Jak odstavit totálního závisláka?

bobik11
27. lis 2015

Ahoj. Měli jsme teď rok a opravdu bych už potřebovala malého odstavit, jenže on chce pít jen a hlavně MM. Už od toho 4měsíce kdy jsme zkoušeli první příkrmy, tak je ani do teď jíst moc nechce. A je jedno, zda je to kupované, nebo domácí jídlo. Byly dny, kdy papal hezky, ale daleko více dní bylo, kdy nechtěl vůbec a dokonce se nedá posadit ani do židličky. A když mu to chci dát do pusy třeba na klíně, pusu neotevře a je protivnej. A pití nám nejde vůbec. a to jsem vyzkoušela snad všechno - nejrůznější lahvičky i hrníčky, čaje, šťávy, UM i hroznový cukr. Nic kromě MM nechce. V noci kojím min 3-4x a nevím, co je to spát déle jak 2,5 hodiny. V noci se budí asi 5-10x. Do toho se mi na břiše a rukou objevili divné červené fleky. Doktorka řekla, že to je virus, a potřebuji hlavně odpočinek...do toho mě začaly bolet kolena. Prostě to kojení mě doslova vysává, nemluvě o únavě. Člověk si zvykne fungovat, ale jen v rámci mezí a malá energie navíc je hned cítit.
Kojení i přesto všechno dodnes miluju a přesto že chci, odstavení se bojím. Je jasné, že bude malej řvát, ale začne jíst a taky pít? Mám odstavit postupně? třeba začít přes den a pak ukončit i v noci? Máte někdo podobnou zkušenost? Moc děkuji.

petrajurinova
27. lis 2015

@bobik11 pokud to necháš postupně pozvolna, může to trvat další rok i déle, než na to dítě přistoupí. Já dceru kojila do 2 let s tím, že se postupně odstavovala sama ale i v těch dvou letech mě v noci 2x až 3x budila, že chce MM a to jsem pak musela utnout rázně a vstával k ní tatínek s tím, že jí dával vodu na pití (trvalo to asi týden a pak když zjistila, že mlíko fakt nedostane, tak s buzením přestala a začala konečně spát). Takže jestli jsi rozhodnutá, že chceš přestat kojit teď, máš na to i díky nemoci ideální čas. Svěř dítko na hlídání na týden babičce, nebo někomu jinému zodpovědnému s tím, že se musíš uzdravit (hlavně ať jste každý v jiném domě) a zkus vydržet bez návštěv. Dítko si zvykne, že když nemá v blízkosti prsa s mlékem, musí jíst a pít co je (hladem a žízní žádné dítě dobrovolně nebude - i když ze začátku může trucovat a vztekat se), a ty si odpočineš, uzdravíš se a nabereš sílu.

sara84
27. lis 2015

Tve zdravi je velmi dulezite! Pokud jsi nemocna, potrebujes se uzdravit, tj odpocinout si! Tak bych proste zaukolovala muze, min.pres noc, jdi spag jinde,hlavne at to neslysis a odpocin si!

wenduliks
27. lis 2015

@bobik11 Kamaradka mela doma to same. Ve 2.5letech jeste nic nejedl a byl jen kojeny. Odstavila ho a syn se nerozjedl,a ona je nestastna,ze pred tim mel alespon MM. Ted nema nic. Ja bych v roce jeste neodstavovala. Ja kojim do dnes a behem nemoci nas to x krat zachranilo od kapacek. Ptz je syn taje schopen 2tydny nic nejist...

