Holky od kdy můžu malému (14 měs.) dávat pít kravské mléko? Nyní mi pije UM tak 4x za den, z toho 2x v noci. Chtěla bych třeba jen jednu dávku nahradit.
A do kdy se vám děti budily v noci na mléko.? Díky
@sinorina Ano, dnes se říká od dvou let, nicméně generace našich rodičů se s tím nepárala a dávala kravské teřba od tří měsíců, i dřív. Mně se syn na mléko budil cca do dvou let.... Jinak to vám pije dost, já od roka dávala UM 3xpřes den a 1x v noci...
Kravské mléko se může od roka, nejlépe čerstvé a plnotučné. Jinak UM je také kravské mléko až na vyjímky a složení toho od 1 roku je prakticky totožné s čerstvým mlékem.
@hojda Já to osobně přímo nezkoumala, ale chodím mezi holky, co jsou hodně alternativní, látkové pleny, neočkování, bio strava, kojení a většina z nich od 1 roku to čerstvé mléko jako doplněk (většina ještě stejně kojí) dává a právě zkoumali i to složení, ale odkaz už nedohledám. Ono to UM a jeho používání do 3 let a déle je hlavně lobby výrobců.
V kravským je mnohem méně železa, než malá mimi potřebují a celkově v něm není tolik toho výživného...navíc v UM bude asi trochu upravené i to množství bílkoviny....jako je to věcí každého, ale jelikož já jsem alergik(ne na mléko ale), tak se doporučuje kravské až tak od těch 2 let kvůli minimalizaci rizika vzniku alergie
Mladej se v 11. měsíc odstavil a pak už jen UM.
Myslím, že tu nedávno podobný dotaz byl... Dle naší pediatričky (a i v různých článcích bylo také uvedeno) by se kravské mléko (nevařené) nemělo dávat dětem mladším 2 let (např. je tam větší množství bílkovin apod.). Od 1 roku možno vařit z kravského mléka (plnotučného, pasterizovaného). Pití UM je u dětí individuální. Dcera teď oslavila 2 roky a UM při spaní se nechce vzdát. Pokud jí ho nedám, vzbudí se hlady.
Jinak by se mělo dávat cca do 2 let. Bylo nám řečeno, že v UM jsou různé živiny a vitamíny, železo...
No tak naše malá dostala poprvé kravské mléko něco kolem roku - čerstvé (ještě vlažné 😀 ), nepřevařené - vůbec nic se jí nestalo, hrozně jí chutnalo a od té doby jiné ani nechtěla. Studené čerstvé mléko od kravičky pije dodneška (5let) a začali jsme to prokládat i kozím 😀 Každé dítko je jiné, ale pokud nemá dispozice pro alegii na bílk. kravského mléka a vůbec potraviny, asi bych se toho tolik nebála.
ja chci do 2 davat UM, pak kravske, jestli ho vezme na milost.
Dle doporučení WHO by kravské mléko nemělo být zařazeno dříve než v 9 měsících věku, protože má nízký obsah železa (navíc špatně vstřebatelného) a naopak vysoký obsah bílkovin a sodíku (až čtyřikrát větší než v mateřském mléce). Od 12 m lze kravské mléko používat při přípravě potravin, od 18 m i podávat k pití.
Je vhodné preferovat plnotučné mléko - jednak je svým složením bližší mléku mateřskému (to obsahuje 4 % tuku), jednak má ve srovnání s odtučněným mlékem přece jen nižší obsah zmiňovaných bílkovin.
ja chci do 2 davat UM, pak kravske, jestli ho vezme na milost.
@zamilovanadonej asi jsem to spatne napsala, UM mu davam v 5, 9, 21:30 a pak jeste tak kolem 2 hodiny
@sinorina Jo, to spíš já špatně pochopila 😕 😅
Ja se ptala me dr,co mam delat,ze sice jeste kojim,ale mene,malemu je 13 mes a odmita UM. Rikala,ze nemam stresovat,pokud ji tvarohy,jogurty a podobne,tak je vse v poradku,i plnotucne kravske mam nabidnout,ale kdyz ho pit nebude,nic se nedeje. Tak bych to opravdu tak nehrotila,je daleko vic zel,nez trochu mleka😉
Kravské mléko nejdřív po tom druhém roce...