Kdy začít s příkrmem?

sasak
3. říj 2019

Ahoj, chtěla bych vědět zda se některá z Vás setkala s názorem, že s přikrmováním začínáme už po šestinedělí. Z každé strany (babičky, maminky) mi říkají, že už mám po šestinedělí a mám postupně mezi kojením začít dávat půl lžičky mrkvové šťávy a postupně den ode dne dávky zvyšovat. Jejich argumenty jsou, že se alespoň dřív naučí baštit všechno a že všechny děti (jsem z 5 dětí) a děti sourozenců na tom vyrostli a jak prospíváme. Připadá mi strašně brzy toto začít dělat, ale zajímá mě jestli jste se některá z vás s tím setkala, případně zda jste to zkusily a kdy nejdřív jste začaly přikrmovat. Nemá smysl se na toto ptát doktorky, protože je mi jasný, že dřív jak před ukončeným 4 měsícem mi to nedovolí. Jen tedy ještě pro upřesnění, plně kojím pouze v noci, přes den kojím a dokrmuji umělým mlékem.

svntvt
3. říj 2019

@sasak podle me je to blbost, nejaka kravovina co se mezi nimi buhvi z jakeho duvodu traduje... Dneska se muzes ridit podle me lepsimi informacemi, ktere jsou postavene na vic, nez na domněnkách. Plně kojene dite staci zacit prikrmovat v 6ti mesicich, pokud dokrmujes UM, beru vzdy lepsi variantu kvalitni potraviny, takze bych klidne zacala prikrmovat ve 4 mesicich a zkusila to um odbourat/minimalizovat.

zuzita15
3. říj 2019

@sasak proboha jen to ne!!! To jsou 30 let stary nesmysly, ktery uz se davno nedelaji. Diteti se prvnich 6 mesicu vyvyji imunitni system a s nim spojena strevni mikroflora, proto se plne kojene deti zacinaji prikrmovat az po 6.mesici (ne nutne v 6.mesici, zalezi, jestli dite jevi o jidlo zajem), deti na UM ve 4.mesici, aby se UM co nejdrive nahradilo pestrou stravou. Zapomen na stavicky a na maminky s babickami, zapracuj na kojeni, kdyz kojis v noci, urcite se rozkojis i na denni kojeni, jinak doporucuju laktacni poradkyni, a zacni nejdriv! ve 4.mesici, pokud se nerozkojis, nebo nejdriv! v 6., pokud se rozkojis.

ocetnicek
3. říj 2019

Tak se řiď vlastním rozumem a pocitem, ne ostatními. Nám doktorka řekla na konci 4.měsíce a já stejně začnu až začátkem 6. měsíce.
Jako je fakt, že dnes se to všechno strašně hrotí a naše maminky fungovaly asi trochu jinak. Ale po šestinedělí bych určitě nezačínala, mlíko stačí.

svntvt
3. říj 2019

@ocetnicek taky jsem začala az po 6tem mesici a od 4.jsem u doktorky stale poslouchala, jaktoze jeste neji?!😂 Neji, protože to nepotřebuje 😁

veronikav31
3. říj 2019

Ahoj,je to blbost.Obě děti byly téměř od narození na UM a začínali jsme s ukončeným 4.měsícem,obě děti jedí vše. Tchán občas pronese,že on ve 3m pil klasické kravské mléko,ale před 60 lety bylo vše jiné.

veronikav31
3. říj 2019

Hlavně před 40 a více lety chodily maminky do práce brzo a od toho byly jesle,ale děti v té době musely jíst vše, nyní se chodí do školky mezi 2,5-5 lety a to děti jí už vše

sasak
autor
3. říj 2019

@veronikav31 no to je přesně ono, takhle to možná naše babicky a maminky dělaly, ale dneska je to vše jiné, proto jsem chtěla znát názor ještě někoho jiného, protože když jim to odmítám, tak se na mě pomalu rozcili, ze všechny děti na tom vyrostli a ze když oni měli děti, tak už pomalu v 6 měsíci drželi rohlík apod 😀

svntvt
3. říj 2019

@sasak je to boj s temi nazory starsich generaci 😂 ale tady mas opravdu lepsi informace ty, ne oni.

