Ahoj, marně sháníme kojeneckou vodu. Sjezdili jsme několik obchodů (Interspar, Tesco, Albert, Billa) v různých částech Prahy a nikde ji nemají. Doteď jsme kupovali Fromin a v Intersparu nám řekli, že už jí nedostávají čtvrt roku.
Jako alternativu nám nabídli Tomu Natura, kde je i znak o vhodnosti k přípravě kojenecké stravy. Přesto bych radši kojeneckou vodu.
Pokud máte tipy, kde bychom jí sehnali. Budu ráda, díky.
Skuste lekarny. Ja kupuju Horsky pramen a v Tesku Letnanech ted maji novinku Anna kojenecka voda (teda novinka aspon pro mne). Ani jedna se nemusi prevarovat.
Jindri já ji dnes kupovala u alberta a opravdu se jmenuje tak jak to píše evaviki 😉
http://www.aquita.cz/anna/voda.html - a takto vyzera 😀
já taky kupuju Horský pramen,ale jen u nás ve vsi🙂
Ale v bille na proseku mají koj.vodu Fromin-25 litrů za (asi)25-30Kč
obyčejná neperlivá dobrá voda je taky vhodná na přípravu kojenecké stravy - píšou to na lahvi
a krom toho - pražská vodovodová odpovídá taky těm standardům - zkus se přeptat na vodárnách, ať to máš ověřený nejen takhle z diskuze
http://www.pvk.cz/clanek/kvalita-vody.html
někde na stránkách to i píšou, ale nemůžu to momentálně najít
díky, to jsou mi novinky.
A není to v lékárnách dražší?
Lentilka: já pro úplně malé mimi budu používat radši kojeneckou. Četla jsem, že to co nám teče z kohoutku je kvalitnější než leckterá balená, ale do půl roka raději kojeneckou. Pro můj klid 😉
evaviky: super 😉 hned se bude manžílkovi lépe jezdit po obchodě.
Zeez: já převařovala i Fromin 😕
http://www.vak.cz/soubory/kvalita/k.pdf
je to dost dlouhý, ale doporučuju přečíst alespoň závěry...
(tím nechci někoho přesvědčovat o zbytečnosti či nezbytnosti kupovat vodu balenou, jen informace.. 😎 )
toma natura je podle testů úplně nejlepší na přípravu kojenecké stravy,bylo to v mladý frontě,ale už bohužel nevím kdy,naopak ty co jsou přímo kojenecký moc dobře nedopadly ☹
mispuli: fakt? Tedy, aby se v tom prase vyznalo, že? 😅
přesně tak 😉
Kojenecká voda se nepřevažuje, vyvaří se z toho všechno dobré, to bys mohla dávat rovnou destilku. Kojeneckou vodu mají ve všech obchodech, navíc v Praze, ale je fakt, že Pražská voda je nejlepší voda a lepší není ani v žádné láhvy. Když jsme bydleli v praze, tak jsem na doporučení MUDry dávala balenou vodu do 4. měsíce a pak jsem dávala pražskou. Ta kojenecká má v sobě víc vápníku a nevím čeho ještě, takže by se v prvních měsícíh měla dávat, ale pak už nee.
A já pořád, kde je fromin 😅 A ona je to anna, která tam stojí místo něj! 😲
jenže já teda srovnávala hodnoty tomy natury a té anny a anna měla mnohem víc dusičnanů než toma natura. takže sjem zůstala raději u Tomy. Jinak mám tip...dnes jsem v tescu koupila Tomu...hoooodně 😀 Tomy natury ve slevě, 1,5 l za 5,90...
