Kolik příkrmů by mělo sníst 7měsíční mimi za den? Co vše mu dát? Kolik příkrmů by mělo nahradit mléko?

betus19
18. črc 2020

Dobrý den!
Dávám své holčičce zeleninový příkrm /zeleninovo-masový, jednou denně (obídek) sní celou skleničku cca 125g, mám ji to dávat zapít vodou? Můžu zkusit i dětský neslazený čaj ? Popř jaké mi doporučíte jiné varianty.
Než jsem začala přikrmovat, dostávala 120-150 ml UM 5x-6x denně, poté jsem začala se zeleninovým příkrmem, pak zeleninovo-masový, to zn. že jsem tedy vypustila jednu dávku mléka. Nyní ji dávám obědový příkrm a večer rýžovou neslazenou nemlečnou kaši, kterou rozmíchám v UM na které je zvyklá (dávám 2 polévkové lžíce, které někdy sní a někdy ne.. Kdy mám nahradit další dávku UM třeba ovocnou presnídávkou kolik by vlastně UM měla správně vypít aby do sebe dostala dostatečné množství tekutin? A jaké potraviny jsou pro ni vhodné?
Může syrové ovoce nebo tepelně upravené? Slyšela jsem, že syrové ovoce by měla jíst až na roce... Je to pravda? Jak je to třeba s brambory? Ty se prý taky nedoporučují...
Ještě dotaz, jak je to s jemností či hrubostí pokrmů?
Poraďte mi prosím, je to pro mě spíše stres než radost🤷‍♀️😞. Na internetu a lidé kolem do mě masírují co by měla nebo neměla mě z toho jde hlava kolem.
Mnohokrát děkuji za rady! ☺️
Měla by jist bezlepkové potraviny?

sarah1999
18. črc 2020

Malý je 7 měsíců a ráno dávám UM, za tři hodiny ovocnou presnidavku pak oběd (230g) a má v tom normálně kusy jídla, další jídlo ji dávám jogurt a na spaní zase UM 🤷‍♀️ A čaj má u sebe furt, když chce, tak se napije. Doktorka řekla, ze takhle je to ideální 😊 Jinak jsem koupila ovocnej dudlík a do toho ji dávám normálně syrovou zeleninu a ovoce.

monimia
18. črc 2020

Tak já dávám ráno kolem 6 MM, pak kolem 9te většinou kapsicku presnidavky, potom v 11 kojim je zvykla usinat na prsou tak na poledni spanek, v půl 3 oběd cca 200g, v půl 6 buď jogurt nebo kaše a v půl 9 MM
A v průběhu dne vypije cca 150ml čaje dávám sunarek granulovany

zuzroko
18. črc 2020

@betus19 Také mám 7 měsiční a přes den už nemáme žádné mléko. Dostane vždy ráno, pak ovocná přesnídávka, masozeleninový oběd, odpo třeba kousek banánu, na žužlání rohlík a večer kaše a pak mlíčko a spát. Budí se ješte 1 v noci na mliko, takže má 3x Cca 180ml mléka teď a 120 v kaši. Čaje mi vypije jak kdy, někdy 150ml a teď vypila zas jen 50ml třeba 🙈 každopádně nám Mudr řekla, že musíme do 7m zavést lepek.

petracig
18. črc 2020

a naše 7-měsíční je pořád jen na mlíku.... nic do ní nedostanu ☹

jjasmina
18. črc 2020

@petracig a co dr na to, když nemá žádnej příkrm, v poho?

zirafka11
18. črc 2020

Moje 8 měsíční má oběd, svačinu i večeři, ale ani jedno jídlo jí plně nenahrazuje kojení. Dávám kousky do ruky (syrové i vařené), mixuji do skorohladka. Zavedeno máme skoro vše - jogurty, lepek. Pije u každého jídla vodu/bylinkový čaj pro děti. A tedy prso no.

miba10
18. črc 2020

@petracig neřeš to. Dcera mi nejedla příkrmy do roka a kousek. Jediné co si vzala byl jogurt, puding, Monte atd. Ona na to přijde. Dcera přišla jídlu na chuť když zjistila, že existují hranolky a rohlíky 😂
Pokud pribira, tak to nech na ni

pernicek1
18. črc 2020

Příkrmy nedáváme vůbec 🙂 Obě děti jedly vše co my, od malinka 🙂

petracig
18. črc 2020

@miba10 právě moc nepřibírá no ☹ je teda kojená. ona to jídlo prostě nějak neumí v tý pusince zpracovat a spolknout, leze jí to ven a když jí to šoupnu moc dozadu, tak se dáví.

