Hezký večer, synovi je 6 měsíců. Stále ho kojim, na oběd má masozeleninový příkrm a zhruba kolem 16 hodiny ovoce. Tím že máme nahrazené už 2 jídla denně, začala jsem zkoušet dávat i čaj. Ale malý mi ho vůbec nechce. Koupila jsem takový ten hrníček s plochým gumovým pítkem a on vůbec neví co s tím. Nechce z toho pít, jen to kouše a žužlá. Zkousela jsem i po lžičkách, ale to mi vypije úplně zanedbatelné množství. Co mám dělat? Kojim zhruba 4 krát přes den a jednou až dvakrát v noci. Myslíte že zatím ještě kojim dost a čaj dávat nemusím? A nebo prosím poraďte nějakou lavičku co by byla hodně podobná bradavce a syn mi jí lepe přijal. Děkuji
Kdyz jsem zacala s prikrmy tak mi taky nechtela nic pit. Vypila mi tak 10-20ml za den max. Ale postupne se to navysovalo. Chce to vydrzet, nabizet a az bude mit zizen vezme si. Pokud ma procurane plinky vubec bych to neresila.
Jen pro srovnani mi vypila v 1 roce 100ml za den pri jeste obcasnem kojeni.
Ahojky, je nam stejně a resim ten samy problem, vezme si za den deset lzicek vody, ucici hrnek jsem zkusila od Aventu a z Ikey, jeste holky rikaly, at zkusim od MAM, ale dalsi dve stovky se mi jen tak vyhazovat nechtějí, takze jsem tez bezradná. Jednou jsem mela uspech kdyz jsem do lahvicky nalila vodu, ve ktere jsem varila hrusku-to si cucla asi třikrát. Kolegyně rikala at zkusim ovocnou stavicku od Hippu, ze by se tak mohla naucit pit. Ale nekoukala jsem jeste na slozeni te stavy, zdali obsahuje cukr a podobne sracky... tak nevim, takze si tez rada vyslechnu rady zkušených a úspěšných👍💕
Zkuste ovocný dětský čaj, nesladit. Nebo ovoce zalité vodou a podávat po lžičkách. Ředila jsem každou svačinu a jídlo hodně vodou. Pokud kojí, nepotřebuje tolik pít, ale náš i ke kojení vypil hodně UM z flašky a 3x UM denně pije dodnes. Z lahvičky (brčka i pítka) začal mít zájem pít a pije sám cca od 14 měs.
Male na piti chutnalo povarene ovoce(jablko, hruska,..) ve vode. Sebranou ochucenou vodu jsem bud jeste naredila nebo nechala tak. Lepsi jak kdejaky caje a kupovane stavy. Povarene ovoce jsem rozmixovala na presnidavku/svacinu. Jinak zmena lahvicek nikdy moc nepomihla, spis se pak doma kupí ruzne nakoupene lahvicky. Lepsi je diteti nechat jeden tip na ktery si casem zvykne a né to stale stridat.
Dite do jednoho roku nepotrebuje pit nic jineho nez MM, pokud ma neomezeny pristup k prsu. Plus je fajn sledovat, zda ma procurane pleny.
díky za rady 🙂, jde mi spíše o to jak mu pití podávat nez co. Pokud mu dám čajík po lžičce, přijme mi ho bez problémů. Ale neumí prostě pít z gumového pítku. Proto hledám něco co by příjmul lepe.
Zkuste rovnou z male sklenicky, hrnicku, panakovky. Syn se na flasku taky moc netvaril a z hrnku si vzal. Hlavne to vidi I u ostatnich a bavi ho napodobovat. Nedate za to ani korunu navic 🙂
@ronja55 syn mi prijal vodu a cajik a celkove prijal flasku az v 9ti mesicich...mel prikrmy a pil mi jen z prsu...pak nastal zlom a zacal pit z flasky. A to jsem jich vyzkousela moc a caju a napoju...proste nechtel...a az zacal tak zacal...takze jsem to uz nejak nehrotila. Vubec se tim nestresuj a jednou za cas vyzkousej...
Ani jedno z mých dětí ty netekoucí hrnečky nepochopily. Pily rovnou ze skleniček a hrnečků. Úplně se začátku jsem používala malé svícny na tenké svíčky, postupně přešla na dětské hrnečky a skleničky plus venku používala lahvičky se sportovním uzávěrem.
