Nechce jíst svačiny, máte rady, tipy?

sharonbetty
21. črc 2015

Ahoj holky, predem se omlouvam,pokud tady podbna diskuze byla a nebo jsem ji soatne zaradila, prosim ale,aby nebyl muj prispevek presouvan ...(rada bych si precetla odpovedi)
Dcera 3 roky - vazi cca 13,40kg, posledni ctvrt roku bojujeme s jidlem byla posledni dobou dost nemocna, i ATB, dokonce mi prestala pit i mliko..ted jeste k tomu ji malo, ve vsem se hrabe, omila v puse nekolikrat nez polkne...zacinam ztracet nervy...obed a vecere jakz takz- to jeste u ni musim sedet a dohlidnout aby fakt jedla,ale svaciny, to je uplny prusvih- rano mi mliko nevypije,a ze by pocitoval nejaky hlad,to vubec , nakousne rohlik, nebo kousek jineho peciva a to je vse. Ja uz nevim. Nkede jsme cetla ze se davaji kvasnice jako vitamin B na zvyseni chuti k jidlu....nejake rady? tipy na svaciny? podotykam, ze ani jogurt nechce. nevim,co ji mam na ty svaciny davat, co vyzkouset...poradte prosim....diky za vsechny prispevky

japona
21. črc 2015

Pokud jí alespoň oběd a večeři, tak bych to nehrotila. Svačinku nabídnou, chce nechce, sklidit a do dalšího jídla NIC nedávat. Bud bude mit hlad, tak pochopi, že má jist, pokud je jídlo na stole, nebo hlad nemá, tak je blbost to do ní cpát násilím. Hlavně si pořád opakujte, že žádné dítě dobrovolne neumre hlady🙂

sara84
21. črc 2015

Nas syn ma vlny, kdy zije cele dny z raniho kakaa a treba 1 knedliku sucheho a tak treba i tyden , pak ji jak takz a pak treba ma tyden kdy ji vetsi porce nez ja ( ma 3 roky) v klidu cele kureci stehno treba..A kdyz zacal chodiy do skolky, tak tam se ji svacina- obed- svacina a ji vsichni, kvalitni jidlo, nepodstrojuje se a ejhle od zari pribral z 13,5 kg, to mel necele 3 roky, na 15,6 ted.A je to poznat jak " zestatnel" ale ted pres prazdniny, specialne v twch horkach to je bida...dnes za cely den kakao, miska medoveho zrni, banam , 1 loupak a z obedu nic, dostal hp k veceri,tak snedl 1 suchy knedlik a to lita jak torpedo..asi zije ze zasob :(

mandala
21. črc 2015

@sharonbetty
@japona Přesně, kdyby měla hlad, tak bude jíst. Některé děti jsou prostě takové, moje mamka taky se mnou zápasila a jak jsem se spravila. 😀 Já samozřejmě nechci zlehčovat tvoji situaci, ale ted jsem schválně jukla do papírů a obě moje dcery měly na tříleté preventivní přesně 13 kg. Jako já vím, že je to hrozné, když dítě mizerně jí, ale pokud to doktor nijak neřeší, tak bych se s tím zas tak netrápila, může to být třeba jenom období, ono ted v těch teplech mě děcka taky nechtějí moc jíst a ty nemoci asi taky moc nepřidaly. Neboj, zas tak malá není, aby se neuměla přihlásit, kdyby ji něco chybělo. 😉

alexxx87
21. črc 2015

Diky za toto forum!!!🙂ja vcera bohuzel nervy ztratila...muj syn /za mezic 3roky a jeste 2mesice zpet vsezravec..ted co predvadi je kalamita...vybira z jidla maso a veceret proste nechce...poruci si sendvic a kdyz ho ka nastole tak si zakryva oci a zacina natahovat ze ho nechce apod.dnesni vecere/1/5opecene bulky se sunkou a druha petina s pomazankou.te druhe se ani netknul a tu se sunkou do nej jaksi manzel nacpal.podotykam ze svacina nebyla(dvakrat si kousnul do koblihu a konec...je mi z tohi mizerne.porad jen slysim ze nic nechce:((((

sharonbetty
autor
21. črc 2015

no kdyby mi pila aspo to mliko nebo semtam snedla jogurt tak to tolik neresim,jenze ona mi ty mlecne vyrobky proste nechce- a to pila mliko nekolkrat denne, asi se ho prepila...je fakt,ze jak chodila do skolky,zpocatlu byl problem s jidlem,ale pak zzacala jist a jedla skoro vsechno, poznali jsme na ni,ze pekne pribrala,ale ted je to vrchol s tim jidlem. nimra se v tom, uz me ani nebavi varit..s tim hladem je to fakt,ze az ho dostane,tak si rekne, to asi jo...dekuji za vase prispevky holky, uklidnily me.