petracig
18. črc 2020

@jjasmina my jsme byli na půlroční prohlídce a pak jsem teprve začala dávat příkrmy, jdeme až v 8 měsících

pindrusice
18. črc 2020

Tak zatím skóre dvě děti a ani jedno ještě v 7 mesicich prikrmy nedostavalo. Obě tou dobou plně kojené.

jjasmina
18. črc 2020

@petracig Aha mě totiž sem tam i napíše dr mail , jak nám jde papání 🙂 Ale malá teda chce všechno ochutnávat

petracig
18. črc 2020

@jjasmina ale stacilo si tu postezovat a dneyka uz se celkem rozjedla 🙂

jednaholkaa
18. črc 2020

@betus19 Ovoce lepsi tepelne upravene. Brambory jsem taky nedavala. Kousky to chce, aby se naucili kousat (muzou i dasnickami), deti co to maji hodne dlouho hodne mixovane pak nechteji kousat..takze nejlepsi rozmackat vidlickou..pridane neco rozmixovat a do toho zamichat rozmackane.

j83
19. črc 2020

@petracig pokud na váze neztrácí, tak bych to zatím neřešila. Bude jist, až bude připravená. Jestli dáváš mixovanou, zkus kousky podle blw, třeba si na to pak lépe přijde. Pokud neznáš, najdeš buď jako blw, nebo napiš sz, můžu ti k tomu něco poslat.

merope
19. črc 2020

Já dávala, kolik snědl. Doktorka říkala, že by měl tuším někdy kolem 9 měsíců sníst celou skleničku... no, nic moc.

Důležitější je, aby prospívala, byla "živá", hýbala se, komunikovala - a přibírala.

Drobek mi občas něco uloupil, tak jedl kusy, jinak mix.

Ovoce a zeleninu ideálně čerstvé, ale samozřejmě záleží co - mrkev nejlíp povařit na kostičky, jahody i čerstvé.

j83
19. črc 2020

@betus19 jj, informaci je na netu až moc a protiřečí si. My dáváme kousky a MM kolik chce. Ještě neznakuje, takže nabízím standardně po 3h, občas si přileze a hrabe do výstřihu, tak dostane dříve. Ohledně UM bohužel netuším. Ještě nedávno se říkalo, že lepek až v roce, teď zas říkají brzo, ale málo a občas. A zatím ideálně bez pečiva; třeba jáhly, oves, quinoa, těstoviny (my dáváme 1 lžičku max 1 týdně). Čerstvé ovoce není problém, jen zatím všechno loupu vč. třešní a hrozna, nevím, jestli je to potřeba pro 8m mimčo. Ovoce dopoledne a k obědu, později ne, je hodně sladké. Jahody, maliny, ostružiny až cca od 9.mesice, citrusy ještě později.
Hlavně se nestresuj a sleduj svoje mimi, co mu vyhovuje. Sama poznáš nejlépe, co a kolik potřebuje ;)

puhelin
19. črc 2020

Kojene deti v 7 mesicich nemusi mit nahrazeny zadny chod. Stale je dulezite mleko, prikrmy jsou pouze na seznameni s jinou chuti. Jak je to s detmi na UM netusim, ale predpokladam, ze to bude podobne.

lula86
21. črc 2020

@betus19 syn 9m vypije za den um mléka cca 500-600, dáváme snídaně mléko někdy i jogurt s ovocem, oběd maso+zelenina, svačina ovoce, večeře krupicova kaše s ovocem, 2.vecere mléko. Vodu nebo čaj přes den vypije 20-50ml víc ne těch 50ml především když je větší teplo nebo cestujeme. Zatím jsem ani u jednoho jídla nemohla odbourat um prostě ho chce jinak začne řev a to ji 250g porce. Lepek máme zavedený v podobě piškotů, jídlo mu mixuji nebo beru vidličkou (i když nemá zuby tak úplně do hladka už mu to nedělám) některé ovoce už kouše i dásněmi.
Myslím si že ohledně mlíka ať je to kojení nebo um je to vždy hodně individuální podle dítěte. S naší doktorkou jsem o odbourání mlíka mluvila a řekla mi že pokud ho stále vyžaduje ke každému chodumam mu ho dát. Jinak se stravou jsme začali od 5m.

betus19
autor
26. črc 2020

@lula86 a jak je to s tím lepkem někdo říká nedávat někdo zase že ano... Co mě říká selský rozum je, že děti krmene mateřský mlékem ten lepek nebo složky z něho dostanou přes prso, ale co ty na UM? Děkuji za odpověď

lula86
26. črc 2020

@betus19 mi dáváme ale v opravdu málem množství a ne pořád, jsme na um. Ale také jsem četla různé debaty že ke lepší počkat.