Jak dlouho se zaváří příkrmy?

ivcadr
13. srp 2015

Potřebovala bych radu, jak dlouho se zaváří a jestli můžu zavařovat do skleniček od hami ? Děkuji moc

pecora
13. srp 2015

A v cem budete zavarovat?

ivcadr
autor
13. srp 2015

v zavařovacím hrnci asi

eorien
13. srp 2015

Když dělám ovocné přesnídávky, tak zavařuju deset minut na horkovzduch 180 stupňů, skleničky dám na plech, nesmí se dotýkat ani sebe, ani plechu a naliju horkou vodu do zhruba 3-4 cm. Se zeleninou bych to udělala stejně, jen pokud by tam bylo maso, tak bych nechávala déle. Někdo třeba vůbec nezavařuje, ale klasicky jen obrací skleničky hned po naplnění víčkem dolů, také se chytnou. Ale já pro jistotu zavařím, přesnídávky mi vydrží klidně rok i víc, a to nedávám vůbec žádný cukr nebo konzervant. Do skleniček od Hami bych nezavařovala, mají takové fórové víčko, když už tak do skleniček od klasických přesnídávek s dobrým šroubovacím víčkem. Je potřeba zkusit, jestli se víčko dá pořádně utáhnout a neprotáčí se, protože potom je to zbytečná práce. Doporučuju ale spíš třeba skleničky od marmelád, majonézy a tak, několikrát se mi stalo, že sklenička od přesnídávky při zavařování praskla, jak které jsou kvalitní a na první pohled to poznat není...

ivcadr
autor
13. srp 2015

a když se nezavaří,tak se to jídlo nezkazí?

eorien
13. srp 2015

@ivcadr No, někdy opravdu stačí obrátit skleničky dnem vzhůru, ale je nutné to plnit úplně horkou zeleninou nebo ovocem, jak se to víčko zahřeje, tak se v podstatě samozavaří. Potom, když se skleničky otočí normálně, tak nesmí jít víčko promáčknout dolů - pokud jde, tak je ve skleničce vzduch, což znamená, že je pravděpodobné, že se to zkazí. Jak říkám, já raději všechno naházím na tu chvilku do trouby, výhoda oproti hrnci je, že se toho tam vejde mnohem víc, takže se uspoří energie. Obvykle totiž zavařuju najednou třeba i 30 skleniček, takže by mi pak bylo líto, kdybych je měla všechny vyhazovat jen proto, že jsem tu troubu na chvilku nezapnula 🙂 Ale švagrová přesnídávky jen obrací dnem vzhůru a taky v pohodě. Je ale fakt, že u nich rozhodně nevydrží ani pár měsíců, tak to nemůžu tak porovnat 😀

ivcadr
autor
13. srp 2015

@eorien nu tak od majolky skleničky nějaké bych našla,ale to je zase na příkrm dost veliké. Právě mámty skleničky od hami,mě příjdou že jdou zavírat dobře.Tak nevím.Horkovzdušnou troubu nemám,Musím kdyžtak v tom hrnci.Tak fakt nevím zda to mám do těch skleniček zkusit. 🙂

eorien
13. srp 2015

@ivcadr Asi bych tu skleničku nejdřív vyzkoušela nanečisto 🙂 Nalila bych do ní horkou vodu, zašroubovala a obrátila dnem vzhůru. Pokud nebude vytékat voda, neměla by vytékat ani zelenina nebo ovoce, což by znamenalo, že víčko těsní. Nechala bych je tak třeba hodinu, nebo do vychladnutí a pak obrátila zpátky a zkusila, jestli jdou promáčknout. Ale rozhodně nezaručím, že se dílo podaří 🙂 V troubě se dá zavařovat i bez horkovzduchu, jen je třeba to tam nechat déle, vlastně je to stejné jako v tom hrnci. Ale příkrmy a přesnídávky moc nepotřebují, varem si projdou dost při rozváření, tak bych nechala třeba jen o 5 minut déle.

ivcadr
autor
13. srp 2015

@eorien nu nanečisto to mě ani nenapadlo.Super děkuji jdu to zkusit

ivcadr
autor
13. srp 2015

hm tak voda teče. :( ale v těch větších skleničkach třeba od majolky, nemusím dávat třeba plnou ne? Nebo ano?Já teďžádné totiž od přesnídavek nemám :( vše jsem dříve rozdala

eorien
13. srp 2015

@ivcadr Určitě doporučuju plnou, přesně z toho důvodu, aby tam nezůstal vzduch, protože ten způsobuje to kažení. Zase bych se té větší porce nebála, když se sklenička načne a pak se dá hned do lednice tak určitě dva, tři dny vydrží. Třeba kompot vydrží i pět dní v lednici úplně v pohodě po otevření...

