Dochází mi mléko, ale dítě nic jiného nechce pít

mysicka_lb
10. led 2015

Milé maminky, prosím o vaši radu. Malému je 9,5 měsíců a byl jen kojen, jiné tekutiny prakticky nepil. Po každém jídle dostával vodu, ale jen si cucnul. UM odmítal úplně. Teď ale máme nějakou kojící krizi a přicházím o mléko, možná jsem o něj už úplně přišla. Malý byl zvyklý u prsa usínat a dlouho sát, najednou si ale dvakrát zadudá (podle mě ani nepije) a odtahuje se, případně se rozčiluje. Musí už být dehydratovaný, čůrá mnohem méně než dříve a i konzistence bobků se změnila. UM ale nadále odmítá a já už nevím, co s ním. Nabízela jsem z různých lahví, dva různé druhy UM. Nakonec už jsem mu to ze zoufalství stříkala do pusinky, ale akorát to zase teklo ven. Nějaké rady, prosím? Jak má vůbec vypadat pitný režim takhle starého dítěte? Prosím, neraďte mi ohledně zvýšení laktace, myslím si, že už je čas kojení přinejmenším omezit.

olusenka
10. led 2015

...a co v noci? V noci se nechce kojit? ptám se , protože ve valné většině případů, když jsou nějaké problémy s kojením, v noci se děti kojí bez problémů, pijí hezky.

mysicka_lb
autor
10. led 2015

V noci je to lepší, ale taky žádná sláva. Budí se častěji než dříve a cucá méně dlouho. Taky mu ale zrovna rostou zoubky, takže se může budit i bolestí.

frufrunka
11. led 2015

@mysicka_lb Mám 3 děti, poslední právě ve stejném věku jako Ty.... A všechno podle stejného scénáře jako Ty - těsně po 9. měsíci se samy odstavily, resp. taky se mi přestalo dělat mlíko a zároveň o něj už tolik nestály, do toho rostly zuby, takže to bylo jedno s druhým. Než jsem je naučila pít z lahve, trvalo to cca 14 dní, také už jsem z toho byla nervózní, nakoupila jsem asi 5 druhů lahví, různá pítka, dávala čaj, naředěnou šťávu, různé druhy UM, vodu - studenou i ohřátou. Se třetím synem si tím procházím zároveň s Tebou... Asi nezbývá, než se obrnit trpělivostí a vydržet. Já spoléhala na to, že ty děti mají pud sebezáchovy a že by žízní neumřely. Ono to cucnutí vody po jídle asi stačí, nějaká ta tekutina v jídle bude, tím spíš, pokud dáváš třeba nastrouhaná jablka k svačině apod. Většinou se to po těch dvou týdnech zlomilo a najednou začali pít (z pítka Avent od 6. měsíce - takové to bílé, sundavala jsem silikonový ventil, aby to opravdu teklo, také jim vyhovoval zelenobílý hrneček z Ikea). Pili pak jak vodu, tak UM - chytli se nakonec na Sunar, třetímu už ani nic jiného nezkouším (někde jsem slyšela, že děti, které byly dřív kojené, nechtějí Nutrilon, protože smrdí rybinou, většinou že přijmou Sunar - nevím, co je na tom pravdy, ale u nás to tak doopravdy bylo). Zkus tedy vydržet, pořád tu vodu nebo naředěné šťávy nabízet. Pokud Vašík čůrá aspoň párkrát za den aspoň trochu, tak se snad chytne. Přinejhorším zajít za MUDr. a poradit se. U nás je to tak, že náš MUDr. je zároveň mým manželem a jen mi řekl, že mám pořád nabízet a že tou žízní neumřou - stejná rada, jakou mi velel můj instinkt. Tak držím palce, vytrvej, nabízej a zbytečně se nenervuj! 🙂 Ono to půjde... Možná ne hned, ale za pár dní už určitě! 🙂

zarucha
11. led 2015

Tenhle příspěvek přišel jako na zavolanou - naší Bětce je za týden osm měsíců, a potýkám se s podobným problémem; byla od příchodu z porodníce plně kojená a nikdy jsme neměly problém, naopak, papala vždy krásně, měla jsem výborné laktační v porodnici (byla jsem tam 17 dní kvůli zdravotním potížím malé, takže jsme se to dobře naučily), nikdy jsem neměla ani prasklinku, natož zánět, mléko jsem podporovala čaji, občas homeopatiky nebo more milk, ale vždycky bylo, malá od mala umí pít z prsu i z lahve a nikdy nebyly potíže (odstávala jsem mlíko elektrickou odsávačkou, dělám to dodnes, když chci laktaci podpořit). Od půl roku příkrmy, jednodruhová zelenina, pak ovoce, pak maso, pak lepek, obilné kašičky, k tomu stále kojení, dneska jí takřka už všechno (co ve svém věku jíst můře, samozřejmě), pije dobře i vodu z lahve. No a náš problém - začíná se od prsa odtahovat. Prostě už moc kojit nechce. najednou. je to dva tři dny, co odmítá. A to ani když se vzbudí v noci (dřív v noci vytáhla z prsa dost, sála i 10-15 minut intanzivně), přes den si tu cucne, tam cucne, ale je to spíš náhoda. Mlíko zatím je, ale myslím, že timhle stylem brzo nebude. Odsávat co dvě hodiny už opravdu nebudu, ani na to nemám kdy....říkám si, jestli je to takhle definitivní, nebo je to tím, že jí rostou zuby....má dva, třetí se klube. a to je další věc, když už prso má v puse, spíš ho používá jako kousadlo, než že by sála....au 🙂 nabízet budu furt, ale nevím, jak to dopadne. škoda, klidně bych kojila do roka, dělá to dobře mně i jí....tak uvidíme.

