Jak zrušit kojení, když už jí příkrmy?

gabulkam
19. lis 2021

Chci se zeptat, zavedli jsme během pátého měsíce příkrmy, už jsme se dostali k masozeleninovým příkrmům, ty už jedeme skoro měsíc, tzn. už skoro dva měsíce k obědu příkrmy. Malý sní kolem 100g příkrmu a ještě i takhle po dvou měsících si stále poté ještě vezme při kojení dosti mléka... Jak jste zvladli odstavit prcky od mléka po příkrmu? Díky za radu..

minerva
19. lis 2021

Však je to příkrm, dítě se jen přikrmuje, mléko je stále hlavní potravina pro něj. Proč chceš ukončit kojení?

sirinfirst
19. lis 2021

@gabulkam v těch dvou letech při odstavování už si dali omáčku s knedlíkem, a "příkrm" bylo mléko, takže to problém nebyl. Minimálně do roka je ale mléko hlavní složkou potravy, takže je vaše situace úplně v pořádku. Já jsem dokonce zvela záměrně nejdřív kojila a až poté dávala jiné jídlo.

treasurka
19. lis 2021

@gabulkam Je to příkrm, jako že PŘI-krmovat ke kojení. Ne místo kojení. Takže jak to máš teď je v pořádku.

jjasmina
19. lis 2021

@gabulkam na odstav je brzy, já začala odstavovat ve 14 mes, jest, když mala byla na 6 jidlech denně, vidu, čaj začala pit po obědě kolem 8 mes

mamikry
19. lis 2021

@gabulkam Ja jsem postupne nahrazovala prikrmem mleko. Kdyz toho snedl dostatek, tak uz jsem mleko nedavala, ani ho pak nevyzadoval.

emillyhk
19. lis 2021

Dokud nesnědl k obědu kolem 180g, tak dostával na zapití ještě UM. Konzultovala jsem to s pediatrem, protože jsem si taky nebyla jistá, kdy přestat dávat mléko i k obědu.

veritanas
19. lis 2021

Já jsem pochopila, že paní nechce úplně odstavit, ale nahradit jedno jídlo, aby nevyžadoval dokojit, ne? Já jsem to dělala tak, že jsem postupně snižovala, když snědl celou skleničku, pak jsem dala jenom vodu na zapití...

gabulkam
autor
19. lis 2021

@sirinfirst
@minerva
@treasurka
@jjasmina
@veritanas
Ano, přesně tak. Nechci úplně odstavit od kojení, jen ten jakoby oběd, aby bylo jenom jídlo už bez zapíjení mlékem...

treasurka
19. lis 2021

@gabulkam A proc?

veru181
19. lis 2021

Zkusila bych zvyšovat příkrmy a až bude mít plnou porci (cca 200 g), vynechat obědové kojení. Měla jsem to tak v plánu, ale protože syn nechtěl moc pít vodu, doporučila mi pediatrička dál kojit i tak, ale jinak jsem také slyšela o této cestě a přijde mi logická 🙂

rejalin
19. lis 2021

@gabulkam ještě mě napadá - pije ti třeba vodu/čaj? Že by mohl mít žízeň po tom jídle. Jinak pokud tě nic netlačí, tak nejjednodušší a asi i nejlepší cesta je nechat to na něm. Mně prcek začal takhle jíst až kolem 11m bez dokojení, ale zase mu trvalo déle než snědl nějakou slušnou porci.

mishka87
19. lis 2021

Já zvyšovala porce, až se dostal na požadovanou dávku. To už si pak sám řekl, že mléko nechce. Ale já ho chtěla brzy odstavit, jelikož mě kojení deptalo, takže jsme začali od ukončeného 4. měsíce

lenerka1
19. lis 2021

Z logiky věci pokud k tomu není nějaký jiný důvod, tak nijak, i moje dvouleťačka občas i třeba po bůčku si dá prso 🙂 Do roka je to pořád kojenec a kojení je pro něj primárním zdrojem potravy, dítě si samo řekne, až mléko nebude potřeba.

martinau5
19. lis 2021

Jak už měl porci jakou by měl sníst, tak jsem mu ani už prso nedávala, ale je pravda, že ho ani moc nevyžadoval, byl to žrout od první lžičky. V 10,5 měsících se mi sám odstavil 🤷🏻‍♀️

chrystyanna
19. lis 2021

@gabulkam oběd mi zapiji mlékem i 22m starý syn. U toho usne a mám hodinku klid ;)

izz76
19. lis 2021

@gabulkam A proč to vůbec řešit, dítě ví co dělá, až kojení nebude potřebovat, nebude se kojit. 😉

sirinfirst
19. lis 2021

@gabulkam ono to ale k odstavu povede. Viz tady komentář, že nedokojené dítě se odstavilo samo v 10,5 měsících.. Ale někdo to tak třeba chce.

areh
19. lis 2021

@gabulkam já jsem nikdy nedávala mléko hned po jídle, ale s odstupem jak si kluci řekli. Postupně de to ustálilo na mléku jen před spaním a v noci. Ale mám jedlíky. S jídlem jsme nikdy problém neměli

merope
19. lis 2021

@veru181 Tak 200g to sní tak teď ve skoro 3 letech a to říkám, že se mi konečně rozjedl 🙂

veru181
19. lis 2021

@merope Aha 😀 My máme od malička jedlíka, kdyby měl bezednou misku, asi by nikdy nepřestal jíst 🙂

veroniquecz
19. lis 2021

@merope to sní naše 9 měsíční 🤔 ale jen když je to jídlo co ji chutná, to je fakt 👍

codal
19. lis 2021

@gabulkam na to je brzo, zatím je potřeba po každém
normálním jídle dát ještě mléko, zelenina a maso tolik nezasytí. Vydržte!

merope
19. lis 2021

@veroniquecz Tak když mu to FAKT chutná, tak sní i víc, to zase jo. Ale já mu to snad někdy i zvážím.

krtikkrtovaty
20. lis 2021

Pokud snědla větší množství příkrmu, tak jsem nakojila třeba až za hodinu, ne hned, časem už ani za tu hodinu nechtěla. Když už opravdu jedla, tak jsem to většinou střídala jedno jídlo kojení, jedno příkrm (když něco nechtěly, snědly méně nakojila jsem s drobným odstupem - chtěla jsem, aby to nebraly jako, že když nesní vůbec nic, tak hned je tam přece to prso). Po roce už měly obě prso na uspávání nebo když je něco trápilo. Obě se odstavily kolem roku a půl, což bylo za mě tak akorát.