Náhrada za glukózo-fruktózový sirup?

very
23. dub 2015

Ahoj, včera jsem výjimečně zůstala sedět večer u televize a viděla jsem pořad - myslím - "Doktorka". Mluvili o škodlivinách v domácnosti a jednou z nich byl i glukózovo-fruktózový sirup, který se u nás doma s oblibou používá. S manželem o sirupech vedeme stále spory, on by chtěl, aby děti pili pouze čistou vodu, já jim sirup dovoluji. Nechci tu spustit hádky o tom, že to není zdravé..jsem si vědoma, že to není úplně OK. Ale sama čistou vodu nepiju, tak jak to můžu chtít po dětech, že?!
Zajímá mě, zda máte doma sirup, který není glukózovo-fruktózový a jaká je to značka..když už děti mají mít sirup ve vodě, ať to pro ně není úplně špatně..
Děkuji.

kacca11
23. dub 2015

Existují sirupy, co to neobsahují, ale s cenou se dostaneš snadno přes stovku. Ale upřímně si říkám, jestli je to tak moc nutné? Nemyslis, že by dětem prospěla spíš čistá voda a ne je učit na sladké už od mala? Limonáda i sirup je něco jako sladkost a to jim přece taky nedavas několikrát denně.

jitavrtule
23. dub 2015

@very v Kauflandu se dají koupit ovocné koncentráty (hruška, jablko, višeň a různé kombinace) od Severofruktu Trávčice. Je to koncentrovaná (odpařená) ovocná šťáva, takže ne klasický sirup na bázi glukozovo-fruktozoveho sirupu s mizivým procentem ovocné šťávy z koncentrátu.
Mám doma jablkohruškový, 300ml stojí necelou padesátikorunu a je super. Leju si ho ráno do jogurtu, na lívance, na pití je doporučené ředění 1:12. Složení: 50% koncentrát jablečné šťávy, 50% koncentrát hruškové šťávy. Neobsahuje žádné přidané látky, cukry, aromata, konzervanty ani barviva. Akorát se po otevření musí skladovat v lednici (píšou na obalu).
Zrovna u děti bych taky lobovala za čistou vodu nebo neslazený čaj, obzvlášť pokud to cucají průběžně z různých pítek, nicméně zrovna ten Trávčický "sirup" mi přijde jako podstatně lepší varianta ochucení než klasické sirupy ve složení cukr-voda-5%ovocné šťávy.

very
autor
24. dub 2015

@jitavrtule Dobré ráno, děkuji za odpověď a doporučení. Moje děti jsou už větší, takže mají návyky už vypěstované.. Vodu pijí v pohodě, ale šťávu jim také nezakazuji.. Když už to mají pít, raději koupím něco lepšího. Podívám se dneska v Kauflandu 🙂