...ale teda přemýšlím, že bych taky už přešla na kohoutek 🙂
ty 5l barely Frominu se neseženou, protože se jmenuji nově annaaqua, jenže ty se taky blbě shánějí,tak kupuju v bille přes billa klub ty 1,5 l po 10,-Kč, což není o tolik dražší než 5l barel
lentilka,
voda je kvalitní, ale jseš si jistá,že všichni mají nezávadné potrubí 😉
pochybuju,že byty třeba na žižkově,karlíně...ve vlastnictí města mají nové vodovodní trubky 😅
to je samozřejmě na uvážení každé matky, která chce používat kohoutkovou vodu...
ovšem ohledně té balené: taky člověk nikdy neví, kde stála (jestli na světle, na slunci, jak dlouho...rozhodně doporučuju převařovat!!!)
andy: to fakt slysim poprve, ze by se kojenecka nemela prevarovat. Z vodovodu davat nechci, co ja vim, co na sebe nachyta v trubkach. Leda si nechat udelat rozbor.
lentilka: to mas pravdu. Ty pouzivas kterou? Doma pijeme jen vodu z kohoutku, ale u mimca vic duveruji balene. Ted jsem si vzpomnela, ze znamy dela v ustavu a rozbor by mi mohl udelat.
5 l barely mají v Tescu u normálních minerálek.
člověk musí dávat pozor, že někde mají koj. vodu mezi věcma pro děti a někde to mají normálně mezi vodou.
Jinak mě překvapilo, že v Makru stojí Anna okolo 8 kč, takže jsme ji nakoupili tam.
jindri: převařením se zničí všechno dobré co v té vodě je. To nemusíš kupovat kojeneckou, když jí převařuješ. Říkala nám to naše MUDra v Praze a teď i tady co máme novou, tak taky říkala, že kojeneckou nepřevařovat.
Kojenecké vody musejí splňovat nejpřísnější kritéria ze všech balených vod.
Konkrétně obsah rozpuštěných látek musí být nižší než 0,5 g na litr vody a také se sleduje množství sloučenin dusíku, především dusitanů a dusičnanů, jejichž obsah by neměl překročit 15 mg/l. Zdravotní nebezpečí dusičnanů (NO3-) vyplývá z možnosti jejich přeměny v zažívacím traktu člověka na toxické dusitany (NO2-). Dusitany se slučují v žaludku se sekundárními aminy přinášenými potravou na karcinogenní N-nitrosoaminy. (Statisticky byla prokázána závislost zvýšeného výskytu rakoviny jater, žaludku, tlustého střeva a močového měchýře na obsahu dusičnanů ve vodě.) V případě tzv. dusičnanové alimentární methemoglobinaemie (DAM) kojenců dochází k tomu, že dusitany reagují s krevním barvivem hemoglobinem na methemoglobin, který není schopen přenášet kyslík.
Nejlépe v tomto ohledu ze srovnání vychází Dobrá voda (NO2- 0,005 mg/l, NO3- 0,1 mg/l, celkově 167,76 mg/l rozpuštěných látek) před kojeneckou vodou Horský pramen (NO2- 0,01 mg/l, NO3- 1,0 mg/l), Akvilou (NO2- 0,01 mg/l, NO3- 3,94 mg/l) nebo Aqua bellou (NO2- 0,02 mg/l, NO3- 8,6 mg/l), ovšem na obalech uvedené analýzy nejsou povinné a ani nemusí být úplně aktuální.
Zároveň se můžeme na lahvích dočíst, že vodu není třeba převařovat. S tím souhlasí dietní sestra Lada Kovářová, která na stránkách www.rodina.cz upřesňuje, že kojeneckou vodu je třeba bezpodmínečně používat do tří měsíců dítěte a do šesti měsíců je doporučeníhodná. Při opakovaném převařování kojenecké vody dochází nežádoucímu zvýšení obsahu nerostných látek.
Naopak vodu z kohoutku bychom měli převařovat vždycky. U vody čerpané ze studně pak je nutné znát rozbor vody. Limity jednotlivých rozpuštěných látek stanoví vyhláška MZ č. 76/2000 Sb. (Například pro zmíněné dusičnany je mezní hodnotou, jejíž překračování ohrožuje zdraví je 50 mg/l, pro dusitany je to 5 mg/l.)
