Nejedlík. Poradíte, prosím?

hanca1231
23. dub 2022

Ahojte. Potřebuji poradit. Syn bude mít půl roku. S příkrmy jsem začala když měl 4,5 měsíce, protože pořád sledoval jak jime a mlaskal. Od prvních lžiček je to nejedlik a ikdyz už prikrmuji měsíc a půl, nejsem do něj schopna nic pořádně dostat. Pusu neotvira, musím ho rozesmát, aby otevřel a me se povedlo mu tam strčit lžičku. Když mu to dám do pusy, tak pak polyká hezky. Když už nechce, začne se naschval davit... vůbec nevím, jak na něj vyzrát, aby konečně začal pusu otvírat samovolně. Dnes jsem zkusila i kaši a úplně to samý, prostě neotevre. Jsem z něj docela nešťastná ☹

martiniquest
23. dub 2022

A rekl ti nekdo, ze dite do roka ma jidlo jen na ochutnavani? A je zcela v poradku, ze ho nechce nebo chce jen malo. Zaklad stravy ditete do roka ma byt mleko. Zacinat s prikrmy ve 4,5 mesicich je strasne brzo. Bezne se doporucuji az od pul roku.

tasimia
23. dub 2022

@hanca1231 nenutit. Čím více se budeš snažit i když to myslíš v dobrém, tím více to bude odmítat. Male jsou skoro dva roky a je nejedlik. Za den ji stačí i mandarinka a čistá voda.

la_amanita
23. dub 2022

A co bys po něm chtěla, v půl roce? Aby snědl tříchodový oběd?

klokanka31
23. dub 2022

@hanca1231 Hlavně ho do jídla nenuť nebo se sekne a nebude ti chtít jíst vůbec. Jestli si správně pamatuju tak naše malá do 6 měsíců byla jen na mlíku,pak jsme začali zkoušet kašičky a postupně ostatní příkrmy.

biciklissie
23. dub 2022

Moc na to tlačíš. Pokud nekojíš a malý je na um, tak začít s příkrmy od ukončeného 4. měsíce je ok. Ale některé deti dlouho nejí a opravdu jen ochutnávají. Některá ani to ne. U dcery měsíc trvalo jen to, aby se naučila otevřít pusu. Další měsíc jen ochutnávala a teprve pak se to dalo považovat za nějaké malé jídlo. Dnes už je pořádný jedlík. Někdy je to opravdu o velké trpělivosti a x pokusech. A trochu bych ubrala v rozesmivani a zabavování. Soupnout do pusy a buď chce nebo nechce.

hanca1231
autor
23. dub 2022

@la_amanita na, 7mi chodove degustační menu od Radka Kašpárka🤦🏼‍♀️

hanca1231
autor
23. dub 2022

@martiniquest jo a kojit mám minimálně do 3 let, že? 🙂 dcera byla v roce odstavena a neměla ani UM, od půl roka jsem postupně rusila postupně kojeni. Proto to řeším.

hanca1231
autor
23. dub 2022

@biciklissie kojím, mám to zkonzultovane s MUDR. Schválila příkrmy od 4.mesice... no budu zkoušet. Jeden týden jsem příkrmy vynechala, protože měl šílenou rýmu a nešlo mu polykat. Potom jsem mu dala a to krásné začal otvírat a teď zas nic 🤨

martiniquest
23. dub 2022

@hanca1231 Co ma delka kojeni spolecneho s prikrmy? Nejsi lehce precitlivela?

hanca1231
autor
23. dub 2022

@martiniquest asi to, že když mi děcko nebude jist, nemůžu ho odstavovat, že😉 precitlivela nejsem, jen nejsem zvědavá na rady "kojilek"

michaela666
23. dub 2022

Tak nevím jak tvůj pediatr, ale já řešila příkrmy se dvěma a nutriční asistentkou a u všech stejná odpověď: Do roka je hlavní výživou mléko, příkrmy jsou jen zpestření jídelníčku. Takže jestli malý zatím nechce, nenutila bych. Nabízej a uvidíš co mu bude chutnat. Mě malá jedla krásně a v 9 měsících jak když utne najednou obědy nejí vůbec. Pár lžiček je úspěch....Jinak kojila jsem asi měsíc, takže se za "kojilku" nepovažuju. 😉

jjasmina
23. dub 2022

@hanca1231 mala do 10 mesicu jen ochutnávala, za to ted by sežrala i koně :D

jjasmina
23. dub 2022

@hanca1231 hele ja začala s příkrmy asi v 5,5mes, přišlo mi to akorát, ono asi v pul roce už přemýšlet na odstavem není ted realný, za mě je top odstavit po roce a je to akorát, ja se nemohla dočkat ono v pul roce mi mala taky nejedla skoro nic, par lžiček a hotovo, vařila jsem teda denně a zkoušela vše možné, žádne skleničky, kaše a přesndavky nechtěla

la_amanita
23. dub 2022

@hanca1231 podle dotazu jsem myslela, že jsi prvomatka. To, že první dítě jedlo hodně a všechno neznamená, že to tak bude i s druhým. Navíc nechápu, proč bys musela hned po půl roce začít odstavovat.

martiniquest
23. dub 2022

@hanca1231 Wow, to je epesni slovo, kojilka 🤣 Ale co se divim na webu s manzama a snazenickem, ze 😆💪
Ale radsi kojilka nez brat decku mliko v pul roce. To mi pripada na hlavu padle. Decko je do roka KOJENEC.

martiniquest
23. dub 2022

https://www.margit.cz/jake-prikrmy-kojence/
Neco od erudovane poradkyne. Trochu si rozsir obzory.

mourovatakocka
24. dub 2022

@hanca1231 Chtěla jsem ti poradit, mám doma nejedlici od první lžičky, ale asi spadam do kategorie kojilek, tak nic.

hanca1231
autor
1. kvě 2022

@mourovatakocka pokud mas nějakou normální radu, sem s ní 😊 slyšet ze mam kojit aspoň do puberty nechci😉

jjasmina
1. kvě 2022

@hanca1231 je to ještě mimino, však se rozji, malá až kolem 8. A odstavovala jsem po roce, to už jedla krásně

mourovatakocka
1. kvě 2022

@hanca1231 O pubertě tu snad nikdo nepsal, ne? Ty píšeš jako bys o odstavu přemýšlela od začátku, tak si asi rady nechám na jindy, ještě bych se něco dozvěděla.