@slimacikmia jj to můžu potvrdit, tady z tý obyčejný levný lahvičky z dm mi začala teprve něco pít a mlíčko z ní pije večer dodnes..ta je top🙂
@mialagia práve, poznám veľa mamičiek, ktoré s ňou boli spokojné, resp. deti. A hlavne je to lepšia alternatíva ako kupovať hneď predražené lahvičky, ktoré nemusia mať úspech...
Kojena miminka pit nepotrebuji, pokud nechteji. Davej a neres to. Nase mala ze zacatku nechtela vubec, ani z lahve, ani z hrnicku. Pak se naucila z hrnicku, cucne vypivne. Ted se obcas napije, ale pak zas vse vyplive, hraje si. Caje moc nechce, ma radsi vodu. A dite nikdy dobrovolne hladovet a ziznivet nebude, rekne si. To chce klid. Mame 7 m a plne kojime.
Malý mel ten samý problem.. od 6 mesicu podáváno, prdil mi na to, po lzickách dal prd (ale já fakt nemam cas, snim sedet kazdych 10min a zouset po lzickách), z lahvicky mu to nechutnalo a pak nám to rozhojilo jídlo (je na UM), takze jsme koupila ten ucici hrnek, jak je tu na obrazku..ze zacatku hracka, jen zuzlal, mlatil stim do podlahy.. predevcirem mu bylo 9 mesicu, a musim rict ze se to zlepsilo, uz asi pochopil na co to je, sice tomu moc nedá, a já mezi jídly tak 2x nabídnu, dokonce uz se mi stalo ze si vzal i sám. Sice teda odcucne, tak 30-50ml ale to uz beru jako mega uspech a budu dal pokracovat🙂
@alkapinka zaleti na ditku. Mala na UM take, od 6m nabizeno a od 8m pije sama vodu i mliko, sama si drzi, zakloni a pije. Dite v tam malem veku nechape zizen aby se samo napilo, takze nabizet nabizet a zas jen nabizet. Kdyz na to nekdo nema "cas" tak je to smutne a at si "nestezuje".
Jak píše @aktakd zkusit panákovku, malou sklenku, opatrně přidržovat. U nás toho tak malá vypije nejvíc a pak i kdekoliv mimo domov není problém, když nemám učící hrneček. Ten má doma na stolku, když má žízeň, ať sama může pít (Avent, MAM).
Pije taky nárazově, některý den víc, některý míň. Dokud kojíš a neubývá počůraných plen, nestresuj se a nabízej. A i z ovoce a zeleniny má tekutiny.
Nečetla jsem diskuzi, ale kojenému mimču není v 6 měsících vůbec ale vůbec potřeba dávat vodu natož čaj. Syn se kojil do 3 a čtvrt roku a vodu začal popíjet někdy těžce po roce. Zbytečně si tu péči nekomplikuj, jako novinka stačí bohatě zavádění příkrmů 😉
@olga_ Když mi mám ale už dvě jídla nahrazena a po nich už nebojím, tak o to míň přijme tekutin ne. Teď se venku udělalo teplo a on je od nějakých 11 hodin dopoledne do 17 hodiny odpoledne bez pití. Kojim ráno když vstaneme, pak kolem 10 hodiny, ve 12 ma oběd, ve čtyři svačinu a pak zas kojim až někdy kolem 18 hodiny a pak před spaním. Tak že je vlastně nějakých 6-7 hodin bez tekutin. To mi tedy nepřijde v pohodě. Častěji kojit nechce.
Ahoj, myslim, ze straaaasne spechas. v tomhle veku staci jen jedno jidlo denne, a to jeste pridane ke kojeni. Alespon do 18 mes. se kojeni nenahrazuje, ale doplnuje prikrmy. Pises, ze casteji kojit nechce, to muze byt prave mnozstvim jidla, uber tu svacinku. Pak bude v pohode stacit kojeni, protoze MM obsahuje skoro 90 % vody. Nabizet vodu ci caj staci az tak od 10 mesicu, nektere deti se rozpiji az po roce. Idealne zrovna z hrnicku.
