Jak uvařit domácí kaši?

somalya
15. dub 2016

Maminky, jak a z ceho uvarit domaci kasi bezlepkovou? Nechci kupovat instantni. Maly plne kojeny, neodstrikavam a UM v zadnem pripade davat nechci ani v kasi, takze asi z vody a do ni pridat co? Ptam se asi blbe, ale sobe varim jen ovesnou z vlocek a kravského mleka. Dekuji za rady

ance_hajna
15. dub 2016

Bezlepková kaše doma je nejsnadnější asi jáhlová, jáhly koupené v obchodě se musí dvakrát spařit vřelou vodou aby z nich slezla hořská slupka, pak dám vařit do mléka či vody (záleží jestli vám vadí mléko) a vařím do změknutí v poměru cca 1:2 a tekutinu přidávám, pokud jsou jáhly málo měkké, jíme tak jak uvařím, pro menší děti se dá ale snadno rozmixovat, osladit medem apod. Jinak v obhodě se zdravou výživou se dá koupit i instantní rýžová kaše bez příchuti, toho bych se vůbec u mimi nebála, zalévá se jen horkou vodou, stejně tak i pohanková. Pohankovou kaši lze udělat taky doma, já dělám buď tak, že si zaliju lámanku horkou vodou a nechám chvíli odstát a pak rozmixuju, nemá ale úplně hladkou konzistenci, nebo normálně uvaříte lámanku ve vodě či mléku do měkka a rozmixujete ponorným mixérem. Tyhle tři kaše jsou asi základní bezlepkové, dá se určitě i kukuřičná ale tu jsem nezkoušela. U kojeného miminka bych asi kaše zvolila spíše s vodou, na kravské mléko má čas 🙂

katyxq
15. dub 2016

já dělám takto - http://www.skritcikuchyne.cz/2014/10/univerzaln... (k snídani, ve větším množství až tak kolem 3/4 roku)

lennus
15. dub 2016

Já začínala taky jen z vody, časem z rýžového mléka z DM, jsou i jiná rostlinná mléka. Dělávám vlastně kaše doteď, oběma nám chutnají, nejvíc jáhlovou, nejlepší jáhly mám vyzkoušené z DM (stačí je jen v sítu prolít horkou vodou z kohoutku), pak rýžovou - z Milchreis. Můžeš zkusit pohankovou nebo polentovou. Z kraje jsem mixovala, ale ne moc dlouho. Asi bych zatím zbytečně nesladila, prckové si nemusí hned zvykat na tak sladké, až časem jsem začala dávat med, javor. sirup, pak karob, kakao, skořici, různé oříšky, semínka, kokos.
Mrkni na alba katyxq. 😉

lajla
15. dub 2016

Obiloviny se vaří vždy s vodou, nikdy ne mlékem, uvařit doměkka, vařit se semínky, zeleninou, tak je kaše pokaždé jiná

ally8
15. dub 2016

já dělám nejraději ovesnou. V obchodě seženš drcené ovesné vločky, stačí jen na minutku povařit ve vodě a je hotovo. Já to pak ještě mixuji třeba s banánem a dávám malé ráno do mlíčka.