sara84
27. lis 2015

No jeste se pridam, svagrova taky kojila hodne a dlouho, neter nic moc nejedla, zaden rad atd. Nechces nejez, resp. Jez na co mas chut,napr misto objeda jablicko a neter temer neji dodnes ( 10 let) je velmi hubena,drobna, bledoucka, a hlavnr stale nemocna! I na tomto prikladu vidim, ze dite se ma ucit jist- pravidelny rezim a rad, snidat, svacit, obedvat, svacit, veceret.Nabizet kvalitni a vyvazene jidlo, zkouset chute.A kdyz nechce, nedat nic jineho, asi ani to MM ( samozrejmne ne najednou, ale postupne) Mozna bych zapojila tatinka, postupne, at jedno jidlo denne poda on, a kojeni v noci bych utla, at 2-3dny vstava tatinek, bude rev...Ale zvykne si a mozna si rano s chuti da kasi napr. 🙂 Vy se vyspite, a kojeni pres den bych nechala jako svacinky, ale pokud nechce hlavni jidlo smula, nic jineho neni..A piti zkuste po lzickach,a rovnou s hrnecku treba?

radushka1
27. lis 2015

@bobik11 já chvilku před 1. rokem začala odstavovat a postupně, už v 10 měsících v noci místo mléka dostávala vodu, nejdřív se jí to nelíbilo, ale nebyl řev, prostě se nenapila, vzbudila se po druhé a už se napila, do roku se budila noční pití mléka 1x za noc, pak už ani to ne....po 14 dnech jsem vynechala odpo kojení, za dalších 14 dní ranní mléko nahradila UM a nakonec večerní kojení...to už jsem měla ale tak málo mléka, že mě kousla a byl konec, už nechtěla. Zkus to tak, třeba zkrať ty dny, ale postupně, ať netrpíš i ty. Mě se tak mléko postupně přestalo tvořit a bylo.

kikipetra
31. led 2016

vidím, že v tom nejsme sami..malý měl rok a budí mě v noci po půl hodině, jsem už úplně vycucaná, u mě se zase objevil ekzem..asi jak mě vysává..taky jsem si dnes řekla že s tím rázně prostě přestanu. pít se naučil z brčka🙂takže hold bude muset pochopit že mam mam už bude jen jídlo a né MM🙂 ale sama jsem zvědavá🙂

garficka
17. črc 2016

Rada bych pozadala o radu a pripojila se k diskuzi.Mame rocni holcicku, je dle meho zavisla na prsu.Od 4.mes jsme zkouseli prikrmy, vecer kasi.Ale uz vic jak mesic odmita cokoliv jineho, zkouseli jsme vse mozne i nemozne, zdrave i nezdrave.To same je i s pitim.Nejhorsi je, ze se kojeni dozaduje stale.Zacala chodit a je velice aktivni a sikovna, ale nemuzeme nikam mezi deti, vsichni si hraji a nasi malou to bavi 10min, pak uz jen poe leze a dozaduje se stale jen prsa, poduda a zase za 10min znovu.Zajimave je, ze jsme byli ted na dovce a tam jedla vse , kase, svoje i nase jidlo , ochutnavala s radosti polevky atd Byla jak vemenena.Prsa se nedozadovala.Kojila jsem tak 4 za den a pak noc, to se vzbudi ccca 4krat.Rada bych kojila dele, ale ted premyslim jestli je to u nas ku prospechu.Ona proste vi, ze prso dostane, takze nechce jist nic jineho.Velice nas to omezuje v normalnim ziti, jedine co ji zajima je prso.Kdyz ho nedostane, je schopna rvat a nrma to konce.V zoufalstvi jsme zkouseli nechat ji, at rve, ale nikam to nevede.Je velice citliva a zavisla predevsim na me.Manzel pracuje mimo cr, jinak kdyz je s ni sam, zadny problem, ale jak jsem na blizku ja, fanaticky se zajima jen o vystrih.Rada bych kojila dele treba do 2 let rano vecer a v noci.Ale takt i ti prijde absolutne neunosne.Uvazuji v zoufalstvi o odstaveni naraz.Jinak to u male ani nepujde.Aby zacala normalne jist a zajimat se o jine veci na svete nez je prso.Poradte prosim.Zkouseli jsme vse mozne, ale ted kdyz jsme videli, ze na dovolene jedla normalne a ze prso po 10ti min chce jen z rozmaru, premyslim co dal....Jinak prospiva, je zdrava a dr.zadnou radu nedala, pry je to jen obdobi, ktere prejde, ale uz to trva dele nez 3 mesice a vlastne nikdy jinou stravu moc nechtela, max. Ochutna 2 lzicky.Ovoce ano nic sladkeho proste vubec nic nechce....prosim o vase rady a napady 😊