veronikav31
3. říj 2019

@sasak tak předně ty jsi maminka a ty rozhoduješ co dáš a kdy a co nedáš svému dítěti.Já se takhle několikrát podomlouvala se svou rodinou,jednou i dokonce s tchýní, že prý přeháním a že jsme jedli vše apd.,ale já jsem máma a já rozhoduji,jasně stručně jsem jim to nahlas vysvětlila několikrát a pak už byl klid

lennus
3. říj 2019

@sasak Je to totální nesmysl a co platilo dříve, nemusí platit dnes, protože dnešní době se o stravě, výživě a vlivu na imunitu a její vývoj ví mnohem více než dříve, do půl roku je nejlepší kojit plně, to říká i WHO. Nenechte si do toho kecat, pak budou mluvit i do dalších věcí, výchovy a tak. Je třeba začít postupně, ve střevech je imunita a zbytečně brzkým začínáním příkrmů je možné spíš zavařit na nějaké potravinové alergie.
Začetla jsem se do knihy z doby mé tchyně, kdy měla děti, bylo jí sedmdesát a psali tam třeba, že po narození je možné dát dítěti oslazený čaj, to přeci všichni ví, že cukr se malému dítěti - miminku nemá dávat. Dřív se hojně dávalo do chodítek a dělalo se hodně věcí jinak, dejte i na svůj instinkt. Mně se u druhého dítěte líbila metoda BLW a hrozně nám všem sedla, moc doporučuju! Každé dítě je jiné a doporučuje se začít v době, kdy se dítě aktivně zajímá o jídlo, dcera začala ještě před půl rokem, tak jsem jí třeba dala žužlat okurku, syn byl nedonošený, u něj jsem začala až po půl roce, to jsem ještě mixovala, ale mrkněte třeba na https://jidlodotlapky.cz/ nebo knihu Vím, co mi chutná, fakt jsem z této metody nadšená! Tchyně se děsila, že se malá udusí, ale brzy zjistila, co poslat dál do krku a co ne, ani se nebojí, že by spolkla malou hračku plus bravurně otáčí dudlík v puse, věřím, že to má vliv i na oromotoriku. 🙂

sasak
autor
3. říj 2019

@veronikav31 to se pak bojíš to dítě někde nechat na hlídání aby mu nenacpali párek a rohlík do ruky 😀 každopádně díky za názory, akorát mě to utvrdilo v tom co jsem si myslela

lennus
3. říj 2019

@sasak Napíšu ti ještě příklad, u syna jsem byla na stravu přísná a sklízím ovoce, jí až na červenou řepu, kterou plival už jako malý, vše, i saláty, krevety. U dcery jsem začala dříve s horšími věcmi, třeba před rokem už měla domácí buchtu, prostě je to těžší, když vidí bráchu a jako holka mi přijde bystřejší, jako nejí zle, ale je větší rypálek. A za sebe doporučuju se moc nepouštět se starší generací do diskuzí, říct já to dělám tak a je to, mně je jedno, že si někdo myslí něco jiného, já jsem rodič a dělám to nejlepší, co umím, oni to taky dělali! 🙂
S hlídáním je to tak, že jakmile už budou hlídat, musíš jim věřit nebo prostě spoléhat, že dítě má základ a občasný úlet mu neuškodí. U syna skoro 6 už sladkosti tolik neřeším, samozřejmě s mírou, hodně doma pečeme, ale u dcery to hlídat ještě musím, ta bude mít 1,5 roku

veronikav31
3. říj 2019

@sasak však jsem ji to taky u dcerky,když byla malá říkala,že pokud mají v plánu jí dávat něco za mými zády,tak jí tam dávat na hlídání nebudu.dala jsem jí poprvé na hlídání až v 1,5 roce,kdy jsem musela na pohřeb a je fakt,že tchýně nedala nic co jsem zakázala,to se bála, k našim šla až když uměla mluvit(ve 2 letech)

journals
3. říj 2019

Rozhodne ne!!! Zacala jsem az v 5,5 mesicich. I ve 4 mesicich je to zbytecne brzy 😢

amazonkajanik
3. říj 2019

Jako,nejstarší sestře bude 45let a rozhodně mi mamka nic takového neříkala. Pěkně až od 4měsíce,jelikož byl malý od příjezdu z porodnice na UM. V pondělí mu bylo 16týdnů a v úterý jsem mu dala První lžičku od Hami. Mrkvicka nám tak zachutnala,že dnes sklenku dojedl a zítra zkusíme dýni s rýží. Ale kdyby mi to blinkal,tak to utnu a odložim o týden

amazonkajanik
3. říj 2019

Jako,nejstarší sestře bude 45let a rozhodně mi mamka nic takového neříkala. Pěkně až od 4měsíce,jelikož byl malý od příjezdu z porodnice na UM. V pondělí mu bylo 16týdnů a v úterý jsem mu dala První lžičku od Hami. Mrkvicka nám tak zachutnala,že dnes sklenku dojedl a zítra zkusíme dýni s rýží. Ale kdyby mi to blinkal,tak to utnu a odložim o týden

svntvt
3. říj 2019

@veronikav31 ja jsem dokonce ze zacatku na hlidani nabalila jidlo/dobroty sve, aby meli hlidaci 😁 po cem sahnout a nemeli napinky davat čokolády a tak 😂 fungovalo to. Ted uz to tak neresim, ale korigovat to musim stale 🤔

