Kdy začít přikrmovat?

lovely22
26. dub 2015

Kdy jste začali své děti přikrmovat? Synovi je 6 měsíců a ještě neměl nic jiného, než mateřské mléko. Známá mě vyděsila, že čím později se začne, tím více mají děti alergie. Prý čím dříve se začne, tím lépe. Přišlo mi to ale jako blbost, dříve jak v půlroce, když mléka mám dost. Teď si říkám, že už mu něco málo začnu dávat. Také jsem slyšela, že někdo začínal s čajem a do něho dal jednou kapku citronu, jednou pomeranče atd. Jaké máte zkušenosti vy?? Děkuji.

jolima
27. dub 2015

Ja jsem zacala dcerku "prikrmovat" ve 4,5 mes. Byla v te dobe ale uz 2, 5 mes. pouze na UM. Spis jsme zkousely prvni zeleninove lzicky. Doporucuje se zacit mezi 4. a 6. mes. 🙂 Citrusy, byt "kapku", bych do min. roku vubec nedavala. Ja davam velmi slaby detsky bylinny caj, protoze vodu mi dcerka odmita. Na Tvem miste bych zkousela zavadet prvni zeleninku. Plne kojene deti nic jineho k piti nepotrebuji, pri postupnem zavadeni pevne stravy bych nabizela i vodu nebo caj. At malemu chutna! 😉

anina32
27. dub 2015

@lovely22 Mám dva kluky, 12let a necelé tři roky, u obou jsem začínala s příkrmama až po ukončeném šestém měsíci. Začínala jsem zeleninou, nejdřív mrkev, vždycky tři dny a pak další... Bylo to vždycky jen pár lžiček a pak jsem vždycky ještě dokojila, celý oběd jsme měli nahrazený až po měsíci a teprve pak jsme začali s ovocnou svačinkou dopoledne... U staršího říkali že lepek se nesmí dřív než na roce, u mladšího doporučovali dávat žmoulat kůrku chleba už když se začínalo s tou zeleninou. Co se týče citrusů tak ty jsem opatrně zkoušela až po roce a pomalu. Ještě dodám že ani jeden z kluků nemá potravinovou alergii, u staršího se nyní objevila pylová alergie, ale to myslím se stravou až tak nesouvisí.

zo_ja
27. dub 2015

Kojencm dávám, až se sami začnou jídla vehementně dožadovat. U prvního to bývá mírnější, pže nemá ještě ten starší sourozenecký vzor, chtěla jsem až po roce, ale nějak mě to kojení zmáhalo, jídlo chtěl, tak v 11. měs. dostal, další se cpe od 8. měsíce.
Dávám to, co máme - vařím tak, aby to mohli, já si dosolím, muž dokoření... Nedám samozřejmě zpočátku všechno - třeba maso, kukuřice, papriky, jsou těžký, takže rýži, těstoviny, pomeranč na žužlání, jabko, jogurt, brambory... Ty další už se moc řídit nedají, ak ochutnají, chtějí všechno, co vidí...
Viděla jsem 10 měs. kojence jíst měkký tučný kousky na zabijačce, a že toho měl... no jedla to jeho maminka s chutí taky... a nebylo mu vůbec nic, krom libých pocitů. Je přirozený, že dítě jí, co rodič, beztak je na to z MM zvyklý... nepálský děti žvejak chilli papričky a nikdo se nad tím nepozastavuje, naopak.
Znám děti, co do sebe roce bouchaj syrový česnek, rodiče jsou česnekoví....
Jediný, co je špatný je velké množství bílého cukru, bílé mouky, a umělýho čehokoli.
Pokud není v rodině anamnestický důvod, klidně nechám sotva roční dítě nabouchat se jahodama, zvlášť když jsou z domácí zahrádky.... Proč by mu mělo něco být? Kdyby s tím v rodině problém byl, dala bych jen malé množství a pak dle reakce.
Samozřejmě pokud třeba rodič má alergickou reakci např. na oříšky, že se regulérně dusí, tak bych dala hodně pozdě, hodně málo a za rychlé dostupnosti lék. pomoci, ne někde v lese na chalupě

Jinak u půlročního kojence nemusíš nijak spěchat, spíš bych doporučila vyčkat čerstvé zeleniny a dala mu z toho, jak co roste. Dávala bych čerstvé, dle druhu raději nevařené, jednoruhové, do učičky, na podívání a ochmatání, potřebují si na to sáhnout.
No a pak dle toho, jak vaříš, zeleninová plívka 100x jinak. Já od toho 8. měs. nemixovala, to už normálně sní ty měkčí kousky, ale některé dítě dá přednost rozmixovanému, tak můžeš tu polívku vzít a tyčákem mixnout. Stejným způsobem můžeš mít kašovitou konzistenci, když tam dáš té zeleniny hodně. Tohle ale naše děti dají u babičky jednou dvakrát a pak už to nechtějí, čerstvé nebo upravené tak, jak to jíme my, se nenabaží. Ale to může být hodně různé dítě od dítěte, nicméně obvykle platí, že dítě nejraději to, co má rodič, a nejlépe z jeho talíře. Což mě vůbec nevadí. Někdy ze svýho nechtějí, a pokud Ty máš na talíři, tak ukazují na Tvůj - je to prostě bezpečné jíst to, co jí rodič.

Osobně nevidím důvod, proč tak malému dítěti dávat čaj, na pití je nejlepší voda a to není nic proti ničemu. Naši kojenci jí vypili hodně, v tomto věku netřeba převařovat, normální z kohoutku. A ač byli kojení dost, četnost dle přání, tak fakt měli žízeň, už i v zimě. Mlíka pili pořá dost, to klidně nabídni. A pili nejlíp rovnou ze sklenice, ale široké, dospělácké - větší kruh má mírnější oblouk, dětské jsou moc zahnuté, to jim teklo koutkama. Z ničeho jinýho nikdo nepil, tak nemusíš prvně investvoat, navíc tohle se ohromně vyplatí na cestách a návštěvách - nemusíš řešit, dítě se napije z Tvýho.
A obecně s jídlem doporučuju necpat, nenutit, jen prostě nabízet. Jsou kojenci, kteří i když mají so schodek taršího sourozence, který třeba od roka jí, tak do roka a půl chtějí jen MM, a rozhodně nic pevnýho....

Tak to máme zhruba u nás, jinde jinak, udělej si to, jak vám to bude vyhovovat 😉 Doporučení se rozcházejí, takže dle instinkut a vašich individuálních potřeb, pohoda dělá mnoho. 😉

xvink
27. dub 2015

Kojené děti by ani před ukončeným 6. měsícem začínat neměly. To s těmi alergiemi je teď celkem často slyšet, ale podle mě je to překroucená informace. Je dobré zavádět alergeny ještě v době, kdy je dítě kojené. Jen o lepku vím, že je dobré ho do toho 7.-8. měsíce dát. Ale rozhodně ne všechny alergeny. To by se ani nedalo stihnout 🙂 Třeba citrusy se dávají až po roce, kakao taky, různé koření... Já nedávala ani mléčné výrobky do roka. Hezky přehledně o příkrmech zde https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...