Kojené dítě nechce pít nic kromě mateřského mléka

lucka662006
29. zář 2014

Ahoj maminky, které kojily, prosím o radu. Malému je 10 měsíců, a odmítá pít cokoliv kromě MM. MM je dostatek, žízeň nemá, ale nemohu ho přeci stále jen kojit, musí začít pít vodu, čajíčky, apod. Odmítá savičku Avent č. 1 i 2., džusíky i vodu. Jjinou savičku jsem nezkoušela, nemám bohužel peníze, abych mohla zkoušet x druhů saviček. Dcera ji přijala docela bez problémů. A nechat ho třeba 5 hodin vyžíznit, to mi prostě nedá. Jak a kdy začaly Vaše kojené děti pít i jiné nápoje? UM mu kupovat nebudu, když mohu kojit.... Papá hezky. Prosím poraďte.

zazana81
29. zář 2014

@lucka662006 Moje dcera také dlouho nic nechtěla, nakonec začala pít z lahvičky Avent, která měla ale pítko pro děti od 6 měsíců - takové měkké bílé ploché - není to savička, ale už pítko. Lahvičku jsem nabízela, ukazovala, jak v ní šplouchá voda, dávala do ručiček držet, až se to prostě jednou povedlo a napila se.

katyxq
29. zář 2014

Tak mu nabídni normální porcelánový hrneček 😉, je zbytečnost učit dítě pít z kojenecké láhve (která má tak akorát potenciál ohrozit přisátí a kojení), nebo třeba brčko, venku se dají použít PETky se sosacím uzávěrem (jako má 0,75l vpda Rajec nebo Aquila) ... a neboj, až bude mít potřebu pít, tak začne. Nejlepší je voda, čistá, dobrý je taky třeba rooibos.

elana
29. zář 2014

@lucka662006 jen se zaháčkuju...mám stejný problém s 9m dcerkou 😒 Už bych docela ráda třeba po ovocné svačině nedokojovala (toho sní mraky...celý banán+třeba 2 jahody-to celé namačkané vidličkou do kelímku 100% ovoce např. od Sunárku) nevidím moc důvod, proč ještě kojit, když by stačilo "spláchnout" pusinku troškou čisté vody, když nasycená je až kam. Ale prostě nic jinýho nebere.

v létě, jak byly vedra, tak jsem do ní násilím dostala semtam pár lžiček čistý vody, ale jinak nechce nic a z ničeho. Syn kojený nebyl (do 4m dostával MM odsávané, takže flašku znal a uměl z ní) a pil pak jakékoli jiné pití prostě z flaštičky. Ona nechce nic.

kamarádka mi teda radila už prostě fakt to prso po sytém jídle (tj. třeba u nás té svačině a obědě) nedat, že se syn naučil pak na vodu. Zatím jsem to nezkoušela, ale uvažuju o tom.

jitka_avene
29. zář 2014

ahojky taky bych potřebovala poradit, moje dítě se sice napije z lahvičky (čaj, voda), ale nechce nic jíst, když se přiblížím se lžičkou zatne zuby a nedostanu do něj nic, když náhodou polkne oklepe se hnusem a nebo se začne dávit, a to má všechno maximálně rozmixované. Přitom před tím než prodělal 6.nemoc normálně na lžičku od 6 měsíců jedl, teď už cca 2 měsíce nic a bude mu 10 měsíců. S dcerou jsem tohle nezažila a už mě to neustálé kojení začíná vyčerpávat.
@elana
@zazana81
@katyxq
@lucka662006

blondynka400
29. zář 2014

@elana já tedy nikdy po jídle už nedokojovala (jakmile toho snědly dost). Vždy jsem nabídla vodu (v tomhle věku už bych láhev nedávala, stačí pítko, hrneček), na začátku tomu moc nedaly, ale postupně obě začaly krásně pít 😉

katyxq
29. zář 2014

@jitka_avene nám se malá rozjedla a v souvislosti s tím i rozpila po roce a čtvrt, prostě nabízet, nenutit a ono to přijde (a než by se nekojila, radši by byla hlady - a týrat jsem ji rozhodně nehodlala)

dokument
29. zář 2014

jé, tak tomy jsme na tom stejně, 10 a půl měsíce a nic jiného pít nechce. Trošinku pije čaj, když mu nabídnu, ale moc ne. Vodu, taky miminálně. Když píšou holky ve skupině, který mqají podobně starě děti, že jim vypijí třeba i půl litru, tak si připadám, jako kdybysme spadli z višně, nedáme ani 2 dcl denně. Prostě kojím a to mu chutná nejvíc. Doktorka se mě vůbec na pití neptala, v poradně, jen kontrolovala jídlo, jak a co jí. A samozřejmě ví, že je plně kojený.

