Jaké zdravé svačinky pro nejmenší děti?

narwinka
7. bře 2018

Ahoj, prosím o radu, co mohu dávat ročnímu dítěti k svačině? Chtěla bych vše bez cukru, konzervačních látek a ideálně BIO... vím, že toto splňuje např. Hipp - ale ten moc syna nezaujal. A ideální by bylo, aby se naučil jíst i zeleninu 🙂 Díky za rady.

dixi86
7. bře 2018

Ahoj, záleží zda chceš kupované nebo budeš dělat...my dávali cca od roka tvaroh s ovocem, případně domácí pribiňák slazený banánem nebo datl.sirupem, ovoce, zelenina, pečivo plus pomazánky např.z domácí lučiny, muffiny slazené banánem, wafle, atd. domácí přesnídávky bez cukru, ...u nás vede vařená zelenina(k hlavnímu chodu), pak smoothie(tam dávám špenát, apod.) a z čerstvé okurka a mrkev. U vařené zeleniny nemá problém s ničím, u syrové si dá, ale je vybíravý. Chce to zkoušet a dávat do skoro každého jídla zeleninu, pak většinou jsou zvyklé a nemají takový problém.

leneee
7. bře 2018

@dixi86 dala byste tip na nejake smoothie? A davate do nej treba i mrazene ovoce ted v zime?

dixi86
7. bře 2018

@leneee tak syn miluje špenát, jablko, banán, pomeranč(ale po tom má ekzém) + voda, takže už vynechávám, jinak z čehokoliv. Základ banán a pak i jen třeba mražené(maliny, ostružiny, jahody, borůvky,...) Máme ze zahrady. Plus z toho dělám pak "polevu"např. na wafle. Ty tedy miluje. Ale dělám až poslední dobou, i když může od toho roka. Teď si oblíbil mango, tak dávám i to. Ale opravdu smoothie dělám z kombinace, co mám doma. Vždycky to je dobré a synovi chutná. Případně lze dodat i zakys. výrobek, pokud ho do prcka nedostanete jinak. Hlavně se zasytí, dá se zamaskovat spousta toho co třeba nejí a v neposlední řadě hlavně doplní pitný režim :slight_

xsenova
7. bře 2018

V Bille pozri veci od Alnatury - nemecká značka a majú veľmi dobré veci. BIO DM je ok - žiadna sláva, ale majú veľa základných potravín. Marks and spencer majú veľmi kvalitné základné potraviny - ak ti nevadí cena. Country life v sklizeno alebo v tescu, bio obchodoch je tiež fajn - ale tak isto drahé. Veľa som pre malú robila pomazánky, jednoduché jedlá ako kúsky uhorky a biely rohlík (malé deti nemajú jesť celozrnné pečivo), zelenina ovocie, v lete domáce zmrzliny z mandlového mlieka a ovocia, alebo smootie mlieko a čerstvé ovocie.

narwinka
autor
8. bře 2018

Holky, díky za rady. Já bych právě chtěla něco ideálně do ruky, na cesty - a aby tam nebylo jen ovoce, ale i např. zelenina. To mi bohužel přijde, že žádný takový výrobce nenabízí ☹

frida44
8. bře 2018

Ahoj, my sme s dcérkou prednedávnom objavili značku erdbaer Freche Freunde (nemecké bio výrobky) a nemožeme si ju vynachváliť! Dcérka miluje ich ovocné kapsičky a veľká časť z nich obsahuje práve zeleninu. 😉 Máme radi aj ich ovocné a zeleninové chrumky a čo sa u nás obzvlášť dobre ujalo, sú mrkvové cestoviny.

narwinka
autor
8. bře 2018

Aha, to vůbec neznám... nemohla byste mi k tomu prosím poslat bližší informace, kde bych si to mohla koupit? Vypadá to opravdu zajímavě! A mrkvové těstoviny zaujaly i mě 🙂)) Díky!

lennus
8. bře 2018

Tady jsou fajn tipy na zdravé vaření - https://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/?post_type=1

dixi86
8. bře 2018

@narwinka jestli chcete něco vyloženě do ruky, tak doporučuji koupit kapsičky -Zebra a plnit čím chcete, skvěle se vymývají a na cesty ideál. A není to to mini balení, co dětem nestačí, ale nějakých 150ml.

ishumisz
8. bře 2018

Tak do ruky neni problem nakrajet cerstvou zeleninu na kousky, nebo to ovoce, casto jsem brala i avokado. A samo muze byt i pecena/varena/parena zelenina, varene vajicko, kousek masa. Ruzne zeleninove/masove placicky nebo 'slane' muffiny. Ja nejsem zastancem rohliku, to nema zadnou vyzivovou hodnotu. Mlecne vyrobky volim radsi kysane, tedy jogurty misto tvarohu, kdyz se necha vykapat, je to jako lucina, z toho ruzne pomazanky, klidne k tem kouskum zeleniny.

sviva
8. bře 2018

S sebou do ruky se zeleninou jsou fajn mišmaše, které jdou na sucho na pánvi nebo v troubě upéct do placiček nebo karbanátků.

frida44
11. bře 2018

@narwinka Určite! Ja si ich kupujem priamo zo stránky www.erdbaer.cz, ale viem, že sa dajú kúpiť aj na Rohlíku alebo Košík.cz. Snáď som Vám poradila dobre a budete spokojná. 🙂

narwinka
autor
11. bře 2018

Holky, všem vám moc děkuju - jsou to dobré rady. Ale já si představovala něco, co ten erdbear splňuje! Fakt se mi to líbí - svačinka do ruky v podobě ovoce s nápaditou zeleninou 🙂 Děkuji za tip! Vy tam nakupujete pravidelně?

narwinka
autor
11. bře 2018

@frida44 A máte zkušenosti i s těmi podnosy či těmi boxíky na jídlo? To mi přijde super praktické! 🙂))

frida44
15. bře 2018

@narwinka Myslíte tie, na stránkach www.iciripiciri.cz, kde ponúkajú aj erdbaer výrobky? Podložku ezpz doma máme a je super! Naozaj sa úžasne prichytí k povrchu stolu, takže malá nemá šancu tanier zhodiť. ;) Svačinovú krabičku Yumbox sme zatiaľ nevyskúšali, ale chystáme sa na to. 🙂

marienam
30. dub 2018

U nás na cesty vede nakrájená zelenina v krabičkách a náš Thermáč jede na plné obrátky s výrobou smoothie :D ten připraví správnou konzistenci. Pokud máš vysloveně Smoothiovač, tak si dej pozor, někdy.. spíš dost často nerozseká úplně všechny kousky, prckovi bych se to bála dát, aby mu nezaskočilo. Dostali jsme Smoothiovač od přátel jako dárek, nedošlo jim, že mám Thermáč, v kterym dělám všechno, manžel si ho vzal do práce, tomu to nevadí :D
Jinak nedělám jen z ovoce, ale teda mango má moc rád, mě překvapilo, že si oblíbil smoothie z červené řepy.