Je tu některá, která řešila mizerné jedení dítěte výrazným omezením cukrů? Včetně pití?
Jak to probíhalo? Co čekat? Co povolit a na čem trvat?
Potřebuju něco udělat se starší dcerou, už mě fakt vytáčí, jak nejí. Nevím, kde se stala chyba - tipuji, že kolem zjištění alergie na mléko (asi zbytečná lítost ☹ ) a dorazilo to narození mladší dcery. Ona nesnášela hrozně brzy mixované, jedla kousky. Nikdy nezačala jíst omáčky, kaše, špenát, atd. Časem začala odmítat čím dál víc potravin včetně luštěnin, postupně různou zeleninu. Teď jsme dospěli do bodu, kdy téměř nejí maso, nechce brambory.
Co jí: pečivo, tvrdé sýry (alergie vymizela), vajíčko, šunku, těstoviny, rýži, skoro všechno ovoce, některé jogurty a samozřejmě sladké. Pít chce jen šťávu, případně UM (hypoalergení), ale jen s lahvičky, což jsme před dvěma týdny utli.
Kdyby bylo na ní, tak se krmí rohlíkem s medem, loupáky, těstovinami s vajíčkem a zajídala by to lipem ☹ Tento jídelníček jí tedy nepovolujeme, ale i tak si myslím, že cukr dělá strašně moc v odmítání toho ostatního ☹
Kde začít? Přestat sladit pití úplně nebo jen omezit?
Budu vděčná za rady, nápady, odkazy.
Pokud dítě nechce jíst, tak jíst holt nebude. Zkoušet to násilím či trváním na něčem je dle mě cesta do pekel. Budete se trápit obě. Pokud ti malá jí veškeré ovoce, tak to je výhra pro tobe - cukry nahraď ovocem. Ruku na srdce, kdo jí naučil na rohlík s medem, loupáky, lipo a sladké pití? Jinak lahvičku bych jí nechala, pokud jste to utli, jak píšeš, přestane ti pít i mléko. Pití bych asi postupně sladila méně a méně..Můj starší nejedl do 3. let skoro vůbec. Preferoval suché těstoviny, rýži, brambory nebo br kaši či suchý chleba, bílý neslazený jogurt, vývary s nudlemi a kupodivu játrovými knedlíčky a špenát. A jablka či okurku. Tím to haslo. Nehrotila jsem to, ale mléko dostával právě v té lahvičce do 5 let (ráno a večer), takže si myslím, že mu nic nechybělo, prospíval. Dostával to, o co si řekl z výše zmiňovaných potravin. Naučil se trochu lépe jíst ve školce s vrstevníky.Čím byl starší, tak byl přístupnější k novým pokrmům. Dnes je mu 7 a baští skoro všechno, i to maso..