Moje 7,5 měsíční holčička je doteď kojená, testovat lžičku jsme začaly cca v 5. měsíci. MM miluje, příkrmy a kaše ji ale spíš jen baví, celou skleničku sní výjimečně. Jídlo dostává 2-3x denně a k tomu vždy zapíjí MM. Na 6m kontrole váhově dost zaostávala, byla prý na úplně nejspodnější tabulkové hranici. Tak jsme se do jídla co nejvíc obuly (viz výš), a dnes - týden před 8m kontrolou - jsem ji zvážila. Přibrala za ty dva měsíce jen půl kila... 😒 Je dost aktivní, sice ještě neleze, ale trénuje na to pořád, je to prostě taková dlouhá žížala.
Máte nějaký tip/ trik/ nápad, aby dítě víc přibývalo? Existuje "slabé mléko", že by byla chyba ve mně? Hlady teda myslím netrpí, v noci spí klidně, budí se až mezi 4.-5.h a spíš tak pro pocit a přitulení si cucne.
@puresin Pokud nezaostává i s délkou a skutečně dost pije MM, neřešila bych. Máme pětiletou žížalu a po dlouhých starostech zakončených naprostým odmítáním jídla, kdy raději blil, aby to nemusel sníst, jsme pochopili, že někteří to prostě mají v genech. Jinak tedy na přibírání při kojení prý funguje pro maminku smetana (já teda přibrala víc než prcek, ale něco nabral). Z příkrmů banán, do zeleniny cpát olivový a jiný zdravý olej, rýži. Na chvilku to zabralo, než zase zhubl na svoji přirozenou váhu. Vědět před pěti lety to, co vím teď, kašlala bych na tabulky a prostě nabízela zdravé jídlo, ne za každou cenu kalorické a přibírací. Tabulky vyhodit, co ty se natrápily maminek! Spokojená máma je pro růst miminka to nejdůležitější. PS: Slabé mléko je dost rarita, to bys musela být sama na pokraji kolapsu.
Kazde ditko je jine. Hl.se bere v potaz vaha a vyska rodicu... me male je 24 m a ma 10kg. Kojena stale. Od malicka probira 80-100g tydne,dokonce jsme byki i v rizikove poradne,tam nam udelali vselijake vysetreni a vse v poradku. Ona to jednou dozene,pro me je dulezite,ze je spokojena. Hl.jidlo nenutit,jinak ho bude tuplem odmitat. Syn nebyl kojeny aa na 6letech mel 25.5kg,je vysoky. Uz ma obleceni 134vel. Byl i nejvetsi ve skolce. Je dost hubeny. To je po mem tatkovi. Slave mleko neexistuje. Tvori se dle potreb miminka. Porad dr.resi dle tabulek,ale ty jsou podle UM. Kazde ditko je jine a ma jine dispozice.
Klid. Pokud přibírá neco, a celkove rodičům a rodině připadá ok, tak to bude dobry. U nas mají kojenci tech 10 kg +- v pul roce, mit pediatra cvoka, bude nas přesvědčovat, at je nekrmime tolik. Kamarádky mají třeba dvoulety deri s 8 kg a jsou ok. Kdyz oba rodiče jsou o hlavu dvě menší nez my a utle konstituce, tak je to neco jiného, když dítě bude mit 155/60 kg v dospělosti nebo v 10 letech a finálně pres dva metry a 100 kg. Někdo ma robustni kostru, někdo je celej uzkej... Vidim to i u našeho pediatra v ordinaci,jak si maminky chvali, ze je neplasi, zato jejich.kamaradky jinde zijou ve stresu.... Proste jim deti přibíraní 100 g měsíčné a basta. Pokud se dítěti celkove daei dobre, nemá travici potizex roste a prospívá, zij.v klidu.
