Zdravím všechny. Chci se zeptat na vaše zkušenosti se začátky příkrmů. Moje pediatrička mi doporučila režim dva druhy zeleniny po tři dny, pak jeden vyhodit, přidat nový a zase jíst tři dny, po kterých opět jeden druh zeleniny vyhodím a k prvnímu přidám nový. Musím říct, že se to úplně neosvědčilo, malá se po jedné konkrétní zelenině osypala a když jsem ji vyzkoušela znovu, dva dny měla koliku. Mamka říkala, že když jsme my byli malí, několik týdnů nás krmila jen klasikou brambora a mrkev a pak postupně začala měnit. Brambory a mrkev jsou dietní a dávat dítěti brokolici nebo hrášek, které nadýmají i dospělého člověka, mi nepřipadá moc příhodné. Jaký systém se osvědčil vám?
Ahoj, já začínala brambory a mrkev, když to bylo v pohodě, přidávala jsem batáty a brokolici, když to bylo v pohodě další a další. Hrášek a květák jsem dávala až o hodně později. U všech třech dětí úplně v pohodě. Doktor říkal, že záleží i na věku a zda je kojené nebo na um. výživě jak rychle si zvykne.
@xcassiopea Chápu to tak, že jsi několik dní krmila brambory s mrkví a pak jsi to vysadila a nakombinovala např.batáty s brokolicí nebo jsi tyhle dvě potraviny podávala jednotlivě? Děkuji🙂
Tak můžete zkusit nejdřív par uliček jednodruhove zeleniny, hlavně ze začátku je úspěch pokud to vůbec ochutná, později lžička dvě, ne každý dítě hned slušně skleničku, např. dcera už byla v 8 měsících na 150g příkrmech a pak dokojit a syn v té době ještě nebyl schopny polikat jídlo ze lžičky porad se tím dusil a navalovalo se mu z toho a teď za par měsíců mi kolikrát ke své porci sezere i kus moji...
pardon mělo tam být slupne místo slušně
@goldenova ja jsem ze zacatku davala jeden druh - mrkev, brambora, dyne apod, vzdy 2-3 dny, asi po tydnu jsem zacala kombinovat s vyzkousenou zeleninou, po 14 dnech jsem pridala maso (neni duvod to odkladat). Jinak pozor na mrkev, muze stavit. Existuji tabulky, kdy se jaka zelenina zavadi kvuli vyvoji traveni, vzdy je potreba vyzkouset, co diteti sedi, dcerka nemela problem ani s brokolici, ani s hraskem a ani kvetakem.
@goldenova No třeba brambor a cuketa, dýně a batat, řepa s bramborem, brokolice s bramborem, mrkev s dýní a cuketou atd. Různě jsem to kombinovala.
Syna jsem dál kojila. Ale on od první lžičky jídlo miloval a stále mi sní všechno. Takže u nás ochutnávky byly i tak, že dostal už třeba osvědčený brambor s mrkví (klidně i plnou dávku) a k tomu trochu řepy. Když bylo vše ok, dala jsem druhý den řepu zase s něčím jiným.
@jannym Dcera je hrozny zrout, takze jakmile ji vyrostou zuby, budu muset schovavat jidlo...Ted uz slupne az sest lzicek, ale jak jsem psala, ne kazdeho prikrmu. Ze zacatku asi spis ochutnavat. Na to daveni jsem se radila s dr. a nebyla proti, kdyz jsem rekla, ze ji po nakrmeni dam par lzicek prevarene kojenecke vody nebo fenykloveho caje a myslim, ze to pomaha, uz tolik nekasle.
@goldenova tak úplně první brambory, to bylo spíš na ochutnání pár lžiček, žádnej zázrak, druhý den taktéž, třetí den brambory s mrkví, další den také, pak mrkev s batátou, pak brambory s brokolicí, pak brambory s brokolicí a s mrkví a tak. Ze začátku jde o to případně zjistit se kterou potravinou může mít problém, proto se postupně to nové přidává k tomu známému. Ale není problém dát jednodruhovou novou, jen třeba samotnou brokolici nebo květák nene, postupně toho zbaští víc a podle potřeby, maso se doporučuje až po pár týdnech až si mimčo zvykne na lépe stravitelnou stravu. Ze začátku se doporučuje 1x za den nahradit krmení, postupně 2 jídla dokrmů za den atd. Doporučuje se první vařená zelenina, pak maso, pak vařené ovoce do kaší mléčných, pak nemléčné a takto postupně rozšiřovat jídelníček, postupně jsem pak začínala dávat i syrovou zelninu a ovoce, super je banán, oloupaná okurka, jablko a broskev nebo meruňka, pak hruška atd. Na jahody a exotické ovoce pozor, to jsou časté alergeny. Jinak ovoce s tvarohem milovali. Jinak pokud ty začátky ochutnávání způsobí zácpu, je lepší dát vývar nebo to víc naředit vývarem a dávat víc vody k pití normálně.
https://www.modrykonik.cz/kojeni/zavadeni-detskych-prikrmu/ Ja jedu podle tohoto navodu. Mrkev a brambor nedavam skoro vubec..
já teda s první vařila a příkrmy kupovala jen na výlety nebo delší návštěvy, pak dvojčata a můžu říct, že i když jsem se také vařila, byla jsem často ráda za skleničky když jsem už padala na ústa. Po roce už je to paráda když baští často to co ostatní akorát nekořeněné.
