Potřebovala bych radu, jak dlouho se zaváří a jestli můžu zavařovat do skleniček od hami ? Děkuji moc
v zavařovacím hrnci asi
Když dělám ovocné přesnídávky, tak zavařuju deset minut na horkovzduch 180 stupňů, skleničky dám na plech, nesmí se dotýkat ani sebe, ani plechu a naliju horkou vodu do zhruba 3-4 cm. Se zeleninou bych to udělala stejně, jen pokud by tam bylo maso, tak bych nechávala déle. Někdo třeba vůbec nezavařuje, ale klasicky jen obrací skleničky hned po naplnění víčkem dolů, také se chytnou. Ale já pro jistotu zavařím, přesnídávky mi vydrží klidně rok i víc, a to nedávám vůbec žádný cukr nebo konzervant. Do skleniček od Hami bych nezavařovala, mají takové fórové víčko, když už tak do skleniček od klasických přesnídávek s dobrým šroubovacím víčkem. Je potřeba zkusit, jestli se víčko dá pořádně utáhnout a neprotáčí se, protože potom je to zbytečná práce. Doporučuju ale spíš třeba skleničky od marmelád, majonézy a tak, několikrát se mi stalo, že sklenička od přesnídávky při zavařování praskla, jak které jsou kvalitní a na první pohled to poznat není...
a když se nezavaří,tak se to jídlo nezkazí?
@ivcadr No, někdy opravdu stačí obrátit skleničky dnem vzhůru, ale je nutné to plnit úplně horkou zeleninou nebo ovocem, jak se to víčko zahřeje, tak se v podstatě samozavaří. Potom, když se skleničky otočí normálně, tak nesmí jít víčko promáčknout dolů - pokud jde, tak je ve skleničce vzduch, což znamená, že je pravděpodobné, že se to zkazí. Jak říkám, já raději všechno naházím na tu chvilku do trouby, výhoda oproti hrnci je, že se toho tam vejde mnohem víc, takže se uspoří energie. Obvykle totiž zavařuju najednou třeba i 30 skleniček, takže by mi pak bylo líto, kdybych je měla všechny vyhazovat jen proto, že jsem tu troubu na chvilku nezapnula 🙂 Ale švagrová přesnídávky jen obrací dnem vzhůru a taky v pohodě. Je ale fakt, že u nich rozhodně nevydrží ani pár měsíců, tak to nemůžu tak porovnat 😀
@ivcadr Asi bych tu skleničku nejdřív vyzkoušela nanečisto 🙂 Nalila bych do ní horkou vodu, zašroubovala a obrátila dnem vzhůru. Pokud nebude vytékat voda, neměla by vytékat ani zelenina nebo ovoce, což by znamenalo, že víčko těsní. Nechala bych je tak třeba hodinu, nebo do vychladnutí a pak obrátila zpátky a zkusila, jestli jdou promáčknout. Ale rozhodně nezaručím, že se dílo podaří 🙂 V troubě se dá zavařovat i bez horkovzduchu, jen je třeba to tam nechat déle, vlastně je to stejné jako v tom hrnci. Ale příkrmy a přesnídávky moc nepotřebují, varem si projdou dost při rozváření, tak bych nechala třeba jen o 5 minut déle.
hm tak voda teče. :( ale v těch větších skleničkach třeba od majolky, nemusím dávat třeba plnou ne? Nebo ano?Já teďžádné totiž od přesnídavek nemám :( vše jsem dříve rozdala
@ivcadr Určitě doporučuju plnou, přesně z toho důvodu, aby tam nezůstal vzduch, protože ten způsobuje to kažení. Zase bych se té větší porce nebála, když se sklenička načne a pak se dá hned do lednice tak určitě dva, tři dny vydrží. Třeba kompot vydrží i pět dní v lednici úplně v pohodě po otevření...
Na zaváření přesnídávek jsou výborné skleničky od Jihočeských jogurtů a pak od přesnídávek Hello,která mají šroubovací víčka.Ty ostatní přesnídávky mají víčka nalisovaná a ty jsou buď na zamražení masozelinových příkrmů nebo na vyhození. 😠
Je to kvůli tomu,abyste si pak místo vlastnoručně vyrobených,koupila jejich nové 😀
@madre1 Je fakt, že do Hello se jako do jediných dá zavářet, protože to vyrábějí tady na Moravě a vědí, jaká víčka jsou potřeba 🙂 Ale zrovna u nich se mi už minimálně dvakrát stalo, že sklenička při zaváření praskla. Možná jen náhoda, ale je mi to pak vždycky líto. Ale víčka vždycky chytnou, což je fajn...Nejlepší jsou ty jogurtové skleničky od Madety, ale ty jsou na kupování tak drahé, že jich mám jenom pár, zrovna když vychytám nějakou akci 🙂
V Lidlu prodávají přesnídávky Dizzy a skleničky mají také šroubovací víčka. 🙂
@ivcadr budeš zavařovat ovocné, zeleninové nebo masozeleninové??
Do těch od hami dávám jen přesnídavky a i tak se mi nepovede při zavařování tak třetina dovřít a to už mám v tom praxi😉 nedoporučuju je. Pohledej raději nějaké opravdu šroubovací😉 A nebo kup. Já je koupila na netu za myslím 6,15Kč jednu včetně víčka a má 210ml, takže velikost supr😉
A prosím, jak zavarujete masozeleninove příkrmy, aby to nezkyslo?
@peny1 k postupu jsem došla pokus, omyl. A pak jsem se ještě utvrdila v postupu ve staré, otrhané komunistické knížce😀
Příkrm si rozvařím na kaši, rozmixuju jak jsem zvyklá. Následně plním do čistých skleniček do plna cca 1,5cm pod okraj. Při zavařování by příkrm neměl bublat tak, že by vyskypěl. Zavařuju do šroubovacích skleniček. Skleničky kladu do hrnce vystlaného látkou (útěrkou, starým bodyčkem,...) nebo v troubě na plechu opět vystlaném látkou. Dle množství skleniček😉. Zaleju vodou v hrnci cca do půlky, v plechu tam, kam okraje plechu dovolí. Velmi důležité je nechat skleničky jen opravdu mírně dovřené!! nesmí být utažéné ať má vzduch kudy utéct. 1. den zavařiju 30 minut. Po zavaření ihned skleničky vytahuji a dotahuji uzávěry co to jde. Po 24-30 hodinách postup opakuji, už ale s dotaženými víčky. Zavařuji cca 20 minut. Po zavaření opět dotahuji víčka co to jde. Čas se začíná počítat od té doby, vco začně ve skleničce příkrm vřít. Tohle je postup pro zeleninové příkrmy včetně přílohy a u masozeleninových je ještě o jedno zavaření opět po 24 hodinách více. Skleničky malé dávám až po dvou týdnech od zavaření, to už by se případné zkažení projevilo. Mám zatím zkuenost, že skleničky vydrží min. 4 měsíce mimo lednici, dýl nevím, to už má malá snědené😀 Měla jsem zatím z všech várek takto zavařených jídel špatné jen 3 skleničky. Oproti ovocným přesnídavkám se to musí takto zavařovat proto, žě zelenina nemá v sobě dostatek kyselin a cukrů jako ovoce, proto se po cca jednom dni opět tvoří bakterie, které jídlo zkazí, znehodnotí...
A v cem budete zavarovat?