K stálému pití pro lidi bez rozlišení věku a zdravotního stavu jsou vhodné vody kojenecké a stolní, zejména s obsahem rozpustných látek 200 – 500 mg/l. Z hlediska dlouhodobého příjmu lze uvést optimální hodnoty či limity některých hlavních minerálií: Ca > 40–80 mg/l, Mg > 20 mg/l, K > 1 mg/l, Na < 20 mg/l, Cl- < 25 mg/l, SO42- < 240 mg/l, NO3- < 10 mg/l.
první dítě jsem plně kojila šest měsíců, pak jsem používala kohoutkovou vodu - na čaje, na příkrmy - vždy se tedy vařila, čistou nepřevařenou syn jako dítě nepil..nikdy žádný problém..
teď jsem kojila plně jen pět měsíců, ale vodu jsem opět používala a používám kohoutkovou
když jedeme pryč, kde neznám kvalitu vody, tak si buď natočím "tu naši" nebo kupuju dobrou..
(stoupačky nám měnili před třemi čtyřmi lety.. 😉 )
lentil,
nejedná se poze o stoupačky
co přívody do baráku 😉
andy, já bych se teda dost bála tu kojeneckou vodu nepřevařovat, nikdy nevíš, kde to stálo na slunci na rampě a pod. 😖
soanpe,
já vím, doma mi sice nikdo vodu nekontroloval, ale přepokládám (vše ostatní jsem si ověřovala, tak tuhle jednu věc teda předpokládám) že přívody někdo kontroluje - jinak by se totiž jednalo o ohrožení veřejného zdraví nebo jak se tomu říká..
andy,
to, že vodu není třeba převařovat, je informace pro běžnou populaci - populaci se střevy osídlenými komenzálními bakteriemi, s vyvinutým imunitním systémem...
v tom článku, na který odkazuješ (http://www.rodina.cz/clanek3858.htm) je také následující odstavec (hned doporučením dietní sestry Lady Kovářové):
Při opakovaném převařování kojenecké vody dochází nežádoucímu zvýšení obsahu nerostných látek, ovšem někteří odborníci přesto doporučují po otevření láhve uchovávat v lednici a pro jistotu i kojeneckou vodu k varu přivést. (Tento postup doporučuje např. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv – FDA, ale také některé české porodnice.)
k tomu zvýšení nerostných látek dochází tedy po OPAKOVANÉM varu (jak z toho vyplývá, nejsem chemik),
navíc uskladnění těch balených vod je velmi problematická záležitost (a když si v krámě koupím neprošlého lipánka s pěknou plísní na povrchu, tak to taky o něčem vypovídá, že?)
sama samotnou převařenou vodu taky nepiju, opravdu chutná jinak, ale miminku bych teda nepřevařenou nikdy nedala...
a pod zmíněným článkem doporučuju přečíst diskusi
lentila, jj, člověk v obchodech někdy kouká, jak tam mezi regály stojí palety hermelínů, jogurtů a pod. jen tak...... ☹
Ke zvyseni nerostnych latek dochazi tak, ze opak. varenim se cast vody vypari a voda co zustane v kastrolu se vlastne " zahusti". Mineraly jsou tam ve vyssi koncentraci jako ve vode nevarene, nebo 1x prevarene.
Já teda taky naštěstí kojila, takže jsem tohle řešit nemusela. A od 6 m. dávám převařenou vodu z kohoutku, je teda fakt, že tím převařením změní chuť, ale dcera to pije, takže co......... Já teda ale taky piju vodu z kohoutku, nějak se mi nechce tahat vodu z obchodů, navíc utrácet peníze za něco, co mi doma teče z kohoutku za pár haléřů...... 🙂
zeez 😎
dík.. to je děsný, jak je člověk (já) občas línej přemýšlet 😠
jindri: v pohodě můžeš dávat bezbublinkaté Auqily, Dobré vody a Toma Natura 😉
Ahoj, Fromin sa premenoval na aqua anna. Urcite ju maju v Makre, pokial viem, tak aj v Bille. Pripadne je Humana Baby kojenecka voda v DM, ale ta stoji cca 35Kc za 1,5 litra.. ☹