Jak se zavařuje?

sabor
13. říj 2014

ahoj, nikdy jsem nezavařovala, tak se chci poptat jak se to děla. Chci udělat domácí přesnídávky. děkuji

anie26
13. říj 2014

Ovocne?

anie26
13. říj 2014

@sabor At delas jakoukoliv prichut, vzdycky jsou zakladem jablka.
Na cca. 6-8 sklenicek: Vezmes 1250g oloupaneho na kostky nakrajeneho ovoce (u jablkovych jenom jablka, pokud chces s jinou prichuti vzdy 2/3 jablka a priblizene 1/3 jineho ovoce- treba jedn ahruska k jablkum bohate staci a vyziva je hrasne hruskova)....das do hrnce, zasipes cca 250g cukru, zalijes 0,5-0,7l vody.... a povaříš do měka. Odeberes trosku vody ve ktery rozmychas 1 vanilkovej pudink (pripadne muzes pouzit s jinou prichuti podle pouziteho ovoce), jablicka rozmixujes, prilejes pudink a jeste chvilku povaris.
Pak naplnis do sklenicek, utahnes vicka, postavis do hrnce, zalijes do 1/2 vodou a varis cca. 20 minut.
Pak sklenicky opatrne vyndas (jsou fakt hajs) a postavis dnem vzhuru.....a pak uz jen mnam mnaaaaam mnam 🙂) 😔

ivi88
13. říj 2014

Já jen rozvařim ovoce v troše vody a rozmixuji, dam do sklenicek a zavařim. Např. Jablka jsou sladky sama o sobe, cukr neni vubec potreba!!, merunky a svestky jsem trochu sladila, protoze to by nechutnalo ani me..

mysonek
13. říj 2014

Dělám stejně jako @ivi88, taky jen povařím ovoce (jablka, případně jablka a k tomu trochu jahod, nebo meruněk) a pak rozmixuju. Jen teda do toho mixéru dávám jen to ovoce a ne tu vodu ve které to vařím, jinak jsou moc tekuté. Ale chuťově jsou výborné, pokud nemáš moc kyselý jablka tak není potřeba přesnídávky sladit.

sabor
autor
14. říj 2014

@mysonek a jak to zavařujete v tom hrnci? děkuji

somalicats
14. říj 2014

Přesnídávky dělám od oka. Jablka rozvářím i se šlupkou (je to pak hustší), jinak k tomu jakékoli další ovoce, co zrovna je k dispozici. Rozvařím doměkka, cukr přidávám pouze tehdy, když jsou kyselejší jablka, jinak ne. Přidám vanilku, rozmixuju, naplním do skleniček a zavařím.

somalicats
14. říj 2014

@sabor Zavařovat se dá v hrnci, v troubě - jde o to, kolik sklenic máš, pokud málo, že se vejdou do hrnce, tak je to rychlejší v hrnci, pokud víc, je to lepší v troubě. Do hrnce dám na dno utěrku, zaleju vodou tak, aby sklenky stály ponořené max do 1/4, přivedu k varu, stáhnu teplotu tak, aby to nebublalo, a přikryté nechám cca 20 minut. Troubu nastavím na 120 stupňů, nechám v ní rozehřát plech s vodou, pak tam nastrkám sklenky a nechám cca 30 minut. Vyndat, otočít dnem vzhůru, aby chytla víčka, a nechat vychladnout.