@puresin jezis, proc to resite, to je pomerne normalni vaha, i kdyz vysku nepisete. Syn ma v roce a pul 9.5 kila na 86cm, vsechny deti mam stihle a nic spatneho na tom nevidim, jo, kdyz pak stunou, tak jim chrasti zebra a ve skolce se divi, ze nemaji v brisku krater misto pupiku, ale myslim, ze se je to budoucna spis vyhoda a jedi jak potrebujou... Budte rada, ze Vam ji vsechno, navic deti jedi ve vlnach, maji vlnu co ji a vlnu co zijou pomalu ze vzduchu a mezi tim se vzdy narazove vytahnout...
Dcera ma ted v patnácti mesicich 8,2 kg. Na spodni hranici je cca od ctyr mesicu. Ji jak utrženej vagon a uplne vsechno. Vyvojove naprosto v poradku, tak uz se tomu s dr. jen smejeme. Ty tabulky berte jen orientacne a pokud to dr. moc resi a vy sama vidite, ze dite je ok, tak se nad to proste povzneste. Aspon vam dlouho vydrzi male obleceni...😉
@akankeo jinak me deti UM nejedi, prvorozena mela maly zaludek 2 kila na 48cm neb mi selhavala placenta, UM odmitala jakekoliv, MM vsechno vyblinkala, to byla teprve sranda, kdyz hrozilo, ze ji budeme muset krmit sondou. To co popisujete je normalni, ne kazde dite je boubelate, ja mam vsechny deti velmi aktivni, ne vzdy se vejdou do tabulek a detska kdyz ta moje sidla vidi, tak vzdy rika, ze kdyz je takovy vydej, tak nemuzou moc pribirat. Kdyz dostanou sladkost od babicky, tak dokavad to nevylitaj a nevyskacou, tak nedaj pokoj. Dcera ma 118cm a 22kilo, mladsi ma 116 a 20 kilo a jsou veskolce nejstihlejsi a pritom kostma uz davno nechrasti, jen tahle generace deti je nejaka vyzranejsi uz od miminek a normalni deti mezi nima pak vypadaji neprimerene hubene...
Já myslím, že dítě není husa, aby se vykrmovalo. Obě holky měly v roce 8 kg, mladší o trochu míň. POkud dítě není vyloženě vychrtlé a nevypadá nějak nezdravě, nespokojeně, tak to podle mě nemá smysl řešit. Kdysi jsem četla názor jednoho dětského lékaře, že jsou děti, které jsou pevnější, rychle přibírají a i víc jí. A pak jsou děti, které jsou hubenější a ty jí míň. Akorát my si pleteme příčinu s následkem a myslíme si, že jsou hubené, protože málo jí a snažime se je víc krmit.
Pokud je dcerka zdrava..nema prujmy a jine potize. Ji s chuti a hlavne normalne jí tak bych tabulku pustila z hlavy. Znam tolik drobnych holcicek. Doktorky by mely brat zretel na vice faktoru a ne jen tabulky. Pak nas akorat stresuji. Cely zivot jsem hubena...bracha byl take jako dite hubeny a ted jsme ok. Mame to po tatkovi.
Jo a syn mel v roce kolem 10 Kg. Byl take dlouhy a hubeny a je doted. Je to takovy atlet. Ji jako dospelak ale pohybem to da vse pryc. Myslim ze dcerka ma vahu uplne perfektni!!!!
Naše holčička měla v roce 7,6kg!
A teď? 26! A je to kus 🙂
Určitě to bude v pořádku, pokud celkově prospívá, ale zkusila jste jí vařit? Našemu chlapákovi domácí chutná, ale kupované příkrmy nechce.. A domácího sní vždy celou porci. Máme recepty od Annabel Karmel.
Kazde dite je jine a pokud je aktivni, roste a nevypada unavene tak bych pribirani vubec neresila. Navic je dost horko tak na jidlo nemusi mit vubec chut. Urcite bych zbytecne nenavykala na sladke kvuli tomu ze dr nesedi do tabulky