Dobrý večer holky, malá (6m) je plně kojená a začínáme s příkrmy, MUDr mi řekla, ke konci 5. měsíce, že už můžeme postupně zkoušet. No zkoušela jsem ji už něco dávat a zatím co ji nejvíce chutná je dýně a hruška. Banán a mrkev kdykoliv dostane, řve a fluše, brambory též.. pak jsme zkusily borůvku (presnidavky samozřejmě) a ta též chutnala. Jinak furt vše vyhazuji... můžete mi poradit jak si udělat takový harmonogram na papání? Když přijde po procházce z venku (3 hod venku) tak je schopná tu dyni plivat a chce prso..pak má zase dny kdy to ji.. tak nevím.. vstavame 7,8 hod chodíme ven většinou 11,12 hod na 3 hodinky. Někdy i víckrát když je krasne.
Děkuji všem za rady 🙂🌸
Jen tip - já jsem na začátku zamrazovala do formy na led a dávala jsem třeba 1kostku, po čase 2, pak 4 ( podle toho, kolik snědl a s jakou chutí) a někdy kolem 8m začal jíst půlku skleničky. Jinak bych také pořád vyhazovala 🤷🙂
A dávala bych třeba půl hodiny po kojení. Když bude vyhládlá z procházky, tak je jasné, že bude chtít prso 😉
Michas zeleninu a ovoce.. První měsíc zkoušej zeleninu, další měsíc zeleninu s masem a pak až ovoce. Prikrmy davej jako obed, nabídni, co sni a pak dokoj. Udelej si porce cca na 2 dny, kdyz ti zbyde, dej to do mrazaku na příště. Ja jela podle tohodle: https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/
Zdá se mi to hatla patla, mismas, zkousej vždy jednodruhou zeleninu dyne, cuketa, brambory, atd vždy po třech dnech, pak přidávat maso + lepek, nakonec jsem přidala ovoce.Udělat si v tom systém 🙂
Ovoce až nakonec. Není důležité. Nejprve zeleninu, brambor, rýži se zeleninou, maso, a pak ovoce - velmi rádi si zvyknou na sladkou chut ovoce a ostatní nechtějí. Nespěchej. Polévky, mixované - zeleninu, rýži, maso - až si zvykne, tak ostatní.
Jak uz se tu psalo, chce to postupne zkouset kazdy druh zeleniny zvlast a vzdy aspon 3 dny po sobe - jsou to nove chute, je potreba na to pomalu zvykat... taky to chce promyslet nacasovani, davat zhruba v case obeda, kdyz ma zajem o jidlo, ale nesmi byt uz hodne hladova, pak je jasne ze chce prso bez zdrzovani se lzickou... urcite nic nenutit, dat jen kolik ji zajima, i kdyby jen par lzicek. A zmrazit si to v tech tvoritkach na led, pak ti nevadi ze sni jen jednu kosticku, nebo dve, rozmrazis jen tolik kolik je potreba.
Zpětně vím, že čím víc to člověk hrotí, tím je z toho víc ve stresu 🙈 A ono je to fakt hodně jednoduché. Já jsem s malou jela BLW. Nabídla jsem to, co jsem jedla já, ve vhodné podobě pro ni. Neřešila jsem, co kdy se má nebo nemá dávat, hrušku měla hned asi třetí den. I sladká chuť je chuť, a přece jablko a hruška chutnají a vypadají trochu jinak. Takže jsem se snažila, aby ochutnávala pestrou škálu chutí a konzistencí. Opatrnější jsem byla jen při zavádění alergenů. Bude jí rok a má zavedené vše, včetně třeba celého vejce, ořechů. Od 8 m jíme to samé jídlo, já si to jen třebas osolím 🙂
Ty začátky s příkrmy bývají všelijaké...teď to je spíš o ochutnávání, aby si zkoušela nové chutě. Určitě jí to nenuť, když nechce, a za pár dní zkus zas...