Ahoj maminky, cchci se zeptat na radu. Nechci dávat malému ty kupované kaše ale dělat si své ale potřebuji radu, jak dlouho vydrží třeba ta rýžová? Je třeba vařit každý den novou nebo jak to děláte? Díky
Ano, každý den novou. Druhý den z toho budeš mít leda skvělé lepidlo.
Ja su varim ryzivu kasi i na 3 az 4 dni di
...dopredu. staci druhy den dat cast na panvicku, pridat trochu vody alebo ovesneho mlieka, ohriat a dobrota je na svete 🙂 obilovina je jedna z mala co sa moze ohrievat a nestraca na vitaminoch a kvalite.
@luckaamilan No fajn, ale proč? Proč neudělat čerstvou mňamku? Vždyť to zabere pět minut!!! To snad není tak moc, když chceme pro děťátko the best?
@liynks dělám klasiku, koupila jsem si kvalitní basmati rýži, uvařila až úplně do rozpadu a ještě rozmixovala ponorákem. Pak pro chuť už přidávám cokoli. Šťávu z jablka, trochu banánu. Nebo mám v mrazáku v sáčcích na led udělanou mrkev a brokolici, tak jen přidám kostičku. Měla jsem kupované příkrmy, ty skleničky, musím říct že mně samotné to vůbec nechutnalo a malému taky ne ale ty domácí, to baští jedna báseň. Navíc, je to stokrát levnější. Obetuju jeden večer vaření a mám to v mrazáku na dost dlouho. Ze začátku pro tech pár lžiček to úplně stačí... hlavně vím, co mu ddávám a že nedostane žádné éčka a aromata a bůh ví co...
@majkoz
Tak to ma pobavilo 🙂 🙂 🙂
Vy hovorite o instantnej ryzovej kasi, fuj fuj tajbl 🙂 🙂 🙂
Ja robim priavu ryzovu kasu. Tak jak aziati. Jeden diel ryze, a 10 dielov vody, varit 4 hod. To je prava ryzova kasa. Urobim toho kotel a cela rodina to niekolko dni snidame, alebo ked ma honi mlsna, tak si ju ohrejem s kapickou javoroveho syrupu
@luckaamilan Jsem ráda, že ses zasmála, ale o instantní kaši jsem nikde snad nenapsala ani čárku. Kaše se dá udělat i z vloček, víme? Že mají asiati patent na "pravou rýžovou kaši" jsem ještě neslyšela, dík za info, ale my nejsme asiati, takže nevaříme rýži čtyři hodiny. Děláme kaši z vloček, různých- podle Tvé logiky bych tedy měla jak dlouho vařit oves, aby to nebyla fujky ovesná kaše?😀 Mně zas přijde fuj fuj tajbl jíst celá rodina několik dní starou kaši(škrobovité potraviny jsou obecně hodně náchylné na plísně), ale proti gustu žádná...😝
A ano, kaši jsem dělala i z rýže, ale fakt minimálně, pro nás je lepší pestrost, než košer
@majkoz
Tak to vuBec ale vubec nemas pravdu. Vlocky alebo instantni kase, to je uplne to same. Jedine ak mas doma mlinek na vlocky a meles si vlocky z ovsa a inych obilovin, vtedy mozes povedat, ze je to cerstve. Aby si dostala ovesnu kasu z praveho ovsa, musi sa varit min. hodinu, z vlocek z obchodu max 5 min??? Jak je to mozne??holt je to kupovana instantna potravina.. .
Samozrejme ze aziati maju patent na ryzi, uz tisicileti, tak preco si od nich nevziat vzor, ked to funguje.
My mame kase prave jahlove, amarantove, ryzove, ovesne, kukuricne, pohankove....takze pestrost obrovska a k tomu varenu zeleninu a cerstvu miso polievku.
Inak obiloviny a lusteniny sa mozu ohrievat, to je uplne v poriadu.
Su to vsetko principy makrobiotiky, funguje to uz staleti....
Prosim uz mi nepis, neni dovod sa dohadovat.
@majkoz
Jo este som zabudla dodat
Odporucam vyskusat uvarit si pravu ryzovu kasu a i tu z vlocek ci instantni a porovnat chute. .
Neda sa to ani zrovnat. KaSa zo skutocnej obiliviny, dobre uvarena je 1000 a 1. A samozrejme zdravsia. Je mi jasne, ze pre makrobiotickeho laika to vypada, ze ked sa nieco vari 4hodiny, takze to bez vitaminu a chute. Ale opak je pravdou.
