Jídlo pro 18měsíční dítě. Máte radu?

galaxy23
26. říj 2020

Ahoj,potřebuji radu.
Můj syn (1,5 rok) nechce furt pít, nevím co s tím, musím mu dávat čaj přes lžičky, ale dá si jich pár ale hned to plive, takhle už to trvá asi přes půl roku, další věc je že odmítá zeleninu a ovoce, zkoušela jsem mu dávat vše, ale prostě to ochutna, začne to plivat a má záchvaty vzteku. Co se týče normálních kupovaných přesnídávek, ty miluje. Ale domácí, to prostě neexistuje. Už nevím co s ním. Máte radu?

fandysek_1
26. říj 2020

@galaxy23 a jak tedy jedl a pil do té doby než začala tato krize? Zkusila bych i vodu z malého panáka, ať si zkusí sám pít. Jídlo mu nabízíš mixované nebo kusy?

galaxy23
autor
26. říj 2020

@fandysek_1 když začel s příkrmy, tak pil normálně čaj z flašky, pak čím víc byl starší tím prostě přestal. A teď funguje jen lžička. Sám pít? To jsem zkusila, taky je Teda ve vývoji opožděný, cvičíme vojtovu a většinou tydle děti jsou zpožděný i psychicky. Takže je mu sice rok a půl ale vypadá jako půl roční miminko. Co se týče oběda, má normální oběd s kusy. Taky jde hlavně o zeleninu a ovoce, ať jsou to kusy, nebo mixovane, prostě nechte.

areh
26. říj 2020

Já dělám zeleninové omáčky k těstovinám. Uvařím a rozmixuju zeleninu (brokilice a hrášek, květák s rajčaty a podobně). Ovoce třeba namixovat do jogurtu nebo do kaše. Postupně zkusit nechávat kousky, aby si zase zvykl.
U pití, co zkusit pít brčkem?

emamaira
26. říj 2020

A co polevky? I taková voda se počítá do pití.

atekram42
27. říj 2020

Třeba mu nechutná čaj? Dávala bych normálně obyčejnou vodu, zkoušeli jste nechat ho pít z normální skleničky? Nebo třeba do té vody občas naředit trochu džusu? Ať má změnu. Jinak pokud nechce jen samotné ovoce a zeleninu a jiné věci normálně jí, tak bych to asi zas tak neřešila. Pokud navíc jí kupované přesnídávky, tak bych mu prostě dávala ty, ať má vitamíny. Napadá mě, co do té kupované skleničky zkusit propašovat i trochu domácího ovoce/zeleniny a když to přijme, tak postupně přidávat víc, až to nahradit úplně?
To je to první, co mě k tomu napadlo, nevím samozřejmě, co všechno už jste zkoušeli 🙂

atekram42
27. říj 2020

A ještě mě napadá, co ovoce v jiné formě, třeba sušené / lyofilizované či ovocné kůže? To jste zkoušeli? Nebo zeleninu třeba jako pečené placičky nebo tak něco? 🙂

konidana
27. říj 2020

Presnidavky co nejvice redit vodou, tak jsem to delala dcerce . Po odstaveni (v 15m)velmi malo pila... tak 2dcl vody denne sotva, mliko 0, tak jsem tekutiny honila polivkama, okurkou, melounem.... Jestli ma aspon mliko, tak dobry....

galaxy23
autor
27. říj 2020

@areh to jsem zkoušela, to neví co s tím. Máme vlasů přímo z brčkem.

galaxy23
autor
27. říj 2020

@emamaira jakmile zjistí, že je to něco jiného než mliko, tak to nechce

galaxy23
autor
27. říj 2020

@atekram42 pít že skleničky to nebude, on je fakt takový ještě maličký, je jakoby zpožděný ve vývoji, takže ani sám nejí, nechodí a tak.. Pije jenom po lžičkách.. Ale to fakt málo. A to jen ten čaj.. Nic jiného prostě nechce

galaxy23
autor
27. říj 2020

@konidana mliko má, ale umělé, a pije ho 3 denně, právě kvili tomu že moc nepije. Jinak cokoliv bude vodové a nebude čaj nebo mliko, tak mi to ne vypije nebo nesní

fandysek_1
27. říj 2020

@galaxy23 to je fakt těžko radit, když ještě píšeš, že je opožděný ve vývoji. Co ještě zkusit kapsičky? A jestli jí skleničky tak zkusit do nich ještě něco přidávat (maso, máslo).

konidana
27. říj 2020

@galaxy23 tak v tom mliku ma dost zivin i tekutiny... je plno deti co jsou v tomto veku jeste prevazne na mliku (at kojene nebo UM)a jidlu moc nedaji

atekram42
27. říj 2020

Přesně tak, pokud pije UM, tak bych v tom takový problém neviděla, v tom má jak živiny a vitamíny, tak tím přijímá i ty tekutiny a asi mu to stačí. Nebo máš pocit, že je dehydrovaný? Jestli čůrá dost, tak by to mělo být v pořádku. Pokud by mu to nestačilo, klidně bych to mléko dávala častěji, než 3x, zvlášť pokud je opožděný, tak bych v tom problém neviděla. Moje stejně stará dcera teda normálně jí i pije, ale je stále kojená, a to víc než 3x denně.

galaxy23
autor
28. říj 2020

@atekram42 jo všichni totiž tvrdili že se z UM nenapije, což přes rok je to asi v pohodě, pití si najde i přesnídávce, pár lžiček čaje do něj dostanu, ale když je léto, to je prostě katastrofa, prot jsem chtěl zkusit třeba normální ovoce, kde má spoustu vody, ale to do něj prostě nedostanu.

galaxy23
autor
31. říj 2020

Další věc je, že už mi 4 den odmítá mliko, ani UM a o normální kravské naše. Mám příbuznou zdravotní sestru, ale není mi schopna říct, co s ním mám dělat, vlastně do něho dostanu jen příkrmy, přesnídávky, kaše a po lžičkách čaj. Nic víc prostě nechce, začne vše plivat a řvát.