Kvalita dětského jídla ve skleničkách

pekluska88
20. dub 2017

Ahoj holky,

malá měla v lednu půl roku a vzhledem k tomu, že příliš nevěřím kvalitě kupované zeleniny v obchodech, začala jsem, mimo jiné i na radu pediatričky, přikrmovat dětskými skleničkami. Oblíbila jsem si především privátní značky dětského jídla z DM. Co se mně ale dnes stalo u krmení, z toho se mně zvedl žaludek. Přiznám se, že jsem na vlasy v jídlech alergická. Ale abych vytáhla 4 cm dlouhý černý vlas z dětského jídla, to mně připadne silný kafe. Mám za to, že by kvalita měla být hlídaná. Asi jsem naivní, ale do dneška jsem tomu věřila. Zbytek obsahu skleničky letěl do koše. Bohužel jsem zrovna před dvěma dny udělala v DM velký nákup, takže mám do zásoby v komoře asi 30 dalších skleniček a teď nevím, jestli je vůbec malé budu dál dávat😈 Myslíte, že jsem jenom hysterická matka, co přehání? Nebo by Vás to také zvedlo ze židle? Přemýšlím, že napíšu do zákaznického centra DM, měli by snad vědět, co prodávají, ne?

lovely_creature
20. dub 2017

Lehce offtopic ... chápu to správně, že zelenina v obchodech je, podle Tebe, méně kvalitní než zelenina, která se používá na výrobu výživy pro děti ve skleničkách ?

pekluska88
autor
20. dub 2017

@lovely_creature No jde o to, že kupuji skleničky v kvalitě BIO, kde by mělo být hlídáné množství dusičnanů, pesticidů atd... Samozřejmě, jak začne zelenina domácí, budu vařit z ní, ale opravdu nemyslím, že zelenina, která je k nám dovážená přes zimu, je dobrá pro miminko... Ovšem vzhledem k dnešní zkušenosti se k)skleničkou už fakt nevím, jestli můžu vůbec té skleničkové kvalitě věřit...

mississka11
20. dub 2017

@lovely_creature nejde o kvalitu, ale skleničky jsou hlídané, takže pediatři doporučují vesměs na první příkrmy skleničky, nikoli zeleninu z obchodu nebo z vlastní zahrady.

jezz13
20. dub 2017

@lovely_creature Myslím, že u dětské výživy jsou skutečně přísnější normy, které určují například povolené množství dusičnanů v použité zelenině atd., než u běžné zeleniny. O ostatních polotovarech si iluze nedělám, ale zrovna ty skleničky z DM používá i jedna známá, která je jinak ultra biomatka.

astyna
20. dub 2017

@pekluska88

ale na druhou stranu bio kvalita byla už mnohdy zpochybněna tím, že se tam vyskytují plísně, které se nevymýtí právě těmi pesticity (stačí najít pár pořadů A dost!).

Já jsem vždy kupovala zeleninu a ovoce na farmářských trzích, jednak podpořím české zemědělce a jednak vím, odkud to pochází a to, že jablko má na sobě skvrny, porek je šišatý a brambora není kulatá vypovídá o tom, že nebyly použity skoro žádné chemie 🙂

Já jsem zase skleničky nemusela - syn je brzo přestal vyhledávat, od 8.měsíce jedl už kousky, chtěl, aby to taky nějak vypadalo a ne že "už to někdo před tebou měl"....

často ale chodím na různé semináře právě o kvalitě dětských příkrmů a vím, že to fakt podléhá tolika kontrolám, že se divím, že jsi tam našla vlas :-O zase na druhou stranu mě od nákupu odradila ne tak moc cena, jako to, že je to X měsíců dopředu připravené a jen to stojí v obchodě...

lovely_creature
20. dub 2017

@pekluska88 Ok, už rozumím jak jste to myslela...