pavlapl
11. led 2015
pratensis
11. led 2015

Díky za tenhle příspěvek. Náš malý je plně kojený, usíná u prsa a pití mi taky zatím zcela bojkotuje. Mám trochu strach, jak to pak bude, tak jsem aspoň načerpala inspiraci. 😉 Vám se synkem přeji, ať to brzy zvládnete!

marecekavendulka
11. led 2015

Jj,bojkot. Um nedavat,naopak zapracovat na kojeni. Ja jen doufam,ze my se tomu vyhnem 😉

pisisvori
11. led 2015

fascinuje mě jak se tady pořád má vše nechat na přírodě, jak přece kojení funguje jako perpetum mobile, protože je to to nejlepší na světě, běda jak někdo dává UM po prvním roce to přece dítě už žádné mléko nepotřebuje, když má pestrou stravu a podobně ...
A hle když se ozve příroda a zdravý dětský rozum, který prostě ví, že teď už papá dost jiného a prostě MM nepotřebuje tak je najednou zle a budem jim "cpát prso násílím" jen, aby byly kojené do 2 let, protože je to moderní a nějaká zrovna moderní studie to podporuje....a někdo na MK fanaticky šíří🙂

Nechte je žít🙂, když nechce, nechce....nabídnu, nevezme si, nabídnu zítra vezme si ....ale u 10m dítěte podporovat laktaci odsáváním, nějakýma práškama (more milk a podobné) , které ani nejsou vyzkoušené jaký mají vliv na kojence...to mi fakt přijde drsné.

Ano napsala jsem to drsně a hodně s nadsázkou, ale prosím používejte taky zdraví rozum🙂.

etinka
11. led 2015

Osobně si myslím,že v 9,5měsících by měl být dávno zvyklý i na čajík,i když byl dlouho kojený.I kojeným dětem se po 6.měsíci nabízí příkrmy a další tekutiny.Děti v tomto věku už si docela obratně umí samy držet láhev či nějaké pítko s čajÍkem,vodou či šťávičkou 😉 ....Spoléhat se jen na své mléko jako na tekutinu už asi není moc dobré.Ve svém okolí mám jednu maminku se stejným problémem,dneska je jejímu klučíkovi už 11let,má špatně vyvinutou jednu ledvinu a jsou v péči nefrologa už od mala.

pisisvori
11. led 2015

@mysicka_lb jo a první dcera byla hrozný závislák na kojení od 6 do 12m prakticky nic nejedla, samozřejmě ani nepila...po vyzkoušení milionu lahví,hrnečků, pítek,.....začala pít z lahve baby nova s latexovou tvarovanou savičkou, která má dírku jako naboku/naspod savičky ne na špičce...ale v tu dobu jsem jí také přes den odstavila a kojila jen večer a v noci , tak nevím, jestli to nebylo i tím, že vzala pití na milost....stejně jako místo věčného cucání začala pořádně jíst🙂

mysicka_lb
autor
11. led 2015

@pisisvori Jestli to bylo na mě, tak já s Tebou naprosto souhlasím. Já nejsem zastánce kojení do pěti let věku desetkrát denně..... Odsávačka je pro mě od porodnice sprosté slovo a v tomhle věku už jsem plánovala pomalinku přestat kojit. Tady je to ale trošku jiný případ. To není o tom, že by prso najednou nechtěl a já mu ho vnucovala násilím. On ho stále chce, vyloženě si ho vyřvává (za tu dobu, co ho mám, už se s ním dorozumím i beze slov, takže poznám, že řve kvůli tomu a ne proto, že je např. pokakaný). Akorát už to nejspíš tak neteče, případně ho bolí sání, jak mu rostou zuby. Nic jiného mi nechce (kdyby chtěl UM, jásala bych).

jija
11. led 2015

@mysicka_lb maly v tomhle veku prestal pit i um, ptala jsem se dr a rikala ze staci kdyz bude mit 2 mlecne jidla denne takze rano jogurt, vecer kase, horsi to bylo po roce kdy nejedl ani kasi ani jogurt, to jsme resili syrem prave na doporuceni dr

svoba
11. led 2015

@katyxq poradíš?

svoba
11. led 2015

Já bych se obrátila na laktační poradkyni. A hlavní je kojit v noci. Nebo odsávat. V devíti měsících byhc klidně dál vesele kojila....

hojda
11. led 2015

Prošla jsem si taky odmítáním jakýchkoliv tekutin, podávaných jakoukoliv formou. Nakonec u nás pomohlo vytvořit podmínky, jako při kojení, tj. lehnout do postele, připravit prso a místo prsa dát lahvičku s něčím jiným. Malá se mi nakonec chytla na bánánový sunar, asi to nejmíň připomínalo klasické mlíko, pak postupně šlo přidat i jiné tekutiny. Hodně náročné období, hrozila nám několikrát hospitalizace a sondování. 😔 Přeju, aby se to zlepšilo.

katyxq
11. led 2015

@svoba Proč, když tady se vlastně o rady nestojí?
https://www.modrykonik.cz/bojkot-kojeni

hojda
11. led 2015

@mysicka_lb A nedostala jsi MS, to taky změní chuť mléka.

mysicka_lb
autor
11. led 2015

@hojda Nn, menstruaci jsem ještě vůbec od porodu neměla☹