prosím zkušené maminky o radu. Začínáme od 4,5 m s příkrmy a synovi moc chutnají. Syn je kontaktní, takže je na prsu celý den, takže mlíčko má k dispozici.
Postup, který je dán je 1-2 lžičky první den, druhý den 3-4 lžičky a třetí den klidně dojíst skleničku. Jelikož příkrmy ve skleničce jsou na 24 hodin, mám skleničku na dva dny, třetí den tedy otevírám další skleničku.
Dotazy:
1) Když čtvrtý den dám zase maličko nové zeleniny, má dát dokrmit už zeleninkou, kterou máme z dřívějších dní odzkoušenou? Synovi zeleninka moc chutná, takže by klidně tu skleničku snědl. Takto je vlastně každý čtvrtý den o nové zelenince jen dvou lžičkách a den předtím už měl větší dávku odzkoušené zeleninky. Jak se vlastně udělá ten přechod k plné skleničce? protože to by člověk mohl donekonečna zkoušet nové druhy. Stačí to zkoušení dávat už do známého nebo musí být samostatně zvlášť?
2) Pak mám dotaz, jak jste zkusily lepek, mudr říkala, že do 6m máme mít odzkoušeno.
3) Jak jste krmily kaše? syn je kojený, mám dávat na lžičku nebo na kaše ještě dokoupit lahvičku?
4) kdy jste kojenému začaly dávat něco jiného k pití na ozkoušení
5) jak vyzkoušet žloutek? ten taky má být vyzkoušen do 6M
6) jakou hustotu má mít polívečka jako vývar nebo jako řidší příkrm ze skleničky?
děkuji moc.
uvařený žloutek bych smíchala s jinou zeleninou (brambor, nebo cokoli jiného vyzkoušeného)
@garalela třebas, ale neleze to do peněz, kupovat jen skleničky? Mě to tedy děti nikdy nesnědly celý, takže na to mám jiný pohled (v roce daly max malou ovocnou , masozel sotva půlku tý nejmenší). Radši jsem uvařila zeleninu a dávala do mrazáku do tvořítek na led. Později jsem takhle mrazila maso. To jsem pak míchala s čerstvě uvařenou zeleninou, když už toho snědly kapku víc🙂
Ahojky,uz se tesim,az to zacnu zase taky resit.moc tizavidim,ze mas jedlika.u na svzdy ocistec...
1.dokrmila bych odzkousenou zeleninou anovy druh pridala do jiz odzkouseneho.tedynemusis samostatne.
2.kase s lepkem,krupky,rohlik,kurka na pozuzlani
3.kase jedine na lzicku a za me pred vecernim spanim.postupem casu se dostanes na plnou davku a malyho pekne zaplacne na spinkani.
4.s prvnim prikrmem,ale u nas bez uspechu.docucavali se mlikem,kdyz meli zizen.
5.zloutek dej k necemu,co mate odzkouseno.
6.ja mixovala do hustoty kupovanych prikrmu
@konidana chtela bych varit vlastni, mam koupeny novy mixer i formicky nuk,ale jelikoz jsme zatim nenarazili na peknou zeleninu,vyjdou mne asi sklenicky levneji,protoze obchody mam v nejblizsich mestech na nejaky dojezd a stejne jsme uz ponekolikate neporidili. V dm jsou ceny hodne dobre,ale byly tam prichute,ktere jsem jako jednodruhove koupila i na eshopu.
Tak to zavidim.u nas pokazdy hrozny boje.az jsem z toho byvala nestastna.
Me se osvedcil vanish
my jsme to dělali úplně jednoduše ... hned od začátku co si vezme to si vezme a zbytek UM ... bohužel od 3,5 měsících nekojím ... nikdy jsem nezačínala pouze 1 - 2 lžičky a pak zase 3 - 4 lžičky ... když jí to zachutnalo klidně snědla půlku dávky a zbytek dopila mlíčko .. teď už v 8 měsících krásně baští plnou dávku a mlíčko má většinou jenom k snídani a dopíjí kaši večer ... někdy dostane i ke svačině místo ovoce, jogurtu, pudinku atd ...
co se týká kaše tak bych určitě nedávala do láhve ... je to lepší na lžičku ... malá mi kaši z láhve vůbec nechtěla i když mlíčko baští asi od 2 měsíců z láhve ... dřív mi kaši nechtěla až teď necelý měsíc zpátky začala baštit k večeři kaši + mlíčko ... a to jí dávám první kaši od 4. měsíce protože mi jí dříve nebaštila takže až zdělám tak potom dokoupím už pro 6 - 8 měsíční děti 🙂
a co se týká pití tak já začínala hned od 4tého měsíce kdy jsme začali s příkrmy .. ale to mi ten čaj skoro vůbec nechtěla .. nechutnal jí, tak jsem zkusila jenom obarvit vodu a neluhovat čaj déle jak půl minuty až minutu a krásně vypije cca 100 - 150 ml čaje ... to pití je dobré zavést při zavádění příkrmů ale klidně i dříve ... moje kamarádka pouze kojí a má 4 měsíční miminko a čajík mu dává ... spíš ale vodu a nebo fakt obarvenou vodu ...