Čistě za sebe, co se týče toho vlasu.. jo zbytečně vyšilujete...

jezz13
20. dub 2017

Jinak vlas je asi fakt spíš problém psychický než zdravotní. Mám chlupatého psa, takže chlupy máme i v čerstvě otevřeném jogurtu, vylovím a neřeším. Zato z vlasu v restauraci je mi taky blivno, přestože bude pravděpodobně mnohem čistší než chlupy mého psa.

kaja2016
20. dub 2017

@pekluska88 histericka nejsi. Určitě reklamuj, ať to aspoň vědí a vyřeší Ev.problem ve výrobě. Jinak jsem na tom stejně, také věřím více bio sklenička než zelenině a ovoci z hypermarketu natož např.v zimě nebk popr. I nebiokvalita od drobných zemedelcu-chce to kupovat od provereneho dodavatele. Jinak já také kupuju převážně ovocné příkrmy od babylove (dm značka) a žádný problém. Masozeleninove kupuju spíš občas a to od Hami a spokojenost.

kaja2016
20. dub 2017

@jezz13
@lovely_creature jde taky o to, že když tam spadnul vlas, tak co tam ještě dalšího mohlo spadnout, co není vidět. 🙂

pekluska88
autor
20. dub 2017

@kaja2016 přesně... Děkuji za pochopení... Jde o to, jak moc je ta kvalita vlastně hlídaná, když se nikdo ani neobtěžuje, aby si nasadil síťku na hlavu. Budu mít teď opravdu problém jí ty skleničky dál dávat, bůh ví, co v tom všechno je... Napíšu do DM email. Třeba si to lépe ohlídají. A po dnešku se o to více těším na domácí zeleninu!

riakuk
20. dub 2017

Dcery byly do 13 a 14 měsíců kojené a tak jim normální jídlo moc nejelo. Co jsem doma uvařila, jsem pak mohla vyhodit, protože toho jedly minimum a akorát s tím bylo spoustu patlání a nepořádku. Kupovala jsem jídlo ve skleničkách. Jezdili jsme do Německa - říká se, že německá kvalita je úplně jinde. Vlas najdete i v jogurtu, salámu,.... Spíš bych řekla, že to byla náhoda. Upozorňuji, že nekupuji bio a nejsou "biomatka".

hihi25
20. dub 2017

My ted byly nakupovat v nemecku prirkmy. O to, ze je to levnejsi uz nejde... ale ta chut. Krasne to voni a ma to chut. Ovocne kapsicky 100%ovoce, bez pridaneho cukru stavy... super. Pokud to mas kousek, tak doporucuju.

kaja2016
20. dub 2017

@pekluska88 haha, chapu. Alr víš co, přijde mi to zvlastni, protože jsem spíš čekala, že tahle výroba bude plně automatizovaná. Třeba šlo o vlas opraváře, kdo ví, kazdopadne slušný výrobce se ti ozve a vysvetli. Ale jinak mojí dceři je rok a měsíc, ty dm skleničky ovocné kupují cca od pátého měsíce a opravdu jich zdlabla již mraky a žádný vlas tam nebyl, tak snad kde o ojedinělou vec.

kassandra1
20. dub 2017

@astyna Já jsem překvapená, že je ještě v dnešní době někdo tak naivní, že věří na tzv. farmářské trhy. Nakoupí se to v Penny marketu a pak prodají mnohem dráž na farmářském trhu, to je byznys 😅

No a čeští zemědělci to je kapitola sama pro sebe. Buď fňukají, že je moc sucho nebo moc prší, moc horko nebo moc zima. A proto musí samozřejmě zdražit 😅 Tohle podporovat nemám zájem. Navíc jíst se to nedá, tvrdé broskve bez chuti, děkuji nechci. Už se těším na dovču do Itálie, kde je broskev slaďoučká.

astyna
20. dub 2017

@kassandra1

Njn když broskve ze španělska mají delší období sluníčka, ale zase se musí někde uskladnit a otrhat v polotvrdém stavu. A banány u nás nerostou, že... Mě to prostě tak víc vyhovuje, ty lidi už znám, bedýnky jsou taky super.

