Začínám s příkrmy, cca druhý týden - klasika zelenina na oběd. Doktorka řekla, že pokud chci, můžu zkusit večer dávat kaše kvůli lepšímu spánku. Dceři jsou čtyři měsíce, ale roste hodně rychle, tak proto tak brzy. No ale... Vůbec netuším, jakou kaši mam vybrat? Mléčnou nebo nemléčnou? A jsou nějaké "obyč"? Nechci jí dávat nějaké super příchutě, když ochutnává teprve druhou zeleninu. A kde koupit? V lékárně můžu, nebo jsou tam dražší? Chtěla jsem se zeptat i v lékárně, ale zas nechci, aby mi tam dávali nějakou jejich " nejlepší"...
@veruuu_kubesovic ja kojim, um davat nechci, pokud nebudu muset. Zeleninove obedy dcerka snasi velice dobre 🙂
@kelerub zatim jsem davala dve kostky z "ledovace", coz muzou byt tri-ctyri plne cajove lzicky? A vypada to, ze by snedla vic, tak budu davat priste vic... Zezacatku samozrejme taky nic moc, ted si pritahuje lzicku k puse, kdyz mi to trva :D
Ono jde i o to, ze mi driv spala celou noc, ted se casteji budi... Doktorka rikala, ze to nemusi s hladem souviset, ale ze ty kase muzu zkusit... Nejdriv se mi nechtelo, ale ted uz minimalne tyden nespala v postylce, a pro me je to celkem narocne, kdyz ji mam vedle sebe, nevyspim se...
@princeznamiu
kase na lepsi spanek je blbost,dite akorat zaplacnes a misto odpocinku bude zaludek travit tezkou kasi.
Co znamená, že se častěji budí?
@zelenaesmolda asi dobra myslenka...
@levandule_k vecer spatne usina, v noci zhruba po trech hodinach, vetsinou se napije jeste nad ranem, takze kdyz uz se potom probudi rano "opravdu", pije zase min, protoze pila v noci... Ja vim, nekdo muze rict - bud rada. Taky mam kamaradku co koji v noci tak desetkrat... Ale proste, oproti tem sedmi hodinam spanku to zmena je :D
@princeznamiu Večer může špatně usínat, třeba protože je moc unavená, nebo má za celý den moc podnětů a ty musí zpracovat. Nemusí to být "hlady". Ono se ještě bude potřeba jídla a spánku párkrát upravovat.
@levandule_k o usinani mi nejde, spis o to buzeni...
Pokud už chceš dávat kaše, tak ideálně 2-3 hodiny před spaním. Já začala dávat příkrmy taky ve 4. měsících, jelikož jsem chtěla přestat co nejdřív kojit (nebylo mi to příjemné). Ovšem takhle krásně mi kluk nepapal. Takže na tvém místě bych příkrmy dávala dál a s tou kaší uvidíš, jak to budeš cítit. Jinak kluk se mi budil standartně co 3 hodiny na kojení a nic na tom nezměnila ani kaše 🙂. Až v půl roce začal spát v kuse od 22h do 6h ráno.
Taky davam prikrmy od 4.m a kase jsem pridala cca 3-4 tydny po prvni zelenine. Na zacatek jsem mela uplne obycejnou ryzovou hipp, ta je od 4.m a ma dobre slozeni, a pak od ukonceneho 5.m ma dobry vyber dmka (ryzova, spaldova apod). Davam je tak ty 2h pred spanim, ale na spanek to u nas zadny vliv nemelo, na kojeni se v noci budi dal.
Jen minimum kojenych děti prospi celou noc, v tomhle věku (cca konec 4. trimestru) je celkem bezne, ze se spanek změní- buď k lepšímu, nebo u řady miminek i k horsimu. Nemyslím si, že by to souviselo s hladem (dítě zpracovává podněty, potřebuje citit tvoji blízkost nebo už můžou začínat růst zoubky...). Zkrátka jestli je hlavním důvodem zavádění kaše spanek, je to podle mě zbytečné a pokračovala bych s dalšími druhy zeleniny.
Jinak kaše jsem kupovala základní, jednodruhove, nemlecne. Z drogerie nebo zdravé výživy, ani to nemusí být "dětská" značka. Ale nejlepší je udělat čerstvou (uvařené rozmixovane jahly apod.)