nevypije ani deci denně, natož dvě...když to po sobě čtu. Třeba jen pár mililitrů, deset, dvacet, čtyřicet, ale nemusí mít nic, radši se ozve, že chce prso

jitka_avene
29. zář 2014

@katyxq díky, tak holt musím vytrvat, s dcerou jsem tohle nezažila tak mě to vyvádí ted z míry 😕

lucka662006
autor
29. zář 2014

před třemi dny vypil cca 50 ml vody s džusem (kojeneckým od Hipp bez cukru), ale teď dva dny už zase nechce vůbec nic, jen MM, jak vidí lahev, už jí odstrkuje rukama a začíná brečet...

lucka662006
autor
29. zář 2014

Počkám asi ještě měsíc a pak začnu nabízet tu lahvičku od Avent s nevylévacím pítkem, kterou máme po dceři, možná předtím zkusím třeba 4 hod. nenakojit, aby měl žízeň. Dělám to taky tak, že vodu přimíchávám do příkrmu, aby vůbec znal jiné tekutiny, než MM.

andelka
29. zář 2014

Starší nepil přes den nic dokud jsem přes den kojila. Takže do 10,5 měsíce. Pak už teda vzal namilost silikonové barevné pítko MAM a v 1 roce už vypil litr. Nabízela jsem mu kdeco od 8m a nula bod. Mladší v podstatě to samé. Od 9m už nebyl kojený přes den (jen někdy po obědě) a začal pít kolem 10 měsíce. Než pochopili pití nebo měli prostě zájem, jsem jim dávala víc řidší příkrmy. Kousky jim stejně dělaly problém.

ladie
29. zář 2014

Syn třeba koj. láhev nikdy nevzal a nepil ani z netekoucích hrnečků. Vzal jen klasický hrneček s dírkama, jaké byly za nás. Nebo láhev s brčkem (mají třeba v DM), příp. lahve s pítkem (Rajec a spol.) 🙂

ev.ka
29. zář 2014

@katyxq souhlasim, syn do teď nic nechtěl, jednou se mi sápal po hrnčku, tak jsem mu ze "srandy" dala a on se docela pěkně napil a od té doby mu to zůstalo (má 8m)

mirkapalcr
29. zář 2014

Ja som dcerke najprv davala vodu lyzickou a normalne som kojila. Ked si zvykla na jej "chut" a prislo leto, nechala som jej na stole avent nevytekajuci poharik s vodu, nech si cvici pitie. Trvalo to dllllho, kym z neho pila, vlastne az teraz zacala pekne pit, tzn. ona predtym tu vodicku z pohara aj potiahla, ale hned ju vypluvala. Teraz si ju vycucne a hned aj prehltne, takze uz sa takmer vobec nepooblieva. Flasku tiez vobec nechcela, UM pije z klasickeho pohara s pititkom, ako byvali kedysi - ten s velkymi otvormi, ale musim jej pomahat. Inak, na UM som ju ucila tri mesiace, stale ho odmietala a ja som to uz chcela vzdat, ze budeme jednoducho bez UM, ked sa "chytila". Ale tiez najprv lyzickou a potom neskor uz z toho pohara. Kojenie som uz chcela ukoncit, preto to UM, ma 13 mesiacov.

stannerovi
29. zář 2014

U nás lahvička neměla vůbec úspěch, až učící hrníček zabral + pohankové křupky, po těch má sucho v puse a pak vypije cokoli, naše maximum je 1/4 litru čaje denně, navíc jsou křupky zdravé a dobré na stolici🙂 A jinak co jsem slyšela u lékaře i od ostatních již ostřílených kojících maminek je nižší nebo nulový příjem tekutin u kojených dětí vcelku normální záležitostí...a časem se to se stále tužším druhem stravy upraví...

naomi6
30. zář 2014

@lucka662006 Ahoj, já mám kloučka - 9 měsíců a zatím také jen kojím. Zkoušela jsem mu dát picí hrníček pro šestiměsíční děti, ale moc to nechce, spíš si s tím pohraje. Doktorka říkala, že to vůbec nevadí, ať jen kojím, časem se to naučí všechny děti. A když je dost mlíka, tak to nějak extra neřeším. Držím palce 😉

vendulida
26. čer 2015

U nás lahvička neměla vůbec úspěch ...