pavca1982
3. říj 2019

Začala jsem asi kolem 7-8m. Jenže moje děti byly plně kojené. Pokud dáváš UM tak můžeš začít nejdříve ve 4m. ale lépe v půl roce.😉

syrinxka
3. říj 2019

Do mne zase mamka hustí, že už pomalu od 1mesice mužu dávat na zahuštění krupici do mlika. Byla prostě jiná doba. A ty jako máma se musíš rozhodnout jak a kdy budeš prikrmovat. My jsme na UM a začínáme standartne od 4mesice. Každopádně mamce moc v tomhle nevěřím protože jsem ji nachytala s dětským piskotem v ruce, že prý ho může malý zuzlat. Takže nějaké hlídání v dohledné době neprichazi v úvahu.

sasak
autor
3. říj 2019

@syrinxka jo, to už jsem taky slyšela. A žádná krupicova kaše, ale kaše z hrubé mouky 😀

krista25
3. říj 2019

@sasak neboj to znám😁😁, jak moje tchyně začne vetu: nechci ti do toho kecat ale..... 😁Tak vím že dostanu nevyžádanou radu. 😁Ale já ji to vždycky odkyvu, aby byl doma klid a dal to neřeším. 😊Tvoje dítě, tvoje volba. 😉

klllarinka01
3. říj 2019

Zacinala jsem s prikrmy v 5.mesici, dle doporuceni doktorky. Nejdriv mrkvi, hraskem, brokolici a pak jsem pridavala dalsi zeleninu. Po sestinedeli mi to prijde dost brzy..

fouskovi
3. říj 2019

Taky jsme poslouchala tchyni že od třech měsíců dávala omáčku a knedlík a od narození do mléka piškoty

martiniquest
3. říj 2019

Starsi generace vyrostla v nedostatku a v uplne jinych moznostech. Byli masirovani, ze UM je lepsi nez MM. O masaz se postaral jakysi doktor, jehoz jmeno uz nevim, a pak toho po letech zpetne litoval. Do deti se cpalo vse, hlavne je zacpat a oddelit od matky. Tak to proste bylo. Budme radi, ze mame jine moznosti a ridme se svoji intuici. Nevyzadane rady si muzeme poslechnout, podekovat, ale jak to budeme delat my, je jen na nas.
Mimochodem, babicka mi vypravela, ze za jejiho detstvi (tedy nekdy pred 75-80 lety) se detem daval chleba namoceny do slivovice, aby cely den prospaly a matky mohly delat na poli. Asi tezko to dneska budeme opakovat, ze ano.

martiniquest
3. říj 2019

Jinak to tu asi uz padlo (necetla jsem diskuzi), dle doporuceni WHO ma byt dite prvnich 6 mesicu na MM nebo UM. Leda by jevilo zajem, muze se zacit malicko driv. Nas syn zacal v pul roce ochutnavat a realne neco snedl asi v 9 mesicich. Byl plne kojeny.
Doktorka me masirovala uz od 4 mesicu. Vyslechla jsem si to a ridila se svym nazorem.

janakralova25
3. říj 2019

S niečím takým som sa nestretla :D To bude nejaká hlúposť podľa mňa.

jironymou
3. říj 2019

@sasak Ahoj, ja teda od 3 mesice chtela zkusit...krupicku do mleka.No zkusila jsem to 1x... krupice stejne tou dirkou neprotekla, ucpala se.Zkusila jsem po druhe, udelala vetsi dirku a malem se mi mala udusila, protoze to teklo rychleji nez umela ucumlat...nebo jak to napsat.Takze ja jsem tady asi jedina, ktera ty blbosti zkusila, uz to nikdy neudelam, a s prikrmy jsem pam zacala az ma 6tem mesici.Ale kazdeho vec, kdy co zacne svemu diteti davat 🙂

zuzita15
3. říj 2019

@sasak ja dala malou na hlidani jen na spani do kocaru a jakmile se probudila, hned dostala do ruky kornout od zmrzliny, ze prej co by ji ublizil, jeji maminka (prababicka) ji v nestrezenm okamziku strcila na chalupe buchtu do ruky a kdyz jsem ji ji vzala, tak mi rekla, ze jsem nemocna 😂 takze s temahle dvema se do diskuze nepoustim. A nektere doktorky... to je kapitola sama o sobe... znama je vystudovana doktorka bez praxe, hned po skole porodila a od 6.mesice davala diteti knedliky se svickovou a smetanou a jeste delala chytrou, ze ma jiny informace nez ja, kdyz jsem se divila, ze co ja vim, tak kravsky mliko do roka ne... je to tezky

journals
3. říj 2019

@jironymou jako fakt? 😶 to je docela prasarna 😖

jironymou
3. říj 2019

@journals jj bohuzel.Ale to bylo na popud doktorky.Protoze mala nepribirala...