Dokrmit UM po obědě?
Ahoj maminky,
potřebovala bych poradit. Mám skoro 7 měsíčního syna a od jeho 4 měsíců bojujeme s příkrmy. Zatím máme zaveden jen masozeleninový oběd. Oběd mu nechutná, nebaví ho to a někdy mám i pocit, že nechápe, že je to jídlo. Zkoušeli jsme všelijaké kombinace, konzistence, kupované, vařené… Už se dokonce i stalo, že snědl 130, 140 g (přestože se po každém soustě tvářil neuvěřitelně kysele, jak mu to nechutnalo), teď sní 30–50 g, někdy se podaří do něj nacpat 80 g. Někdy na začátku otevírá pusinku a baští (to je málokdy), jindy vše vystrkuje jazykem ven, otevírá pusinku napůl, dělá u toho hlavou jakoby „nenene“, mne si očička a nos, houpe se (krmím ho v autosedačce) a tváří se nepřítomně (kouká do blba a nevnímá) a někdy zase odmítá otevřít pusu i na první sousto. I když třeba pusinku otevírá, netváří se, že by mu to nechutnalo, přijde pak blok – kouká mimo, nešťastný, nepřítomný výraz. Vím, že musím mít trpělivost a že musím zkoušet a zkoušet – s tím jsem smířená (někdy moc ne..).
Moje otázka zní. Mám mrňouse po takovém „vydatném“ obědě dokrmovat umělým mlékem? Pokud ano, do kdy mám dokrmovat? Myslím tím věk (četla jsem o nejedlících, kteří nejí oběd třeba i ve 2 letech – maminky takových nejedlíků, dáváte v tolika letech po obědě mléko?), množství snědeného jídla atd…
Jde mi o to, že dřív jsem mléko dávala. Pak jsem mléko zrušila s tím, že třeba když pozná, že mléko pak nebude (že bude až na svačinu), sní více oběda – někde jsem tuto radu četla. Nechat mléko a jídlo na dítěti bohužel nemůžu. Na snídani vypije 210 ml mléka, vypil by i víc, jenže pak by blinkal a nechtěl by svačinu. Neumí si prostě říct, kdy má dost.
Děkuji moc za Vaše rady a nápady..