Holky klid 😀
@luckaamilan No jó, jsi fanda do kaší, já ne no😅 nevidím na nich nic tak úžasného, mám radši pestrost, jak jsem psala, takže obiloviny raději přidám někam jinam, než bych se srajdila několik hodin s lepidlem a dlabala ho několik dní. Ale jak jsem psala, proti gustu... A pořád je lepší kaše z vloček, než instantní od Nestlé atd a jako nouzovku na cestách i tu instantní klidně vezmu... Nemám ráda věci zahánět do extrémů, ikdyž se jedná o "dobré"věci, to by se člověk rychle zvencnul, spíš všeho s mírou a s rozumem. Tzn, že mlýnek na obilí a vločkovač bych si opravdu nepořídila.
A prosím, nepiš mi, abych Ti nepsala, když mě pak sama znovu označíš, ju?😉
Kaším zdar!
@sisinkaj nejlépe vařit každý den novou... a ne instantní, ale ze základu - pohanka, rýže, jáhly, oves... ideálně s kouskem mořské řasy...
může být nasladko, ale i na slano...
zdobit lze podle toho pro koho ji vaříme, pro dospělé od tahini, sušeného ovoce, ořechů až po semínka, restovanou zeleninu nebo třeba shitake, olivy, avokádo, kokosový olej, čerstvé bylinky, koření - např. skořice, kari atd.
jinak pokud ohřívat, tak ne v mikrovlnce - důvodů je vícero...
hlavně ale mikrovlnka oslabuje energii sleziny a tím imunitu při dlouhodobém používání...
(v krvi po konzumaci jídla z mikrovlnky stoupají zánětlivé faktory)
je to tedy zbytečné provokování obranyschopnosti (buď je pak imunita slabá nebo naopak reaguje přehnaně - větší riziko např. alergií)
@bachovy_esence_poradna a když dělám pro miminko rýži, čím ji ochutit? Dala jsem trochu banánu, nebo jablko ale.dál? Mohla bych dát třeba trochu vanilky z lusku?
@sisinkaj vanilku raději ne...
na začátku buď "nasladko" - s jablíčkem, hruškou, banánem (pozor s množstvím banánu, některé děti jsou na něj citlivé a mívají zácpu, jinak banány se nechávají dozrávat za pomoci chemikálií, tedy pokud nejsou v bio kvalitě, tak bych raději dávala hrušky a jablíčka teď na jaře)...
později případně se sezónním ovocem (meruňky, broskve, borůvky....opatrně s jahodami) nebo s avokádem (dobré pro střeva)...
nebo na "slano", tam by pak bylo možné přidat zeleninu, např. mrkev, sladkou bramboru (lehce se tráví), cuketu...... nebo žloutek pokud ho takto brzo chcete zavádět, osobně bych s ním ale trošku počkala ještě... pokud byste žloutek nebo maso zaváděla už v tomhle věku, tak malé množství a ověřenou kvalitu (např. z farmy, dobré je např. jehněčí maso, krůtí, ideálně vyzrálé, protože je opět lépe stravitelné...)
nabízejte i "slanou" variantu kaší, protože děti mívají tendenci si oblíbit to sladké a pak se jim do verze, která nechutná sladce, nechce...
jinak děti nepotřebují výrazné chutě na začátku, stačí přidat třeba štipeček másla nebo pár kapek kvalitního oleje - např. dýňového (za studena lisovaný), později pak lze dávat kokosový (dnes se už prodává i bez kokosové vůně, takže lze použít i do slaných jídel)
zkuste také jinou kaši - v tomto věku nejlépe jáhlovou - jáhly spařit horkou vodou, slít, vařit až budou jáhly hodně měkké, poté nechat odstát a případně ještě pomichovat...
jáhly jsou výborné pro imunitu a mají hodně železa, jsou lehce stravitelné
když je uvaříte bez mléka, tak lze nechat druhou polovinu v lednici na druhý den...
s mlékem bych raději miminku druhý den nepodávala...(lze ale uvařit jáhly a UM případně druhý den přidat a kraťoučce nechat přejít varem)...
Já si pro sebe vařím ovesnou a pak mám třeba porce na dva dny - ohřívám v mikrovl. troubě. Tu rýžovou nevím, zkuste 🙂