ivcadr
autor
13. srp 2015

@eorien OK.Nu volala jsem teď se setrou a říkala že je lepší to zmrazit 🙂

eorien
13. srp 2015

@ivcadr To je taky možnost, zdaleka nejjednodušší v okamžiku, kdy nemá člověk velkou zahradu a malej mrazák 😀 Taky bych to tak dělala, kdyby to šlo protože je s tím míň práce...Někdo říká, že zelenina by v mrazáku neměla být déle než půl roku, ale já se tím osobně taky neřídím 🙂

madre1
13. srp 2015

Na zaváření přesnídávek jsou výborné skleničky od Jihočeských jogurtů a pak od přesnídávek Hello,která mají šroubovací víčka.Ty ostatní přesnídávky mají víčka nalisovaná a ty jsou buď na zamražení masozelinových příkrmů nebo na vyhození. 😠
Je to kvůli tomu,abyste si pak místo vlastnoručně vyrobených,koupila jejich nové 😀

eorien
13. srp 2015

@madre1 Je fakt, že do Hello se jako do jediných dá zavářet, protože to vyrábějí tady na Moravě a vědí, jaká víčka jsou potřeba 🙂 Ale zrovna u nich se mi už minimálně dvakrát stalo, že sklenička při zaváření praskla. Možná jen náhoda, ale je mi to pak vždycky líto. Ale víčka vždycky chytnou, což je fajn...Nejlepší jsou ty jogurtové skleničky od Madety, ale ty jsou na kupování tak drahé, že jich mám jenom pár, zrovna když vychytám nějakou akci 🙂

mysonek
13. srp 2015

@madre1 souhlas, skleničky od Jihočeského jogurtu jsou super. Také do nich zavařuji 🙂

pampalin
13. srp 2015

V Lidlu prodávají přesnídávky Dizzy a skleničky mají také šroubovací víčka. 🙂

veri0007
13. srp 2015

@ivcadr budeš zavařovat ovocné, zeleninové nebo masozeleninové??
Do těch od hami dávám jen přesnídavky a i tak se mi nepovede při zavařování tak třetina dovřít a to už mám v tom praxi😉 nedoporučuju je. Pohledej raději nějaké opravdu šroubovací😉 A nebo kup. Já je koupila na netu za myslím 6,15Kč jednu včetně víčka a má 210ml, takže velikost supr😉

veri0007
13. srp 2015

@ivcadr takové skleničky mám😉 (jinak tohle jsou zelenivnové a masozeleninové😉

peny1
13. srp 2015

A prosím, jak zavarujete masozeleninove příkrmy, aby to nezkyslo?

veri0007
14. srp 2015

@peny1 k postupu jsem došla pokus, omyl. A pak jsem se ještě utvrdila v postupu ve staré, otrhané komunistické knížce😀
Příkrm si rozvařím na kaši, rozmixuju jak jsem zvyklá. Následně plním do čistých skleniček do plna cca 1,5cm pod okraj. Při zavařování by příkrm neměl bublat tak, že by vyskypěl. Zavařuju do šroubovacích skleniček. Skleničky kladu do hrnce vystlaného látkou (útěrkou, starým bodyčkem,...) nebo v troubě na plechu opět vystlaném látkou. Dle množství skleniček😉. Zaleju vodou v hrnci cca do půlky, v plechu tam, kam okraje plechu dovolí. Velmi důležité je nechat skleničky jen opravdu mírně dovřené!! nesmí být utažéné ať má vzduch kudy utéct. 1. den zavařiju 30 minut. Po zavaření ihned skleničky vytahuji a dotahuji uzávěry co to jde. Po 24-30 hodinách postup opakuji, už ale s dotaženými víčky. Zavařuji cca 20 minut. Po zavaření opět dotahuji víčka co to jde. Čas se začíná počítat od té doby, vco začně ve skleničce příkrm vřít. Tohle je postup pro zeleninové příkrmy včetně přílohy a u masozeleninových je ještě o jedno zavaření opět po 24 hodinách více. Skleničky malé dávám až po dvou týdnech od zavaření, to už by se případné zkažení projevilo. Mám zatím zkuenost, že skleničky vydrží min. 4 měsíce mimo lednici, dýl nevím, to už má malá snědené😀 Měla jsem zatím z všech várek takto zavařených jídel špatné jen 3 skleničky. Oproti ovocným přesnídavkám se to musí takto zavařovat proto, žě zelenina nemá v sobě dostatek kyselin a cukrů jako ovoce, proto se po cca jednom dni opět tvoří bakterie, které jídlo zkazí, znehodnotí...

peny1
31. srp 2015

@veri0007 Moc děkuji za odpověď takhle dodatek🙂 Já si všimla Vaší odpovědi až teď.. zkusíme a dám vědět 🙂