Nas zeleninku hned miloval, tak jsem uz napodruhe dala celou sklenicku (tu malou) a pak jsem sice drzela vzdy tri dny jeden druh, ale uz jsem ho neomezovala kolik sni... za cca dva tydny jsem pridala maso a pak uz jsem kupovala sklenicky podle veku vc prilohy (a tim je vyreseny i lepek) a neresila jsem kolik sni, proste co snedl to snedl... dneska je mu 11m a je stale na kupovanych, domaci mi vubec nechce... jen pridavam vic prilohy, vetsinou domaci nudle nebo uvarim kuskus atd..
Kase bych urcite dala lzickou, cim driv naucis na lzicku tim lip si myslim...
Co se tyce vody tak v tomhle vedru bych klidne nabizela (stejne asi ze zacatku da max par ml)... a uvidis zda bude chtit treba cajiky atd (u nas do ted vede jenom voda, nic jinyho nechce)
Proc nevarite? taky jite konzervy??? to jen tak na okraj...
ja tabulky nikdy moc neresila..kdyz snedly misku snedly..kdyz ne nesnedly..
maso nedavam vubec
az od roku cervenou cocku..- obilovina zelenina lustenina = komplet bilkovina
kase nekupuju..delam..ryzovou jahelnou z quinnoy amarantu..atd bezlepkove..pridam zeleninu ruzne seminka
ovoce vzdy povarim
jinak kojim nic jineho zatim nechce.14m
@lajla tak treba nas domaci nechce... a nez kupovat zeleninu plnou chemie v obchode, kdyz nemam prisun domaci, tak je urcite lepsi kupovana sklenicka, kde je kazdy druh suroviny kontrolovany (vim to, pracovala jsem kdysi u jedne z firem). A ta variabilita druhu je dneska tak siroka, ze muzu davat kazdy den neco jineho... sama taky nemam rada mrazene jidlo, nedavam ani diteti.. sklenicky bych ke konzervam rozhodne neprirovnavala...
A pak, ja radsi budu s rodinou venku, neco podnikat, nez cele dny stat za plotnou abych uvarila domaci kasi atd, proste to, co jednoduse koupim...
@mku jasny to je na Vas.Vase dite Vase volba..pokud jste presvedcena o tom..ze sklenickova strava je to nej pro Vase dite..ok
kazdop kdyby bylo vse tak kontrolovano..nevyjedou spatne sarze ani sarze se skodlivymi latkami..bohuzel..coz se jiz nekolikrat stalo
a propo..opravdu to zabere chvili..presnidavky udelate na 14dni dopredu.obilovina a lustenina vydrzi 3dny.zeleninu varim.cerstvou.pouzivam termosky kvuli kyselinotvornosti..ad zelenina
vzdy mam pripraven zeleninovy vyvar a v tom pak varim
zabere mi to zhruba 40min denne..priprava
venku jsme prakticky neustale..mam 5deti takze by to ani jinak neslo..a jsem rada ze vim co me dite ji..cukr a zahustovadla nedavam..krom.toho sklenickove strasne smrdi a vypadaji nevabne..ale chapu..pokud je jiz takto zvykly..a Vam to vyhovuje..
hezky den
tak kaše bych do flašky určitě nedávala, a dělala bych je nejlépe ráno na snídani nebo na svačinu. Vodu jsem začala bnabízet hned s 1. příkrmy. Na lžičce neba malinkou skleničku, hrnek s pítkem a pod. polívka se líp krmí hustší, ale myslím, že jinak na hustotě nezáleží. jinak jsem dávala do ruky křupky, kůrku chleba nebo rohlík - na ochutnání lepku, ale jinak bych s tímto klidně počkala pokud neplánuješ odstavit. Do 6. m to má být odzkoušeno protože v tu dobu je ještě dost dětí kojených. Pokud budeš kojit dál, podle mne stačí lepek a jogurt později. kolem 7-10.m. Jinak dokrmit vyzkoušeným jídlem klidně můžeš. Jde o test reakce na něco nového, tak aby toho nového nebylo najednou příliš.