@luj89 příkrmy má od 4 měsíce s tím že svačinu dostává týden. Tak že si myslím že nespěchám. Sní mi 100 až 150 g tak ze kojit pak už nechce. Prospívá mi parádně. Má 9 kg, tak ze tohle fakt neřeším. chtěla jsem poradit jak mu nabídnout pití, ne jestli mám dávat jedno nebo dvě jídla.
@ronja55 jde o to, ze kdyby pil vice caje ci vody, tak to je zbytecna zatez pro ledviny 🙂. Jakoze ne ze by to bylo nejak skodlive, ale proste musi zbytecne vice pracovat. zkus vice nabizet kojeni a na vodu se zatim vykasli 🙂. ono si mimco samo rekne. me se dcera zacala sapat po piti sama asi od 8 mes., tak ji trosku dam loknout ze sve sklenicky, ale stejne to z 99 % skonci na bodycku 😀
@absintka19 nevím co se obouvate do mě, jsem snad založila diskuzi že mám problém a stěžují si? Nevím teda jaký je váš den, ale já opravdu nemám čas jen sedět u dítěte a dávat mu lžičkou pít, pije že zacatecnickeho hrnku + um, dostačující. Napsala jsem příklad pro tazatelku( ta má zjevně problém) ať se netrápí, že to půjde.. takže tak
Náš syn zprvu vůbec nechtěl ani vodu, ani čaj, dokonce ani koupené džusíky pro děti (ředěné i neředěné). Trvalo to cca do roka, kdy tekutiny přijímal výhradně kojením, přestože byl přikrmovaný. Nakonec se to zlomilo samo, kdy nás viděl doma pít z hrnku a hrozně chtěl taky, takže jsme mu dávali normálně pít z našich hrnečků a přes ně teprve přešli na hrnky s pítkem - nej byl úplně obyčejný z IKEY (když nebyl pod dozorem, tak z něj akorát cákal vodu), a pak si zvyknul i na NUK (nevím, jak se jmenuje tenhle typ savičky, ale pil s tímhle: http://www.nuk.cz/nuk-baby-gluck-first-choice-l...). Co jsme měli od malička nejrůznější lahvičky nejrůznějších značek s všemožnými typy saviček, tak ani na jednu se nechytal... Takže pokud kojíte, tak bych zatím zůstala u kojení po jídle a lahvičky zatím nenutila, zkusila třeba za nějakou dobu, a nebo zkoušela dát pít po troškách z hrnečku (zkoušela jsem teď u 7 měsíční holčičky a dala to, samozřejmě se u toho pobryndala, ale něco vypila 🙂).
Jinak k původnímu dotazu: bradavce je prý podobná savička od Aventu, my ji dostávali v porodnici jako dárek, mohu klidně věnovat. NUK pak má nějaké ortodontické savičky, které jsou takové jako zploštělé, údajně evokují bradavku při kojení... Učící hrneček i jiné savičky syn taky spíš jen žužlal a kousal (fandili jsme si, že možná při tom taky i něco vypije, ale spíš ne 🙂).
tak vsechny tri me deti zacaly s prikrmem od 6.mesice, piti jsem jim nabizela po lzickach-jen vodu ci neslazeny caj-je fakt,ze byly stale kojeny,kdy chtely-takze jsem prijem vody neresila........vzdy chtely pit tak od 9.-10.mesice-mely o to zajem.......vodu jsem jim davala-ted i dceri 10.m davam do obac flasky s membranovym pitkem-napr.od jupika-nebo chce dcera pit z meho hrnku 🙂))) kojena je stale kdy chce.....kolik vypije nevim-je mi to burt-pocurana je radne........jinak uz ma dopo svacu,cast obeda,odpo svacu a veceri dojida obed.....
My začínali taky na konci šestého dávat čajík a vodu. Moc toho nevypil, teď je mu 7 měsíců a vypije ssi 100ml, postupně zvyšoval a teď už sám sáhne po hrnečku. Máme ten učící, sama sem nevěděla jako lahev na cajik vybrat🙂
@ronja55 kojeni doplni tekutiny, takze klid. Bud na piti zkus klasickou lahvicku, nebo pitko se slamkou, napr.od aventu. Anebo zkus klasiku a davej piti na lzicce. Davej prvne jen vodu.