nov777
22. črc 2015

@sharonbetty Ja v tomhle razim nenutit. Dite vi, kdy ma hlad. Jediny na co davam pozor je, aby nevymenili jidlo za sladky. Jidlo nabizim petkrat denne, pokud ji ok, pokud neji taky ok. Na svaciny vetsinou ovoce. Sladky dostanou taky, ale jako neco navic, ne plnohodnotne jidlo. Resila bych to, pokud by byla hodne hubena, ale muj ctyrlety vazi 13,5 kg. Takze bych byla v klidu. Podle maji i deti obdobi, kdy se cpou a obdobi, kdy nemaji tolik potrebu jist.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
nov777
22. črc 2015

@sarihy Poslys, nech si poucovani pro sebe. Nebudu tady obhajovat svuj postoj k vyzive ditete. Krm si sve dite dle vlastniho nazoru a moje nech na pokoji. A zrovna ta posedlost nekterych lidi tabulkama mi prijde, ze si zada vysetreni u nich.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
nov777
22. črc 2015

@sarihy Poslys, ja reagovala na zakladatelku. Precti si, co pises. Jsi neprijemna, povysena a poucujes me. Co cekas za reakci, ze pobezim syna objednat na vysetreni?

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
sharonbetty
autor
22. črc 2015

tohle jsem nasla na netu : http://www.mamaaja.cz/index.cfm?module=Calculat... ...je to uvedeno pro holcicky, u chlapecku sou hodnoty vyssi...no reaguji na tu vahu 18kg ve 4-letech, to si teda vubec nemyslim,ze je na dolni hranici,spis bych rekla cvalda...dceru bych neradila mezi hubenoury,ze by ji lezly kosti...jidlu moc neda to je fakt...ale na vysetreni to si myslim,ze v zadnem pripade jeste neni...spis jsem chtela neco,co by ji povzbudilo vic k jidlu a nejake tipy na nemlecne svaciny...z ovoce ma rada banan-ale jen obcas, stavu z pomerance a to je asi tak vse...zeleninu basti...ale jsem rada za kazdy nazor, pro me je to prinosne.
Dnes ve 14:39 • Odpověz • Pošli IP •

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
nov777
22. črc 2015

@sharonbetty Tak na svaciny u nas jede ovoce. Dopoledne i idpoledne. Zkus co nejvetsi ruznorodost a treba se chyti. Ja moc nemusim kiwi a kluci to vylozene zboznujou. Dlouho jsem se to bala koupit a velke prekvapko. Dneska jsem davala rybiz do buchty a vylozene jsem jim rekla, ze to je kysele, ze to nebudou jist a kradli mi to pod rukama. Ruznorodost a nezoufat. To, ze jedno jidlo vynecha, vubec nic neznamena. Taky celkem fungujou pomazanky - tvaroh + cokoli (cervena repa, celer, vejce, pazitka, rajce - myslim jednotlive).

kocour1
22. črc 2015

Nečetla jsem předchozí komentáře. Mám stejně starou dceru, váží tak nějak podobně a jí také tak nějak🙂...neřeším to. Evidentně jí to prostě stačí. Nabízím jí, snažím se, aby netláskala sladkosti a sladké pití...má dny, kdy s chutí sní třeba omáčku s knedlíkem, že nestačím koukat a pak dny, kdy nejí skoro nic...jednou jí ovoce chutná a podruhé si nedá. Pije tedy mléko, jí jogurty (většinou i bílé)...být vámi, tak se tím netrápím. Hodně dětí v tomhle věku nechce, nepotřebuje moc jíst. Kdyby měla hlad, její tělo by se ozvalo a ona by jedla. Nenechte se zmást ostatními dětmi, že třeba jedí víc - nechte ji, aby jedla tolik, kolik potřebuje. Pokud ji pravidelně nabídnete, něco ji nakrájíte (nějaké ovoce, zeleninku, kousek chlebíku) a má to na dosah, tak kdyby měla hlad, tak si dá🙂. Já už dokonce ani dceru u oběda, večeře nekrmím - nechám ji sníst s námi u stolu, kolik chce a neřeším to. Ani ji nějak speciálně nic nevymýšlím (samozřejmě vařím to, co má ráda a co by chtěla tak nějak jíst, ale nepodstrojuji ji).

eficenka
22. črc 2015

@sharonbetty
tak 13 kg není zase tak málo,
ale co se týče stravy - mléko není prospěšné, to bych vynechala úplně.
poté také vynechat jakékoliv bílé pečivo a nahrad ho nějakým třeba celozrnným...
pak zkusit koupit kvalitní jogurt, nakrájet meloun, broskve

hafika
22. črc 2015

Tak pokud jí chutná zelenina, klidně bych zkusila na chleba nějakou zeleninovou nebo luštěninovou pomazánku, nebo třeba kousky napařené zeleniny, nebo třeba nastrouhané jablko s mrkví nebo červenou řepou. Jinak třeba mé děti jí daleko lépe svačinky, když jsme na procházce, doma tomu zdaleka tolik nedávají. Tím že nechce mléčné výrobky bych se v jejím věku nijak zásadně netrápila - kdyby ze zdravotních důvodů nemohla mléko a mléčné výrobky, tak by se to v jejím věku také řešilo jen vhodnou stravou (nejvíc se řešívá vápník a ten obsahují např. luštěniny, hodně je ho ze zeleniny v květáku a brokolici, v rybách ap.).

