ahoj, nikdy jsem nezavařovala, tak se chci poptat jak se to děla. Chci udělat domácí přesnídávky. děkuji
@sabor At delas jakoukoliv prichut, vzdycky jsou zakladem jablka.
Na cca. 6-8 sklenicek: Vezmes 1250g oloupaneho na kostky nakrajeneho ovoce (u jablkovych jenom jablka, pokud chces s jinou prichuti vzdy 2/3 jablka a priblizene 1/3 jineho ovoce- treba jedn ahruska k jablkum bohate staci a vyziva je hrasne hruskova)....das do hrnce, zasipes cca 250g cukru, zalijes 0,5-0,7l vody.... a povaříš do měka. Odeberes trosku vody ve ktery rozmychas 1 vanilkovej pudink (pripadne muzes pouzit s jinou prichuti podle pouziteho ovoce), jablicka rozmixujes, prilejes pudink a jeste chvilku povaris.
Pak naplnis do sklenicek, utahnes vicka, postavis do hrnce, zalijes do 1/2 vodou a varis cca. 20 minut.
Pak sklenicky opatrne vyndas (jsou fakt hajs) a postavis dnem vzhuru.....a pak uz jen mnam mnaaaaam mnam 🙂) 😔
Já jen rozvařim ovoce v troše vody a rozmixuji, dam do sklenicek a zavařim. Např. Jablka jsou sladky sama o sobe, cukr neni vubec potreba!!, merunky a svestky jsem trochu sladila, protoze to by nechutnalo ani me..
Dělám stejně jako @ivi88, taky jen povařím ovoce (jablka, případně jablka a k tomu trochu jahod, nebo meruněk) a pak rozmixuju. Jen teda do toho mixéru dávám jen to ovoce a ne tu vodu ve které to vařím, jinak jsou moc tekuté. Ale chuťově jsou výborné, pokud nemáš moc kyselý jablka tak není potřeba přesnídávky sladit.
Přesnídávky dělám od oka. Jablka rozvářím i se šlupkou (je to pak hustší), jinak k tomu jakékoli další ovoce, co zrovna je k dispozici. Rozvařím doměkka, cukr přidávám pouze tehdy, když jsou kyselejší jablka, jinak ne. Přidám vanilku, rozmixuju, naplním do skleniček a zavařím.
@sabor Zavařovat se dá v hrnci, v troubě - jde o to, kolik sklenic máš, pokud málo, že se vejdou do hrnce, tak je to rychlejší v hrnci, pokud víc, je to lepší v troubě. Do hrnce dám na dno utěrku, zaleju vodou tak, aby sklenky stály ponořené max do 1/4, přivedu k varu, stáhnu teplotu tak, aby to nebublalo, a přikryté nechám cca 20 minut. Troubu nastavím na 120 stupňů, nechám v ní rozehřát plech s vodou, pak tam nastrkám sklenky a nechám cca 30 minut. Vyndat, otočít dnem vzhůru, aby chytla víčka, a nechat vychladnout.
Ovocne?