Ahoj, já jsem začala dávat kaše až někdy od půl roku, malá je teda na UM a v tom půl roce už měla zavedenou zeleninu, maso i ovoce, tak jsem začala pomalu dávat i kaše, večer, třeba hoďku až dvě před spaním, přímo před spaním má mléko... A v pohodě... U nás buzení v noci znamená spíš zuby, nebo když je po očkování, s jídlem jsem souvislost ne vy pozorovala
Jinak jsme začínali spíš na nemlecnych kasich, teď dávám spíš mléčné, ale taky už má téměř rok 🙂
Být tebou, tak pokračují v zelenině, klidně pak i nějaké to maso, a pak teprve ovoce nebo kaše... A určitě hlídej složení, v některých bývá i cukr, což je zbytečné... M měli do začátku tuším čistou ryzovou a kukuricnou hipp, jahlovou nominu, z mléčných jsou skvělé kendamil (malá má teda i mléko kendamil, tak u nás bylo bezpečné vyzkoušet)
Ta moje frajerka bude mít 4m v sobotu a dneska v noci byla vzhůru co hodinu. Celkově v noci ještě nikdy nespala dýl než tři hodiny v kuse, většinou se budí co dvě. Přes den spí max hodinu, většinou 30-45min v kuse. Syn v jejím věku vstával v noci jednou a přes den spal klidně 3 hodiny. Kaše ti nepomůže, některý děti spí dobře a některý na hovno.
@princeznamiu My kupujeme kaše normálně v obchoďáku. A za mě lepší mléčná, říkala to i sestra u pediatra, že to bude jednodužší, zaleješ to vodou a hotovo. Jednou jsem vzala nemléčnou, a děs, chystat sunar, pak tím zalít kaši 🙄 a začínali jsme s rýžovou malinovou.
Jinak k těm kasim: super je fr značka babybio. Prodává se i u nás. Jsou to teda nemlecne kaše, ale já je dělám staršímu od 14m do plnotučného mléka a jsou fakt strašně dobrý. Bez přidaného cukru.
Mléčná kaše znamená, že ten prášek instantní kaše je smíchaný s práškem umělého mléka. Pokud umělé mléko dávat nechceš, pak rozhodně vybírej nemléčnou kaši. Tu buď umícháš s odstříkaným mateřským mlékem, nebo s vodou, dochutit jde namačkanou kaší nebo ovocem. Ale ve čtyřech měsících je na to opravdu brzy. Dětské bříško je zatím zvyklé trávit jenom mateřské mléko, maximálně trošku zeleniny, a najednou by mělo trávit kaši? Hrozí, že jí bříško spíš zabetonuješ a nevyspíte se už vůbec.
Ještě jsem dělala nemlecnou kaši s rostlinným mlekem: spadovou se spaldovym, o ovesnou s ovesnym atd. Chutná to o dost líp než z vody. A pak dochutit ovocnym pyre, když už je zavedené.
Jo a kaše u nás jede ráno🙂
Ok, moc vam vsem dekuju za postrehy, pomohly jste mi 😍
@princeznamiu kasi na noc bych rozhodne nedavala. Reci o lepsim spanku jsou blbost. A moc sacharidu na noc neni dobry. Jak uz tu zaznelo, brisko bude mit co delat to strávit a muze treba i bolet. Jestli se chces posunout s prikrmama dal, tak davej kaši k snidani. Doporucuju pro zacatek mlecnou, ta se zaleva vodou, takze je to jednodussi, u nemlecny bys musela zalit MM nebo UM. A nevim, jestli nemlecny od 4.mesice delaj. U nas kupujem dmbio.
@princeznamiu kojim a začala jsem s příkrmy kolem půl roku, nebylo potřeba začít dříve ,libila se mi kaše Kendamil, ze začátku nemlecne určitě, jinak teda mě malá kaši snedla pouze výjimečně, stejně jako presnidavku no
nečetla jsem odpovědi, omlouvám se jestli se opakuju: příkrmy ve 4m jsou pri kojení brzy, na kaši bych vůbec nespěchala. A to nejsem její odpůrce! Taky jsme dávali večer, ale třeba až v 7.m. Doporučujeme instantní kaše bez ničeho, např jahlova, pohankova, spaldova, kukuřicna, ze zdravé výživy nebo DM, dělala jsem je v UM místo kravskeho mléka. Nebo můžeš odstrikat svoje. Jinak UM nedostaval, jediná spotřeba byla na kaše.
Dochutit se dá třeba presnidavkou, ale ze začátku není potřeba, mléko má dost chuť.
@princeznamiu
kaše na lepší spánek? no to je mi zase rada...
a ve 4měsících bych dítěti příkrmy rozhodně necpala, času dost, včetně kaší, dávala bych jen UM, není kam spěchat 😉