Maminky prosím o vaše zkušenosti. Malá má 7,5 měsíce, s příkrmy jsem začala v 5 měsících a i po takové době je to bída bídoucí. Sní mi tak 3-10 lžiček zeleniny k obědu a to je za celý den vše. A to se ještě musím hooodně snažit, aby aspoň trochu otevřela pusu. Kojím, ale ani do mlíka se extra nehrne, byť teda roste pěkně (na půl roce 7830g a 72cm). Snažím se být trpělivá, první dítě mi do roka taky moc nejedlo, ale teď je to teda masakr. Už jsem s ní byla u logopedky, řekla mi, že má hypersenzitivní pusinku, takže denně masíruju a máme nějaké pomůcky, ale efekt po dvou týdnech nevidím. BLW nezájem, sní jen křupku. Já jsem zastáncem zdravého stravování dětí, nechci ji rvát cokoli, jen aby jedla (tj. nechci ji stravovat jen křupkama a pod.) Do toho máme spoustu omezení kvůli alergii, já mám vyřazených asi 20 potravin a zkouším, co vadí, ale jde to pomaličku, takže i dcera toho nemá tolik zavedeného. Prosím máte někdo podobnou zkušenost s nejedlíkem? Rozjí se někdy? Kdy? :( Je to vyčerpávající ☹
@chumlee71 jezis to me nestras, ze to bude trvat do roka:( Uz jsem kvuli tomu zacala rusit cervnovou dovolenou, protoze co bych na celodennich vyletech delala s ditetem, ktery neji prikrm a nakoji se jen kdyz vychytam presny okamzik (musi byt unavena, ale zase ne tak, aby u toho spala, a musi mit tak 3 hodky po jidle). Moc jsem doufala, ze pojedem aspon na srpnovou dovcu :(((
Upřímně, nevím co poradit, jen čas a trpělivost, sama vím, jak je to těžké. Syn do roka byl jenom kojený, nechtěl nic, zkoušeli jsme všechno, všechny způsoby, po roce se to trochu zlepšilo, ale pořád je to bída. Teď má rok a půl a třeba včera jsem měla vánoce z toho, že snědl jeden a půl jahody.😅
Kojenec je do roka. Takže prostě ještě nemusí být zralé na nějaké příkrmy. Na nočník to určitě taky nebudeš hrotit, počkáš si na zralost dítěte.
Příkrmy nabízej, ale nehrot to. Evidentně nijak tvé dítko nestrada, roste, je spokojené. Máš velkou výhodu s tím kojením, v mléku dítě dostane vše co potřebuje.
V naší společnosti se zavádějí příkrmy děsně brzy a moc se na to tlačí. Pak nám z toho vznikají zoufale matky a pozdější problémy u dětí ( obezita,přejídání se atd.)
@drakenn Stesti by bylo, kdyby se aspon chtela kojit. Uz bych rada vypadla ven na dyl nez na 2-3 hodiny, bohuzel kojit venku nam fakt nejde. Kojeni je pro me nutne zlo, kolikrat u toho brecime obe. Navic kvuli alergii bych potrebovala, aby se rozjedla, synovi se po zavedeni prikrmu zazivani a alergie dost zlepsily. Tak jsem doufala, ze by to mohlo fungovat podobne:(
A v tom bude kámen úrazu - TY bys potřebovala, aby se ona rozjedla. Ale tak to nefunguje, ty na ti tlacis, jsi nervózní a dítě to samozřejmě vycítí a odmítá. Je to začarovaný kruh. Pomůže, když se sklidnis, z něčeho ti to dítě žije, tak dávej, co mu chutná. Vyzkoušej klidně i to UM..až bude venku nouze, možná se napije
@ivis_b Pokud kojíš a dítě prospívá, tak si každý oběd opakuj "do roka je kojenec kojencem, protože se kojí" 😁 Jinak jsou skupiny nejedliku na fb, děti tam ve dvou letech žijou ze šťávy z kiwi celý den, já jsem do té doby ani nevěděla, že v kiwi je nějaká šťáva. Bude líp, jen to zkoušej. Za mě jako matku nejedlice, neslevuj ze zdravé stravy, mantra aby něco jedl, tak dávám párky a čokoládou a u toho pouštím televizi a chodím po rukách, to je podle mě cesta do pekel.
@drakenn jo to mas pravdu, nepopiram, ze z toho zacinam byt nervni. Uz nutne potrebuju zacit normalne fungovat, zvlast po tom uplynulem roce... no kdo ne, ze. Nechci na ni tlacit, ale neco preci jist a zejmena pit musi - minimalne to mliko. Pliny ma pocurane jak kdy, nekdy je to docela bida. UM by musela mit Alfamino/Neocate, alergolozka me varovala, ze ta mlika jsou hnusna, ze to asi nebude chtit. Kdyby mi vzala UM, tak ji ho klidne dam, ale mam z toho obavy - ze ji odstavim a misto u prsa se s ni budu prat u flasky.
@mourovatakocka dekuju za podporu, ano, ze svych naroku na zdravou stravu bych nerada slevovala. Starsi syn ji i v 5 letech hoodne zdrave, kazdy den tunu zeleniny, je radost na nej koukat. O to vic me to ted u dcery mrzi...
Straší syn byl extra nejedlý... pravděpodobně z důvodů nějaké smyslové přecitlivělosti, kterou jsme v té době neviděli. Nepotěším tě: zlepšilo se to ve čtyřech letech.
@ivis_b Podle mě není kam spěchat. Je otrava, že se s tím vařím a můžu si to i sníst sama, ale to tak někdy je. Syn, teď 11,5 měsíce, úplný opak dcery. Příkrmy velmi decentně, z větší části kojime. V noci pořád. A jakmile je nepohoda, tak jdou příkrmy totálně do háje. 🤷 A někdy ani mliko nechce, ale hlady neumírá, přibírá pěkně. 🙂 Teď se to snažím hodit za hlavu, za rok to bude mit panáček těžší. 😝
@ivis_b zkušenost mám s totálním nejedlikem. Do roka mi nic nechtěl jíst, zkoušela jsem úplně všechno. Od 10 měsíců jsem to přestala řešit,ale pořád jsem nabízela. Někdy si dal lžičku, nebo si sám kousnul, ale většinou nechtěl. A týden po jeho prvních narozeninám mám nejednou doma jedlika 😀. Takže radu mám, chce to čas a trpělivost 😉