Jak přikrmovat půlroční dítě na výletech?

bbibianca
25. únor 2016

Zdravim, v sobotu bude mit maly pul roku a dr. Nam dnes doporucil zacit s prikrmy. Jako prvni mrkvicku. Chtela jsem koupit mladou mrkev svazkovou, ale nemeli tak jsem koupila marazenou. Ted mam cerny svedomi, ze maleho odbudu mrazenou mrkvi a co dal resim tak je vyletovani a prikrmy. V sobotu jedeme na plavco v 11, takze nevim jak to vymyslet. Jestli dat az po plavcu papani doma? Chtela jsem se cestou stavit v obchode, ale to asi nebude mozne. No a pristi tyden jedeme na veletrh a to bude na cely den. Tak zvazuji co se stane kdyby byl jen namaterskem mleku a nebo koupit nejKou sklenicku s prikrmem? Ta se musi ale ohrat, ze? Jak to praktikujete? Nebo kupujete skleničky i domů? Doma to ohříváte jak? Prosim, o napovedu.

somalicats
25. únor 2016

@bbibianca Pokud pořád kojíš, tak není se zaváděním příkrmů až takový spěch a nemusí se to udělat úderem půl roku věku dítka. Takže pokud s tím příkrmem začneš třeba až v neděli, tak se prckovi nic nestane a nemusíš řešit tu sobotu 😉. Teprve začínáte, takže stejně nepočítej s tím ,že Ti toho prcek sní nějaká kvanta, ze začátku to bude jedna, dvě či tři lžičky, než se rozhodne, že mu to chutná a že se rozjí. Stejně tak s tím veletrhem - ono mu to mateřské mléko bez příkrmů rozhodně neublíží 🙂.
Jinak potom s výlety apod. - já jsem doma normálně vařila, co se nesnědlo, jsem si ve skleničkách namrazila. Pokud jsme jeli na nějaký vícedenní výlet, tak na ten první den jsem brala zásoby z mražáku, na zbylé dny jsem koupila sklenky. Nikdy nebyl problém, když jsme šli někam na jídlo, poprosit obsluhu o přihřátí příkrmu. Doma jsem příkrmy ohřívala ve vodní lázni, ohřejou se rovnoměrněji, než v mikrovlnce.

kocour1
25. únor 2016

Vůbec nic se nestane, když budeš jeden den jen kojit - je to nejpohodlnější a dítěti to v tomto věku rozhodně nevadí🙂. U první dcery jsem začala přikrmovat hned ve 4.měsíci,brala jsem to zodpovědně a tak jsem pořád plánovala tak, abych mohla dát příkrm, nosila s sebou apod...U druhého dítěte už jsem byla vlažnější, kojila jsem co to šlo🙂 a vůbec to neřešila. V podstatě do 8.měsíce byl kojený plně - sem tam něco ochutnal, ale jen když jsme byli doma a byl na to čas. Kolem toho desátého měsíce se už začal sám více dožadovat jídla, ale stále mu stačilo nakojit a dát třeba něco do ručičky. Dnes mu je 14 měsíců a už to neřeším. Jí to, co jím já (samozřejmě s mírným omezením), pak se dokojí a spokojenost🙂...
Jinak co se mi u dcery osvědčilo, byla termoska na zmrzlinu, do které jsem ráno dala horký domácí příkrm a on v té termosce vydržel do oběda - bylo to dobré na cesty, že jsem mohla nakrmit v kočárku a neřešit, kde mi to ohřejí a z té termosky na zmrzlinu se dá i pohodlně krmit tím, že je tam velký otvor, na rozdíl od klasických nápojových termosek🙂

veronikabro
25. únor 2016

Také si vždycky necháváme jídlo ohřát u obsluhy a vždycky to bylo v pohodě, někde mají už i mikrovlnky k volnému použití, v kavárnách, v obchodních centrech. Hodně s dětmi chodíme ven, na jaře a v létě na celý den, tak jsem zainvestovala do termosky, která udrží jídlo několik hodin teplé. Hodně dobrou zkušenost mám se skleničkami od Hippu. Když nemám čas nebo chuť vařit, dám skleničku a výčitky nemám, jsou moc dobré - sama je ochutnávám. např. na dovolenou k moři jsem si jich vezla velkou zásobu, různé druhy a děti si jen pomlaskávaly. Pokud to jde, ohřívám ve vodní lázni (otevřená sklenka se dá do misky s vroucí vodou), zachová se více živin než v mikrovlnce.