@jednaholkaa tak jsem si to přečetla a to jsem před pár dny dávala podobný dotaz ohledně prikrmu. Takže jsem to zas tak špatně nedělala,jen jsem na malého moc spěchala s dalšími variantami. Ale naštěstí dobře papka a hlavně mi přestal ublinkavat denní mlicko.
@xcassiopea kojení se nenahrazuje, příkrm je od slova přikrmovat, tj. přidávat ke kojení, mléčné kaše do roka vůbec, nemléčné doma dělané nejdřív od 9m, maso klidně po týdnu, není důvod čekat, tvaroh do roka ani náhodou... Pokud příkrmy způsobují zácpu, je lepší příkrmy odložit, protože trávicí systém ještě není připraven, vodu stačí zavést kolem 8-9m, pokud se kojí, MM je z 90% voda, v příkrmech voda, není důvod zatěžovat ledviny hned další vodou...
@zuzita15 maso klidně po týdnu? Mě vynadala paní,že jako jak můžu chtít v necelých 5měsících dát maso (První lžička mrkev s kralikem). To pak dám v půl roce knedlo,zelí,vepro
Mrkev, mrkev brambor, cuketa s něčím, ta je samotná o ničem. Dýně třeba stačí samotná. Batáta je taky velmi chutná i samotná. Anebo skvělá do kombinace s cuketou.
Ono se řekne, že tři dny, ale to neznamená, že musíš. 🙂 Já tím klidně dceru cpala déle. Navíc v té době mi nevyčítala stejné obědy. :D Zlaté časy. 🙂
Zapíjet vodou nebo fenyklovým čajem. S hráškem a brokolicí bych opravdu počkala. Prostě v klidu.
Třeba takové rajče jsem musela nasazovat opakovaně, dcera ho vždy vyblinkala. Usadilo se to až po 13.-14. měsíci možná a teď, ve 2,5 letech rajčata miluje.
@amazonkajanik jj klidně, samozřejmě nesmí dítěti dělat problém, ale pokud nedělá, je to živočišná bílkovina a ta je pro dítě ideální. Já dávala po týdnu a v pohodě. Akorát jsem teda začínala v půl roce. A ještě po roce teda knedlo, vepřo nedávám
@zuzita15 malému bude v pondělí 18týdnů. Počkám do 20 a dám mu tu První lžičku. Králík je přeci jen dietní,ale moc ho dávat nebudu. Tohle maso člověka dokáže vyhladovet
@amazonkajanik zkusila bych spis sehnat domaci kure nebo i kralika, uvarit na pare a s troskou vody mixnout na kasi, pak pridat do zeleniny nejdriv lzicku, pak dve atd. Po mase se deti krasne osvalujou.
My jsme první měsíc dávali zeleninu jednodruhovou... napřed 3x mrkev (té moc nedala, protože tomu nedůvěřovala, někoho může stavět, nás ne), potom 3x cuketu (to už jedla víc), potom třeba batát, brambor, dýni, řepu, hrášek (z toho není odvařená ani teď), brokolici, špenát, petržel... další měsíc jsem třeba kombinovala a dávala 2x maso, 2x bez masa... další měsíc navíc kaše. Docela se rozežrala, sní mi téměř cokoli (akorát nejí fazolky a hrášek jen skrytý). S kombinacemi jsem si hlavu moc nelámala, měla jsem zamražených asi tak 10 věcí a různě kombinovala, plus potom co jsme jedli my. Když bylo něco nevýrazného a ne moc "mňamy", dala jsem k tomu mrkev nebo batát.
@zuzita15 tak jasný,živočišné bílkoviny jsou prospěšné nejen na svaly,ale i mozek. To byl důvod,proč vznikl homo habilis ... A domácí maso bych mohla sehnat
@amazonkajanik jasně, právě proto maso zavádět klidně od začátku 😉
@goldenova domácí kousek králíčka nebo kuřatka, brambor nebo hrstka rýže, mrkev, později plus kousek červené řepy, a když toto bylo v pohodě a chutnalo, přidala jsem pak i batáty, pár ředkviček, hrášek jsem dala jen asi dvakrát trochu a až později, měla jsem taky strach z nadýmání, a postupně jsem tam vždy obměnila kousek nějaké zeleniny co byla zrovna doma nebo přidala - kousek květáku, dýně, cuketa atd. A v těch měsících jak je alergické okno (tuším se tomu říká, ale už si nepamatuji, v kolika přesně bylo) jsem přidala i vejce a celer. Maso samozřejmě ne úplně každý den, občas jsem vynechala nebo nahradila právě vajíčkem, měla jsem to štěstí, že malému nic nevadilo, ani se neosypal, ani neměl koliky.
Já začínala klasicky mrkev tři dny, dýně tři dny, brambor s mrkví tři dny, cuketa, řepa, batáty... různé kombinace. Potom hrášek, brokolice, květák. Hrášek způsobil průjem. Maso. Zase vždy zhruba tři dny. Žloutek - to samé. Pak jsem přidala rýži, kuskus, těstoviny. Vše postupně. Špenát jsem dávala zpočátku jen ve skleničce. Bylo mi řečeno, že normálně doma dělaný obsahuje víc dusičnanů. Rybu taky jen ze skleničky. Protože jsem se bála.