Před 5.roky mi to u plně kojeného dítěte bylo doporučeno až v půlroce a nyní(také u plně kojeného)už od ukončeného 4.měsíce.Před 3.roky se nám změnila pediatrička,takže nevím,jestli je to tím nebo je to v dnešní době normální postup?
Jak to máte Vy?
Zajímá mě věk dítěte,pediatra,místo Vašeho bydliště(stačí okres)a to,jak to Vaše dítě zvládalo?
Děkuji za odpovědi 🙂
nám také říkala nekojení od 4.m, kojení od půl roku... dcera nebyla kojená, ale příkrmy nechtěla, přijala je až v 7.měsících a nemyslím si, že by ji to v něčem ublížilo
Nám říkal pan doktor, když je malý plně kojený a krásně přibírá, máme začít s příkrmy na 8.měsíci... Děti na UM prý začínají okolo toho 4.měsíce... Mě to přišlo brzy na tom půl roce..Sem tam dostal něco ´ochutnat´ nebo tak, ale ne formou - zavádíme příkrmy.. 🙂 Máme pana doktora Coufala, Česká lípa (liberecký kraj). On je opravdu dobrý... Malému bude příští týden 8.měsíců, a začli jsme pomalu už teď a myslím, že nám vůbec nic neuteklo 🙂 navíc kojení je pohodlné 😉 nestresovala bych se s tím a začla pomalu, pokud dítě chce.. necpat to do něj, jen protože to řekl pediatr 🙂 -to určitě není Váš případ, ale znám takové maminky.. i když dáváme příkrm, hlavní je pořád kojení, proto se tomu říká příkrm 🙂
už před těmi pěti lety, kdy jsem také měla první dceru, jsem otom četla...to bylo ještě alternativní 🙂, dnes už je to brané jako normální, že i kojených se má začít ve čtyřech měsích, ted mam druhé a určitě budu za měsíc Ve 4m začínat a dělala bych to i kdyby to lékařská společnost neposunula, tak nějak mě to opravdu příjde logičtější, aby se dítě co nejdřívě seznamovalo s alergeny...a také i to, že už bude jíst z misky a lžičky...není to sterilní jako láhev a jedině pro mimi dobře, pro jeho imunitu...já s tím souhlasím 🙂
Mně u obou dětí (nar. 2014 a 2015) řekla doktorka (MUDr. Lišková Praha 5) začít v 4,5 měsících, oba v té době už byli na UM. U obou mi to vycházelo zrovna na dovolenou, takž jsem to odložila a začali jsme asi v 5,5 měsících. U prvního to šlo rychle, po pár dnech zbaštil celý oběd. Druhému trvalo měsíc, než snědl aspoň jednu lžičku. Zkoušela jsem to, ale nijak ho nenutila, nakonec na to přišel a teď (10 měsíců) už jí pěkně 🙂
Vzhledem k tomu,ze oba kojeni a prvni mel atopiku, zacala jsem u druheho podle novych doporuceni od uk.4m s ochutnavanim-seznamovanim s alergeny. Tj v 5.m jen zkousel, od 2-10lzicek. Ale zkusil asi 10 dtuhu zeleniny, zloutek, lepek.Sam vice nechtel, od 6m se sam rozjedl a dal obedovou davku a po pul roce maso a kasi, od 7.m ovoce. . Prospeko mu to 🙂
Mně doporučila doktorka (Praha 4) od 5.měsíce (doporučuje to tak kojeným i nekojeným). My pomaličku začali už od 4. měsíce (dcera byla na UM) Začala bych až uvidíš že má mimčo na to jídlo chuť.
Měla jsem plně kojené děti,zavést příkrm mi bylo doporučeno v 6měsících a to v roce 1998 a stejně i v roce 2015 🙂 Někteří doktoři doporučují prikrmovat dříve kvůli nějakému imunologickému okénku,ale naše doktorka řekla,že stačí dítě seznámit s jídlem do 7.měsíců. Obě holky se mi rozjedly až kolem 9-10měsíce a nic jim nechybělo 😉
Máme čtyři děti,u všech jsme začali přikrmovat ve čtyřech měsících,čaj dostávali od 14.dnů. Naučili se krásně pít a hodně pijí dodnes. V jídle jsme začali s kašičkami a hlavně zeleninou-mrkev,brambor,pak jsme vždycky po několika dnech přidali další zeleninu-brokolice,květák,špenát,dýně... i ovoce-banán,jablko... děti v pohodě,spokojené,pěkné přírůstky,neměli jsme s tím nejmenší problém. V půl roce jsme přidali veškeré druhy masa,žloutek,těstoviny... v osmi měsících jogurty. V 10. měsících děti jedly prakticky všechno,co my,jen bez soli a samozřejmě rozmačkané,nakrájené. Teď má naše nejmladší rok a sama s malou pomocí sní z talířku nakrájený chleba s máslem,mléčný řez... není v jídle vybíravá a sní opravdu všechno. Máme pediatričku věkem něco přes 40,sama má dvě děti,naše se narodily v letech 2002,2006,2011 a 2015 a paní dr. s našimi příkrmy neměla problém nikdy. Já v tom taky problém nevidím...
Ahoj, já to měla stejné jako ty před 4 rokama, kojit do pul roka a pak začít s příkrmem. Občas jsem dceři dávala vodu (kolem 4.-5.měsíce). Doktorce bylo kolem 50. let a jsme z Prahy. Dcera to zvládla bez problému, akorát když se blížil ten její půlrok, začala po nás koukat a mlaskat, když jsme jedli, takže jsem s příkrmem začala o 14 dní dříve 😀
Mě řekla drsně má dr k příkrmům, že čím později, tím lépe... a já jsem jako dala k lepšímu, že mě v mých 3 měsících babička nakrmila segedýnem a žiju. Na to mi řekla, že teď to možná nepoznám, ale že později mohu mít problémy.. jako přímo rakovina tlustého střeva, polypy, Kronova choroba atd. že to jsou následky brzkého krmení...