K té váze, podle růstových grafů na SZÚ je 13,4kg ve třech letech okolo 25. percentilu, takže úplně v pohodě (problémy jsou až pod 5.), je spíš z menších ale nic hrozného. Naopak 18 kg ve 4 letech je skoro 75. percentil, takže rozhodně patří mezi větší děti.

sharonbetty
autor
22. črc 2015

dekuji moc za prispevky, vyzkousim od kazde co mi napsala neco... 🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
zo_ja
23. črc 2015

@sarihy To nejde takhle hodnotit. Záleží na somatotypu. Když je dítě robustní konstituce (kostra, předozadní rozměr hrudníku, široký záda), tak mu můžou lézt žebra, mít plochý bíško a může vážit klidně i víc.

zo_ja
23. črc 2015

@sharonbetty Klid. Mám žravé děti, a mají období, kdy nechtějí ani to, co patří k jejich oblíbeným jídlům.
Teď v těch vedrech mlíko nepijí, jogurty nejedí atp. U nás je to hodně divné... A k tomu třeba sní jen trošku melounu, zatímco jindy, i při minulé vlně veder, se jím ládovaly o 106. Teď bych to nebrala vůbec za bernou minci, zkus počkat na ochlazení.
A vlny jsou i jinak, jedna naše masožravka měla v tomhle věku období, kdy 3 týdny maso nejedla vůbec... No tak nejedla. Cpát to nemá cenu, když jí to otatní... Spraví se to.
Osobně mám chutě, potřebu a potřebu taky dost jinak nejen podle počasí, ale i podle zátěže, stresu, spánku, někdo hůř snáší cestování, změnu, u dětí může hrát roli hodně zážitků, psych. i fyz. vývoj ap.

Co se týká hmotnoti a konstituce dítka celkově, tak velice záleží na genetických dipozcicích. Opravdu nelze srovnávat děti rodičů, kteří mají 2 metry a jsou urostlí dětma rodičů okolo 1,6 m atenicého typu. Takže záleží, kam patříte vy jako rodiče a příbuzní.
S tím souvisí i to, že větší děti obvykle jedí víc, protože jestliže je někdo ve 3 letech rozměrově jako čtyřleťák, tak obvykle toho taky potřeboval víc "propasírovat" než ten, kdo je velkej jako ca 2,5 letej, logicky.
Takže pokud dítě jí, roste, členům rodiny připadá v pohodě, tak to bývá ok.
Mně některý děti připadají jak z Dachau, a být doktor, co je vidí prvně, tak pochybuju, že dostávají dost najíst, ale když se podívám na rodiče, není to tak daleko. Když jdu s jejich sedmiletou dceru za ruku, pořád nevím, jestli někoho držím nebo ne, pápěříčko křehké prostě... Naše batolota mají jinší tlapky.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
hafika
23. črc 2015

@sarihy Možná to z mého příspěvku úplně nevyplynulo, ale také souhlasím, že je potřeba hodnotit výšku i váhu. Jen mi přišlo divné, říkat že s 18 kg je skoro hubená, protože váhově patří prostě k normálnímu spektru, spíš k těžším dětem a je dobré, že je k tomu vyšší. Ale celé to ukazuje na prospívající dítě, které má výživy dost a díky to patří mezi větší děti mezi svými vrstevníky (váhově i výškově, jak píšete, je velká jako její sestra o rok později), tak mi to přišlo takové zvláštní v porovnání s dcerou zakladatelky. Taky je určitě důležité brát v potaz, jestli dítě tak nějak prospívá rovnoměrně, tím myslím, že když se dítě stále drží někde dole váhou i výškou, je to něco jiného, než když se náhle zastaví v růstu.

A jen taková poznámka k tomu, že malé dítě nebude dobrovolně trpět hlady. Není to úplně pravda. Ve dvou letech se mi nelíbilo v jeslích a přestala jsem skoro jíst (do té doby jsem celkem jedla), ve třech letech jsem vážila 10 kg a málem umřela hlady. Rozjedla jsem se až když byla mamka doma na mateřské s bratrem, rodina zkoušela různé triky, abych aspoň něco snědla, asi to pro ně byl dost horor. Děti si svůj stres mohou řešit různě, klidně i přes jídlo, hlavně když vidí, že na tom dospělému záleží. A klidně i takhle malé.

stuplakova
12. lis 2015

Ahoj, syn mi nechce jíst nic namazaného na chlebu. Doma mi to neadilo ž tak protože jsem vždy našla nějakou alternativu. Ale ted je už ve školce a tam jim nejí svačiny. tedy svačiny ve formě chlebů, nebo rohlíků něčím namazaných. máte radu jak na to?