Budeš se divit, ale já tam vždy nakoupím levněji - naposledy vloni jablka za 15Kč/kg, brambory za 10Kč/kg, kde to v Penny najdu, prosím tě? 🙂)

Ne nadarmo můj děda říkával - naše jablka mají chuť. Ta vyhnaná mi nic neříkají.

kaja2016
20. dub 2017

@kassandra1 hele nase farmářské trhy jsou fajn, u nás to teda je zjevné,že to nikde nekupuji, ale jako jak to hnoji, to nevím, proto jsem dcerce že začátku dávala jen skleničky, ale o ovoci a zelenině myslím dost vypoví barva a vůně a následně i chuť. A co se masa týče, tak treba u nás prodávají opravdu dobře kuřecí maso.

kassandra1
20. dub 2017

@astyna Nejde jenom o broskve...Taková česká rajčata je jen obal naplněný vodou, bez chuti...Ještě že mám domácí.

No tak hlavně že máte z toho dobrý pocit, to kolikrát evidentně stačí 😅

mku
20. dub 2017

@lovely_creature 100% jsou detske prikrmy v jine kvalite nez zelenina z obchodu... u surovin do vyziv se totiz hlida i to, jak je to pestovane, hnojene atd... to u klasicke zeleniny neni... pred lety jsem byla pracovne v jedne fabrice na detskou vyzivu a tam by se dalo jednak z podlahy jist, jak tam bylo cisto, jednak museli mit velmi prisne certifikaty na kazdicky kousek ovoce nebo zeleniny ci masa, ktere chteli pouzit.
Sama jsem dceru diky tomu do roka krmila ze sklenicek, pak uz jedla s nami, ale zeleninu a ovoce jsem se snazila pouzivat hlavne domaci, o ktere jsem vedela ze je opravdu "bio" bo ji pestovala s laskou babicka 🙂

jezz13
20. dub 2017

On není farmářský trh jako trh. Třeba v Praze na Tyláku si myslím, že půlka ovoce je fakt z velkoskladu. Naproti tomu o 2 km dál na Jiřáku mají u každé bedny jablek uvedený i sad a jablka opravdu chutnají jak domácí od dědy stojí cca 24 kč/kg...

murc
24. dub 2017

Tak určitě to není v pořádku, od toho se na sklenici uvádí výrobce, abys ho mohla kontaktovat. Jedná se o klasickou reklamaci. Když se jim ozveš, budou s tím něco dělat. Navíc často za takovou reklamaci posílají omluvný balíček. Tady na koníkovi se ti možná uleví, ale jinak to je k ničemu.
Pracuji v potravinářství. Představa, že si někdo nenasadil na hlavu síťku je naivní. To už si dnes nikdo nedovolí. Síťku máme na hlavě celý den, i když sedíme v kanceláři a k výrobě se ani nepřiblížíme. Totéž platí pro údržbu, auditora nebo návštěvu. Přesto máme reklamace na vlasy, z toho cca polovina jsou sice štětiny ze smetáčků, ale pořád je to cizí předmět ve výrobku. Takže opatření jsou, několikastupňové kontroly také, ale stejně to není 100%.
Skleničky používám vyjímečně, pokud třeba není čas. Většinou chystám čerstvé. Několikrát mi jídlo ze skleničky obarvilo plastové nádobí a nejde to vyčistit, přestože složení bylo ok. To mi domácí nikdy neudělalo, ani řepa ne. Tak tomu kupovanému moc nevěřím.

meta123456789
24. dub 2017

Já z DM nakupovala příkrmy velmi často a nikdy v tom nebyl problém. Kupovala jsem zejm. Alnaturu, dětem chutnala, nikdy jsem v tom nic nepatřičného nenašla...jsem dost překvapená, že se tam něco takového dostalo :( ALe jak říkám,já považovala vždy Alnaturu za jednu z nej značek