kdy jste zacinali prikrmovat a s cim? jak poznat ze mlicko nestaci?
mala ma 21 tydnu a plne kojim, poslednich par dnu porad nasava. vazi skoro 8 kg a 68.5 cm. nevim jestli ji to staci.
Začala jsem zavádět příkrmy od ukončeného 6.mesice, do té doby plně kojeny a to jsem krmila někdy i co hodinu - měla jsem hodně vodové mléko, takže spousta pocuranych plen. Malý ale přibiral - i když nebyl nikdy žádný cvalik. A příkrmy jsem začínala zeleninou - dyni, bataty, cuketou atd. Pak cca po měsici ovoce a myslím okolo 8. Měsíce maso (to jsem kupovala hipp)
@florida2001 U kojeneho miminka se rika, ze od ukonceneho 6. mesice. Kdybych to mela drzet, tak me deti sni. 😀 Ja jsem zacinala vzdycky, kdyz mi deti zacaly zavidet jidlo. Nejdriv zvedavy pohled, pak psi pohled, pak ukrivdeny pohled "a mme jsi nic nedala?!" a nakonec zacaly pomlaskavat. 😀 Ted mam 4,5 mesicniho a uz jsme v prvni fazi, tak cekam, ze do mesice nejdele zacneme.
@florida2001 moja ma 15 mesiacov a su dni kedy mam pocit ze jej zavadzam prikrmy :D cize nemusis sa ponahlat.
@florida2001 má 5 měsíců a kousek? Jestli počítám dobře 😉 já bych počkala, není kam spěchat...
@florida2001 až bude mít o jídlo zájem, u nás to bylo kolem 5,5mes, začala jsem s dýni a vodnatou zeleninou
@florida2001 Až se začne zajímat o jídlo, není kam spěchat, první rok je spíše o seznamování a objevování. A za sebe doporučuji BLW, praktikovala jsem s mladší a obě nás to moc bavilo, mně to i ušetřilo práci.
Mimo téma: 21 týdnů????? To jako fakt furt počítáš na týdny? Já skončila po 4 týdnech. :D
Jinak já u obou plně kojených děti začala s ukončeným 5m. Přijde mi to tak akorát: 4 brzo, 6 pozde. 😀
21 týdnů..to abych si vzala kalkulačku 😀 .. u kojených se říká od ukončeného 6. měsíce, ale ani u jednoho dítěte jsme to nevydrželi, měli zájem o jídlo, takže už někdy v 5,5 měsících jsme začali. Já začínala lepkem (ale to fakt není o tom, aby se toho najedlo, je to jen tak půl lžičky), potom klasicky zelenina atd.
Záleží i na dětech, u mě ani jedno (plně kojené) o jídlo zájem nemělo. U staršího jsem nedočkavostí začala už někdy v 5,5 měsících a stejně byl až do 9. měsíce téměř plně kojený a já akorát nervózní, u mladšího jsem už tak nepospíchala a vzala to víc s nadhledem a bez přidělávání si práce.
Podle připravenosti dítěte...u jednoho v 6. měsíci, u druhého tak o 3 týdny později, teda pokud nepočítám to, co si občas ukradli z mého talíře dříve. Vážně není kam spěchat a BLW vřele doporučuju, maminku to osvobodí, odpadne takové to já se s tím patlám a ono sní 2 lžičky a můžu to vyhodit, a miminka to baví a rozvíjí u nich i fůru jiných věcí.
@florida2001 Já dávám příkrmy od 4m. Řekla mi to sama doktorka, že už můžu a malá od narození přibírala málo, takže mě tohle hodilo víc do klidu. Začínat se má zeleninou. Mrkev, dýně, bataty jsou na začátek nejlepší. Dávat pár dnů po sobě, aby se vychytala případná alergie. Po měsíci než jsem vyzkoušela snad vsechnu zeleninu jsem pridavala maso a od 6m ji dávám ráno kaši s ovocem, oběd maso a zeleninu a odpoledne ovoce. Do toho pořád kojím. Naštěstí mám jedlíka.
@florida2001 Co se týče zavádění příkrmů, poraď se se svým pediatrem. 🙂 Ten má nejvíc informací o tvém dítěti, řekne ti i čím máš začít, jak postupovat a tak dále.
Jinak dcera byla na um, příkrmy jsem zavadela asi od pátého měsíce. Začínala jsem dýni (vždycky na tři dny kvůli alergiim), cuketa, batáty, brambory, mrkve,.. Hodně lidí začíná mrkví, ale ta může způsobit zácpy.