Jak tepelně zpracovat lososa?

trupovaludmila
1. pro 2015

Ahoj holky tak mám zase dotaz. Chci dcerce udělat lososa se špenátem a domácíma těstovinama (dcera 6 měsíců) ale nevím jak mám tepelně zpracovat lososa? a pak zda je dobré tento příkrm třeba zmražovat,když vařím vždy na týden? 😨

lv
1. pro 2015

Lososa na trosce másla, je hotový za chvilicku.. Nebo v páře. Zamrazit se může.

lu777
1. pro 2015

zamrazit lze, ale nebude to moc dobré.... ryby jsou dobré čerstvé a na másle... případně nějaká bylinka, ale to v tomto věku nevím jestli není brzo..
jinak pro větší to marinujeme a krátce se peče v troubě, je to super 😵

ireniq
1. pro 2015

Já mám v mrazáku filety z lososa (jednou za čas koupím celého, naporcuji a zamrazim), nechám chvíli povolit a šup do trouby jen tak na pečícím papíře, a za 15-20 min hotovo. A pak pokrájím hodně najemno, dřív jsem i mixovala spolu s vařenou zeleninou.
S mrazenim příkrmu neporadím, mrazim jen zeleninovou složku občas, ne celou směsku.

keny123
1. pro 2015

já dám osolené a řádně zakáplé citronem a trošku pepře a dát jen na pečící papír při 190st na 30 minut péct mnaamm 🙂

japona
1. pro 2015

@trupovaludmila Zamrazit lososa ano, ale syrového.

trupovaludmila
autor
1. pro 2015

jůůů moc děkuji. tak já ho naporcuju a každý den kus upeču v troubě a zamrazím jen tu směs špenát+ těstoviny. děkuji moc 🙂

apple11
1. pro 2015

My pečeme v troubě, udělám brambory, pak je i s lososem dávám do trouby s tymiánem a nakonec zakápnu citronem! Nenáročné a výborné! 🙂

luciamala1979
1. pro 2015

@trupovaludmila na pare je najzdravsie, najlepsie pre uchovanie dostupných zdrojov zivin a optimum je vždy cerstve samozrejme

marticcelli
1. pro 2015

Ahoj, my delame lososa uz roky podle Jamieho Olivera, vetsinou podkovy. Losos se opepri, osoli a lehce potre olivovym olejem z obou stran a da se na hodne rozpalenou suchou panev. Bez sahani a obraceni se necha 3 minuty, jinak by se maso mohlo potrhat, po tech 3 minutach jde krasne obratit a z druhe strany staci uz jen 2 minuty, opet bez "sahani" 🙂 hotovo, takhle se vubec nevysusi a chutnal dokonce i tchyni, ktera jinak ryby nerada 🙂

jitavrtule
1. pro 2015

hmmmm, jako recepty zajímavé, ale mám pocit že si některé nepřečetly otázku - bavíme se tu o 6 měsíčňákovi. takže sůl, pepř, citron, tymián, smažení na másle je podle mého názoru fakt mimo.
Lososovi stačí chvilka na pařáčku (klidně na knedlíkovém) nebo normálně do vroucí vody a nechat zatáhnout - na vařené rybě není nic špatnýho.
Předpokládám, že půlročák ještě moc velký kousky nejí, tak u pečení jen bacha, když to moc upečeš, půjde to hůř rozmačkat.

trupovaludmila
autor
2. pro 2015

@jitavrtule přesně tak 🙂 sůl, pepř a podobné nepoužiji,ale s tím pařáčkem to je dobrý nápad. každopádně dnes budu lososa kupovat,asi sáhnu po takovém tom špalíčku co se prodávají, ten by měl být i dobře vykostěný. Obvykle dcerce vařím na týden,ale tohle bych jí rozdělila asi jen na dva nebo tři dny,už kvůli špenátu,který se prý nesmí moc konzumovat..obsahuje něco co mimčům zrovna neprospívá. Už ani nevím kde jsem to četla. Každopádně pak sem dám fotku jak se dílo zdařilo 🙂

luciamala1979
3. pro 2015

u hotovek je jistota, jinak jde u spenatu o dusitany, mrkni / te 😉
Methemoglobinémie u kojenců
Kojenci jsou v průběhu několika prvních měsíců života velmi náchylní k akutním otravám dusičnany, protože v jejich trávicím systému se může vyskytovat baktérie, která přeměňuje dusičnany na jedovaté dusitany (NO2). Dusitany reagují s hemoglobinem (který přenáší kyslík do všech částí těla) a vzniká methemoglobin, který kyslík nepřenáší. Množství kyslíku přenášeného tělem klesá v závislosti na množství hemoglobinu přeměněného na methemoglobin. Jak úroveň kyslíku klesá, dítě se dusí. Tento stav se nazývá methemoglobinémií.

Nejviditelnějším příznakem otravy dusičnany je namodralá barva kůže, zvláště v okolí očí a úst. Tomuto jevu se říká cyanóza. Dítě s těmito příznaky by mělo být okamžitě převezeno do nemocnice. Lékař odebere vzorek krve, aby se ujistil, že dítě trpí otravou dusičnany. Vzorek krve takto postiženého dítěte má čokoládově hnědou barvu namísto zdravě červené. Otrava dusičnany je léčitelná a ve většině případů se dítě zcela uzdraví. Je však důležité v případě problémů jednat okamžitě, protože bez lékařské péče může dítě zemřít.

