Dobrý den!
Dávám své holčičce zeleninový příkrm /zeleninovo-masový, jednou denně (obídek) sní celou skleničku cca 125g, mám ji to dávat zapít vodou? Můžu zkusit i dětský neslazený čaj ? Popř jaké mi doporučíte jiné varianty.
Než jsem začala přikrmovat, dostávala 120-150 ml UM 5x-6x denně, poté jsem začala se zeleninovým příkrmem, pak zeleninovo-masový, to zn. že jsem tedy vypustila jednu dávku mléka. Nyní ji dávám obědový příkrm a večer rýžovou neslazenou nemlečnou kaši, kterou rozmíchám v UM na které je zvyklá (dávám 2 polévkové lžíce, které někdy sní a někdy ne.. Kdy mám nahradit další dávku UM třeba ovocnou presnídávkou kolik by vlastně UM měla správně vypít aby do sebe dostala dostatečné množství tekutin? A jaké potraviny jsou pro ni vhodné?
Může syrové ovoce nebo tepelně upravené? Slyšela jsem, že syrové ovoce by měla jíst až na roce... Je to pravda? Jak je to třeba s brambory? Ty se prý taky nedoporučují...
Ještě dotaz, jak je to s jemností či hrubostí pokrmů?
Poraďte mi prosím, je to pro mě spíše stres než radost🤷♀️😞. Na internetu a lidé kolem do mě masírují co by měla nebo neměla mě z toho jde hlava kolem.
Mnohokrát děkuji za rady! ☺️
Měla by jist bezlepkové potraviny?
Tak já dávám ráno kolem 6 MM, pak kolem 9te většinou kapsicku presnidavky, potom v 11 kojim je zvykla usinat na prsou tak na poledni spanek, v půl 3 oběd cca 200g, v půl 6 buď jogurt nebo kaše a v půl 9 MM
A v průběhu dne vypije cca 150ml čaje dávám sunarek granulovany
@betus19 Také mám 7 měsiční a přes den už nemáme žádné mléko. Dostane vždy ráno, pak ovocná přesnídávka, masozeleninový oběd, odpo třeba kousek banánu, na žužlání rohlík a večer kaše a pak mlíčko a spát. Budí se ješte 1 v noci na mliko, takže má 3x Cca 180ml mléka teď a 120 v kaši. Čaje mi vypije jak kdy, někdy 150ml a teď vypila zas jen 50ml třeba 🙈 každopádně nám Mudr řekla, že musíme do 7m zavést lepek.
a naše 7-měsíční je pořád jen na mlíku.... nic do ní nedostanu ☹
Moje 8 měsíční má oběd, svačinu i večeři, ale ani jedno jídlo jí plně nenahrazuje kojení. Dávám kousky do ruky (syrové i vařené), mixuji do skorohladka. Zavedeno máme skoro vše - jogurty, lepek. Pije u každého jídla vodu/bylinkový čaj pro děti. A tedy prso no.
Příkrmy nedáváme vůbec 🙂 Obě děti jedly vše co my, od malinka 🙂
Tak zatím skóre dvě děti a ani jedno ještě v 7 mesicich prikrmy nedostavalo. Obě tou dobou plně kojené.
@betus19 Ovoce lepsi tepelne upravene. Brambory jsem taky nedavala. Kousky to chce, aby se naucili kousat (muzou i dasnickami), deti co to maji hodne dlouho hodne mixovane pak nechteji kousat..takze nejlepsi rozmackat vidlickou..pridane neco rozmixovat a do toho zamichat rozmackane.
Já dávala, kolik snědl. Doktorka říkala, že by měl tuším někdy kolem 9 měsíců sníst celou skleničku... no, nic moc.
Důležitější je, aby prospívala, byla "živá", hýbala se, komunikovala - a přibírala.
Drobek mi občas něco uloupil, tak jedl kusy, jinak mix.
Ovoce a zeleninu ideálně čerstvé, ale samozřejmě záleží co - mrkev nejlíp povařit na kostičky, jahody i čerstvé.
@betus19 jj, informaci je na netu až moc a protiřečí si. My dáváme kousky a MM kolik chce. Ještě neznakuje, takže nabízím standardně po 3h, občas si přileze a hrabe do výstřihu, tak dostane dříve. Ohledně UM bohužel netuším. Ještě nedávno se říkalo, že lepek až v roce, teď zas říkají brzo, ale málo a občas. A zatím ideálně bez pečiva; třeba jáhly, oves, quinoa, těstoviny (my dáváme 1 lžičku max 1 týdně). Čerstvé ovoce není problém, jen zatím všechno loupu vč. třešní a hrozna, nevím, jestli je to potřeba pro 8m mimčo. Ovoce dopoledne a k obědu, později ne, je hodně sladké. Jahody, maliny, ostružiny až cca od 9.mesice, citrusy ještě později.
Hlavně se nestresuj a sleduj svoje mimi, co mu vyhovuje. Sama poznáš nejlépe, co a kolik potřebuje ;)
Kojene deti v 7 mesicich nemusi mit nahrazeny zadny chod. Stale je dulezite mleko, prikrmy jsou pouze na seznameni s jinou chuti. Jak je to s detmi na UM netusim, ale predpokladam, ze to bude podobne.
@betus19 syn 9m vypije za den um mléka cca 500-600, dáváme snídaně mléko někdy i jogurt s ovocem, oběd maso+zelenina, svačina ovoce, večeře krupicova kaše s ovocem, 2.vecere mléko. Vodu nebo čaj přes den vypije 20-50ml víc ne těch 50ml především když je větší teplo nebo cestujeme. Zatím jsem ani u jednoho jídla nemohla odbourat um prostě ho chce jinak začne řev a to ji 250g porce. Lepek máme zavedený v podobě piškotů, jídlo mu mixuji nebo beru vidličkou (i když nemá zuby tak úplně do hladka už mu to nedělám) některé ovoce už kouše i dásněmi.
Myslím si že ohledně mlíka ať je to kojení nebo um je to vždy hodně individuální podle dítěte. S naší doktorkou jsem o odbourání mlíka mluvila a řekla mi že pokud ho stále vyžaduje ke každému chodumam mu ho dát. Jinak se stravou jsme začali od 5m.
@betus19 https://belandy-ditepodlupou.cz/knihovna/o-zdra...
Doporucuju precist
Malý je 7 měsíců a ráno dávám UM, za tři hodiny ovocnou presnidavku pak oběd (230g) a má v tom normálně kusy jídla, další jídlo ji dávám jogurt a na spaní zase UM 🤷♀️ A čaj má u sebe furt, když chce, tak se napije. Doktorka řekla, ze takhle je to ideální 😊 Jinak jsem koupila ovocnej dudlík a do toho ji dávám normálně syrovou zeleninu a ovoce.