bbibianca
autor
25. únor 2016

@veronikabro takze je dobre sebou vozit plechovy hrnicek do ktereho dam otevrenou sklenicku a obsluha mi do nej naleje vodu z konvice?

jipe
25. únor 2016

@bbibianca nebo ti to obsluha strčí na chvilku do mikrovlnky

jipe
25. únor 2016

@veronikabro můžu poprosit o typ termosky na jídlo? Asi jsem nikdy neviděla, vygooglím, pokud to nebude stát majlant, tak bych možná pořídila. My se na výlety teprve chystáme - jaro, léto, tak právě taky přemýšlím, jak to udělat. Vím, že někde jsou family pointy, někde mi to ohřejí v restauraci, ale třeba někdy vyrazíme i trochu mimo civilizaci :D

maare
25. únor 2016

My jsme to řešili termotaškou od Aventu. Vozili jsme vždycky hodně ohřátou skleničku příkrmu (neotevřenou) s sebou v této termotašce, do oběda v pohodě vydržela krásně teplá - cca 4-5 hodin, jezdili jsme hodně do přírody, kde není možnost ohřevu, tak takhle nám to vyhovovalo .

evulina77
25. únor 2016

@bbibianca já si brala jídlo s sebou (buď sklenička nebo doma vařené) a nakrmila, kdy jsem potřebovala. Ale všechny moje holky nechtěli za začátku jídlo teplé, ale studené a já je na teplé jídlo musela zvykat. Takže jsem nepotřebovala ani ohřívat... Jinak pokud je dítko kojené, tak můžeš nakojit a dát jídlo až doma. Ale to by u nás třeba po plavání neprošlo, protože mívali hlad jak vlk...

svetlus_pepca
25. únor 2016

Tak spěchat v tom smyslu, že místo zítra začneš v neděli, nemusíš, ale o moc bych to zas neodkládala. Kamarádka začala až po půl roce a měla s tím docela problémy. Napsala bych ti, že nehrozí, že ti napoprvé sní víc jak dvě lžičky, ale třeba náš mrňous zvládl napoprvé celou tu malinkou skleničku 😀 Jinak radši bych dala kupovaný příkrm než mraženou mrkev z obchodu. Celkově jsem začínala s kupovanými. Teď v zimě ta zelenina stojí za prd a v těch hotových seženeš všechno možné. Mrkev, brokolici, květák, pastiňák atd. Doporučuju třeba DM, tam mají fakt výběr a mají ty úplně maličké skleničky. Jinak jsou cesty a cesty. Když jsme jeli na půl dne, dala jsem příkrm v klidu doma až po návratu. Když jsme jeli na celý den, brala jsem s sebou. Ohřála, zabalila do alobalu a látkové plenky a bylo to. Ale takhle ze začátku se vůbec nic nestane, když to nebude dennodenně. Ono to stejně nakonec budeš muset vše přizpůsobit mrňousovi 🙂

veronikabro
26. únor 2016

@bbibianca já jsem obsluhu požádala o misku s vřelou vodou a do té jsem dala přímo skleničku a promíchávala lžičkou, než to bylo tak akorát na jídlo nebo mi to ohřály v mikrovlnce rovnou v té skleničce. Co děti nesnědly jsem už raději vyhodila (když jsem to už jednou ohřáté vozila celý den s sebou).

anetka1701
26. únor 2016

já jsem vzala celé ovoce (jablko, banán...) a kovovou lžičku. tou jsem to naškrábala a dávala čerstvé.

veronikabro
26. únor 2016

@jipe Já jsem koupila termosku značky Iris a jsem s ní moc spokojená, mám přesně tuto, tady je podrobné info:

http://termosky.heureka.cz/iris-termoska-na-jid...

Jídlo vydrží tak 4-5 hodin teplé, jen musí být naplněná po okraj. Nahoře je ještě menší miska na část jídla.
Je to fakt bezvadný na výlety nebo i jen v létě na hřiště, aby se nemuselo kvůli obědu spěchat domů, když je nám venku fajn.