomackam a nastrouham cerstve jablicko do ni. Jeste me napadlo, ze bys mohla davat treba stavicky ted pres zimu. Aspon neco...
@janinek jednoduše, dokud si hraje, poloha svislá, je ok. Pak jí dám spát, a ona normálně spinká dost dobře. Ale když bylo předtím jablko, tak se pořád budí, brečí, znovu usíná a tak dokola, kašle, a když ji vezmu na sebe, tedy nastojato, tak to konečně vyhodí, někdy málo, někdy víc, a pak je jí dobře. Včera vyhodila strouhaný jablíčko, měla ho asi 4 hodiny předtím, pak ještě kaši, ale to jablko jí prostě leželo v žaludku. Teprve na ležato to ale začne zlobit, čili při spaní. Nejdřív jsem si to vyložila jako náhodu, když blinka málo, ale ono to začíná přibývat a vždycky je v tom jabko, meruňku vyblinkne i bez spaní, ale jen málo...prostě poznám, že něco v tom žaludku jí nedalo klid, dokud to nevyhodí.
@diamanta Ja doprvniho tehu nepoznala na sobe, co je paleni zahy, takze u ditete bych to urcit enepoznala take.
Nicmene zkus to jablko povarit, kamaradka treba nemuze syrove jablko, ale varene jo. A podle me ovoce nepotrebuje, klidne davej na svaciny zeleninu, kdyz ti dostupne nevyhovuje. A nebo koukni po mrazenem a to povarit?
A jest eme napada susene ovoce jako rozinky, krizaly, merunky (alnatura ma takove mekke hnede).
@janinek jojo, taky jsem to kdysi neznala, ale stálo to za to, v těhotenství. Proto jsem si řekla, že to malou prostě kope, pálí ji to v krčku, proto se pořád budí a plače, dokud to nevyhodí, možná to není klasická žáha, ale nějakou neplechu tam to nestrávený ovoce dělá.
Do sušenýho nejdu, ani sobě. Je to náchylné k plísním, které jsou toxické a přitom těžko viditelné. Nejednou jsem si koupila meruňky, a byly plný jakýchsi teček, už to neriskuju. Ohledně povaření se mi naopak stalo, že jsem jí spařila v létě např. maliny, jen horkou vodou, aby to zabilo případný bacily, protože maliny dost dobře nejdou umejt...no a hned to bylo kyselý. Jabko jsem jí v začátku pařila, bylo kyselejší, ale problémy neměla tehdy, má je až teď, a je fakt že ho snáší hůř a hůř jak jde čas a s ním nedělám cavyky a jí to syrový, občas i kousky.
@diamanta a dáváš jí ovoce samotný? ... zkusila bych ho dát s bílým jogurtem nebo s piškotem (třeba ne ten klasický piškot, ale ten spešl dětský) ... mám dceru stejně starou jako je tvoje a dávám jí právě hodně ovoce s jogurtem, někdy do toho dám i piškot, někdy si k tomu piškot přikusuje sama, teď teda občas i suché linecké dostane ... na mikuláše dostala ovocné skleničky, tak někdy ji dostaně samotnou, jindy ji zase třeba smíchám s bílým jogurtem ... hroznové víno je také super ... a spařovat v létě maliny mne teda nenapadlo, vždyť je z toho potom omáčka, maliny tak maximálně nechat chvíli volně plavat v misce s vodou, ale ani to bych nepřeháněla, myslím že nebazpečí bacilů je stejné jako když olízne ručku, kterou předtím osahala cizí hračku 😉
Neměli jste problém s refluxem u miminka? Ono to u některých dětí přetrvává a je potřeba to řešit. Mám dvě kamarádky, které to mají u dětí. Dostávají nějaké léky, navíc prý tyto děti bývají náchylnější k nemocem, souvisící s dýchacími cestami.
a co zavařeniny?🙂
@diamanta a co domácí přesnídávku, mě kupovanou děti nechtěly jíst. Třeba jim chutnala jablková s mrkví - povařit jablka, do toho rozmixovat syrovou mrkev a pak zavařit. Nebo jablkovou s hruškami, nebo se švestkami, nebo s meruňkami či broskvemi (já dávala z domácího kompotu nebo mražené), také jsem si zamrazila domácí jahody. Můžeš si udělat malé množství a přesnídávku třeba zamrazit. Nebo jsem i přesnídávku míchala s jogurtem nebo tvarohem.
A co zkusit třeba mango, marakuju apod...jsou to většinou takové sladké, nevinné chutí plody...já je dceři dávám od miminka a vše dobře snášela. Jen ty citrusy musíme hlídat dodnes, protože pak má opruzeniny. A to pak nepomůže ani mazání bepanthenem, který nám jinak většinu nehod v plínce spolehlivě ochrání.
Zkus to mango 🙂...malá miluje mango s hruškou, jabkem, banánem... 🙂 jen kdyby nebylo tak drahé 😠
Nam doktorka rikala,ze s exotickym ovocem opatrne ale mala mela mango i avokado nekdy po pul roce a naprosto v pohode.S cim mela problem bylo kiwi protoze ji podrazdilo zadecek a mela ho pak cerveny.Pokud budete mit moznost zkuste indicke mango,je mensi,zlute ale sladoucke jak cicek 🙂
není to sice naše ovoce, ale co zkusit hooodně zralé mango? 😉 v létě je super meloun, ale to ti neřeší problém teď. švestky už asi taky neseženeš, ty by hodně zralé taky možná šly. nevím jak staré dítko máš. náš syn ovoci nikdy moc nedal, byl spíš na zeleninu. vodu doplňoval velkým množstvím okurek.