wenduliks
17. črc 2016

@garficka Moc rad nemam. Jen zkusenosti. Kamaradky syn delal to same. Vydrzela to 2.5roku. Na castecne odstaveni to neslo. Vyvadel,jako vase dcera. Jen kdyz ho odstava uplne,nezacal jist lepe. Proste nejedl nic,takhle mel alespon mleko. Uplne odstaveni nemusi vyresit problem s jidlem. Muj syn,kdyz si v noci vzpomene,ze se bude kojit,take pres to nejede vlak,a byl by desny rev,tim chci rict,ze vas naprosto chapu. Ani starsi dite si to nenecha vysvetlit,vlastni zkusenost,natoz vase mala. Tezko radit. Podle me vam pomuze pouze uplne odstaveni. Ikdyz ja jsem pro dlouhodobe kojeni. Ale nesmi vas to omezovat a vycerpavat. V tomto pripade bych to zvazovala.... Hodne sil a stesti.

garficka
17. črc 2016

Dekuji moc za prispevek, no mam o 10kg mene nez pred otehotnenim, propadle tvare, ale to by ani tak nevadilo.Spis ta psychicka stranka veci, ze kdyz je mala v jakekoliv nepohode (prkotiny - ucila se chodit a upadne, zacne rev a chce prso, dokud ho nevyrve) a v nejake nepohode je snad porad, tak je to strasne narocne.Ale jak rikate, kdyz nebude mit MM, co bude jist, kdyz se nerozji.Asi od 6-8mes jedla kazdy vecer i pres den, kdyz jsme byli v nemocnici kase, ale ty ted take odmita Zajimave proste je, ze na te dovce ted jedla s nadsenim vse....nechapu.A to doma nemame stereotyp- mame dva domovy, kdyz je tata v praci, jsme u babi...dekuji za Vasi podporu

floresta
15. srp 2016

U nás zabralo, když byl sprckem v noci tatínek, když se probudil, nabídl vodu a třetí noc malý pochopil a spal celou noc. Celé tretih tři noci jsem k němu vůbec nešla do pokoje, Spala jsem v dětském. Konečně jsme se vyspali, ohromná úleva. Přes den jsem pokračovala s kojenim jako obvykle.... Když bylo dítě pres den neodbytne a vyzadovalo pozornost, obcas nam pomahalo ho predbehnout a věnovat se mu ještě dřív, než si o to řekne. Pak už měl pocit, ze ma dost a byl klidnější. Už jste to vyřešili?

bobik11
autor
16. srp 2016

Už jsme odstavení asi 2 měsíce. V noci se sice stále dost budí, asi tak 5x, ale alespoň nevstávám na kojení. Chce vždy vědět, že tam jsem, takže několikrát za noc mama mama mama. Manžel v noci vstávat odmítá s tím, že on vstává do práce, tak nebude vstávat ještě k dítěti, ale já už to neřeším. Jednou z toho všeho vyrosteme, i z to nočního mama mama 🙂

eficenka
16. srp 2016

@bobik11 ¨první dcera se odstavila kolem 17 měsíce ( tou dobou jsem byla s druhou v 6tém měsíci)

a druhá se pozvolna odstavuje ted na 25 měsících... myslím si, že v roce je ještě brzy na přímé odstavené 🙂

aha koukám, že stará diskuze :D jinak mě se dcerka již v noci na kojení nebudí 🙂 chce po oběde na usnutí a večer na usnutí a při velkém karambolu...