Ahojky, ráda bych znala vaše zvyklosti v jezení miminek 8 měsíců +.
Náš malý je strašný žrout. Je na UM. Kdykoliv bych mu ho dala tak ho vypije.
Ale má dávku 210 ml ráno po probuzení , pak oběd příkrm velkou skleničku 190 g , pak svačinku po 2 h ovocnou přesnídávku, pak po 2h mu dávám opět UM, po dalších 2 h další UM a pak před spaním cca v 22h.
Ale mezi tímto krmením pokaždé když něco mám já tak uzobává a vypadá, že by mi “vyžral” talíř. Bez ohledu na to, že je zrovna po jídle..
Neustále by něco jedl . Má hroznej apetit, opravdu, s chutí papá vše co mu dám ochutnat. Samozřejmě ale přihližím k věku. Dávám mu zeleninu do ruky, chutná mu sýr, mrkvička, paprika, okurka. Drobek housky.
Jak to máte vy? Jaký režim v jídle máte a co dáváte?
Řekla bych, že mu to asi nestačí. Dle mého mu dáváš málo jídla. Pokud dobře chápu, tak za celý den má menší oběd, přesnídávku a sem tam mu dáš ovoce, nebo zeleninu. Můj syn od 4 měsíců si dal ráno UM, hned potom přesnídávku, mezitím mel k dispozici křupky apod., co mohl ve svém věku. Pak to zapil UM. Oběd jsem mu vařila, nebo dávala skleničky, pak zase UM. Po spaní měl ovoce/zeleninu, UM, svačinku přesnídávku/ ovoce, zeleninu/ kašičky, pořád měl co k ďobání. V 8 měsících snědl za den třeba 3 přesnídávky, Oběd, 1 banán, 1 jablko, 4x denně UM- někdy 90ml/150ml, křupky.
Taky se mi zdá, že má málo jídla. Pokud má o jídlo zájem, tak bych toho využila. V 8 měsících už klidně můžeš dát k snídani kaši, na svačinu zkusit bílý jogurt, zavedla bych i nějakou večeři, klidně zase skleničku.
Podle me ma moc UM a ma hlad, dej mu vic normalniho jidla. Muj syn od 8 mesicu uz ji normalne s nami - snidane, svacina, obed, svacina, vecere a na noc dostane UM
Co uvarim, to sni...kupovane sklenicky mu nechutnaji, nedivim se...domaci je domaci.
Takze mu delam i sve presnidavky, snidane normos pecivo s mazacim syrem, sunkou apod, obed co uvarim nam - jen nakrajim na kousky a min korenim. Co upecu to sni - jen omezuji cukr (manzel je i cukrovkar, tak jsem zvykla). Spokojene dite
Vařím až odpoledne než přijede muž z práce. Vařím hodně indická, asijská a italská jídla.. česká málokdy. Zeleninu vařenou mu dávám když vařím. Ale úplně nevím jak to zkoordinovat tak, abych mu nemusela pořád ohřívat jen skleničky.
Akorát ve sklenicce je to množství masa fakt malo.
Přidala bych maso, jestli je jen ze skleničky tak tam je ho málo. Postupně bych zavedla jogurt a pečivo. Nějaký ty přílohy a obilniny. Pečivo, rýže, kuskus, jáhly atd. Na šunku podle mého názoru má ještě čas. Stejně tak nějaký mazací syr.
Má sídani a pak až oběd 190g skleničku? Přidej dopolední svačinu! Dopoledne dej tu ovocnou přesnídávku a odpoledne můžeš už pomalu zkoušet bílý jogurt, pokud není problém s přijímáním laktózy, tak v pohodě. Na ožužlání večer kousek rohlíku myslím už klidně taky může -jestli má o jídlo zájem, zkoušej, experimentuj. Co se týče vaření, navař si zeleninu do zásoby, zamraz do tvořítek na led do mrazáku a pak jen postupně ohřívej. Pokud je zvyklý na skalničky, můžeš tu skleničku "nadstavit" třeba tou trochou zeleniny s masem doma uvařeným (tím mu dáš větší porci, zřejmě mu to nestačí). A postupně měnit poměr kupovaného/domácího jídla ve prospěch domácího. Podávat věčně jen skleničky, ono se to docela dost prodraží, pokud kupuješ nějaké kvalitní. vem si, že ta sklenička stojí třeba 30 Kč (možná spíš víc, už x let je nekupuju, takže nemám úplně přehled). Když to uvaříš doma ze zeleniny, tak tě to zdaleka tolik nestojí. Já skleničky dávala občas, když jsem nestíhala anebo když se mi nechtělo nebo na výlety/dovolené. Ale ne denně. Navíc za mě teda ty skleničky chuťově nejsou nic moc, já tam prostě cítila jakousi umělinu, není nad domácí jídlo.
No a ja varim zvlast pro chlapa a zvlast pro deti, kolikrat jeste pro obe deti jine jidlo. Jsi matka, tak se tak chovej autorko....
Jogurt jedině rostlinný a máslo také. Má ABKM. Zeleninu domácí máme zamraženou. Maso mu rozmixuji když vařím. Ale 6 jídel opravdu nedělám. Vařím nám , zpočátku odendám mimču bokem a nám pak dokořením a nebo mu dělám zvlášt treba palacinky bananove jablkove
Tak proc pises, ze nevis, jak to zkoordinovat, abys mu porad neohrivala sklenicky? Neni problem do lednice na druhy den, to se nezkazi prece
Tak si najdi, co dítě s ABKM může jist, na netu je tolik jídla, že budeš mít na týden postaráno. A když nechceš pro něj pořád vařit, tak prodávají i přizpůsobené výrobky. Ale netrap ho hlady, jen UM fakt nestačí.
Tady je ve skupince spousta nápadů a receptů:
https://www.modrykonik.cz/group/1942/