Zhruba ve věku 3 měsíců se v žaludku dítěte zvyšuje množství kyseliny chlorovodíkové a tím dochází ke zničení většiny baktérií, které přeměňují dusičnany na dusitany. V době, kdy je dítěti 6 měsíců, je jeho trávicí systém plně vyvinutý a nezůstávají v něm žádné bakterie přeměňující dusičnany na dusitany. U starších dětí a dospělých jsou dusičnany absorbovány a vylučovány a methemoglobinémie u nich už dále nehrozí.

luciamala1979
3. pro 2015

pričom špenát je osobitná kapitola..
Špenát a salát, které se vyznačují poměrně vysokým přirozeným obsahem dusičnanů, bývají diskutovány především z hlediska rizika na zdraví malých dětí. Podle vyjádření úřadu EFSA může špenát znamenat riziko pro kojence a děti od 1 do 3 let, pokud je konzumován ve velkém množství (přes 200 g/den) a pokud obsahuje nadlimitní množství dusičnanů. V takovém případě není vyloučeno riziko methemoglobinemie, tzn. snížení dodávek kyslíku do organismu. Děti by neměly konzumovat špenát, pokud trpí gastrointestinální infekcí, protože činností těchto nežádoucích bakterií může ve zvýšené míře docházet k přeměně dusičnanů na dusitany, a tím zvýšení rizika methemoglobine.

Zvýšená přeměna dusičnanů na dusitany hrozí při ponechání kuchyňsky upraveného (vařeného) špenátu při pokojové teploté. Navíc se přeměna zvyšuje i při pasírování špenátu.

V případě salátu takové nebezpečí nehrozí. Výsledky testování špenátu a salátu byly uspokojivé: jen 1 % vzorků salátu a 5 % vzorků špenátu překročilo limitní obsah dusičnanů.

Podle názoru panelu CONTAM úřadu EFSA neznamená žádné zvláštní riziko, když mají některé členské státy výjimečně legislativou stanovené vyšší limity.

trupovaludmila
autor
4. pro 2015

@luciamala1979 toto vim, ale dceri je pul riku a spenatu tam mnohi neni.

lv
4. pro 2015

na másle nemyslím smažit, ale lehce podusit, což může dítě i půlroční, nemusí se vše jen vařit..

pajdousekk
4. pro 2015

tak hlavně, špenát koupený jedině ve skleničce a ne čerstvý!!! A je jedno jestli ho tam bude minimum! Je plný dusičnanů..
a losos, někde jsem četla, že kupovaný a doma upravený by se taky neměl, ale už nevím proč. Takže já kupuji hotovou skleničku s lososem a cuketou.. a vím, že je to připravené tak jak má 😉

luciamala1979
4. pro 2015

@trupovaludmila tak ja jenom upozornuji, protoze chcete upravovat spenat sama a servirovat zhruba tri dny lososem pisete

trupovaludmila
autor
5. pro 2015

@luciamala1979 ano ale není to mega. Lososa už musím zařadit. ryby se maji stihnout do 8. měsíce. a špenát v malém množství neuškodí 😉 a není jen škodlivý,má i kousek zdravíčka v sobě. a dcerka už ho jedla a též bez problému a v pořádku. Ale jinak ten odborný článek co jste zde dala, tak to je to samé jako proč by se neměla používat běžná převařená voda,ale voda určená pro kojence. Ten samý důvod. Ale já používám klasicky převařenou a nestydím se za to. Ono když to vezmete já jsem byla krmena od maminky vším neřešila zda kojenecká voda, zda špenát škodí..a jsem zdravá 🙂. Myslím, že v přiměřeném množství to opravdu neuškodí. 😉

trupovaludmila
autor
5. pro 2015

@pajdousekk i toto je řešení.

trupovaludmila
autor
6. pro 2015

Takže jen pro informaci jak to dopadlo. koupila jsem filet lososa,nakonec jsem ho dala na panev na trošku másla a pod pokličku. Tak se tam tak hezky ohřejval 🙂 potom jsem ho trošku rozmydlila vařečkou,přidala jsem k němu domácí nudličky 6 lžiček vařeného rozmixovaného špenátu, trochu cukety, dýně a mrkve, prohnala to mixérem... ženy povím vám dcerka mi málem vyrvala tu misku z ruky! Řečeno s nadsázkou, hrozně jí to chutnalo a snědla toho opravdu hodně. I já jí ujídala, protože to bylo naprosto dokonalé! a tak se nemusím trápit s tím jak uchovat zbylou porci, protože žádná nezbyla a tak zítra bude mít hovězí 🙂
všem děkuji za rady a typy!

78marcela
6. pro 2015

@trupovaludmila na to mam chut si to udělat i pro sebe. Vcera jsme meli lososa jen tak opeceneho a dva ctverecky mam jeste v mrazaku. S testovinami a zeleninou to muze byt skvele. Tak ve stredu si udelam. Diky za tip.

luciamala1979
6. pro 2015

@trupovaludmila osobně si myslím, že voda z kohoutku je zdravejší jak ta kojenecká ve flaške, viď dtesty a skladování.. samozřejmě, taky závisí od toho, kde bydlíte 😀

trupovaludmila
autor
7. pro 2015

@78marcela opravdu vyborne. Asi zo jednou naserviruji i manzelovi ale tomu to tak nerozmixuju 😀 ale opravdu moc dobre. Ta zelenina to vyborne ochutila. Dyne a mrkev, spenat a cuketa. Bez niceho dalsiho. No a maslicko v rybicce tokrasne zjemnilo

trupovaludmila
autor
7. pro 2015

@luciamala1979 presne. u nas voda v domecku je vyborna.